Jarmużowe smoothie
Z moich obserwacji wynika: część żeńska naszej rodzinnej załogi zielone
lubi i zajada ze smakiem, męska część już nie tak chętnie. Do tego koktajlu
udało nam się z Hanią przekonać starszego chłopaka, został nam tylko jeszcze
junior. Choć to będzie wymagało większej pracy z naszej strony, bo i ciocie w
żłobku, i teraz panie w przedszkolu mówią, że zielonych zup (szpinakowej,
szczawiowej) i większości zielonych warzyw Franek nie tknie. Wyjątkiem jest
fasolka szparagowa.
Koktajle z dodatkiem jarmużu lub szpinaku przygotowuję najczęściej w weekendy. W dni robocze rano brakuje czasu, a po południu jest już za późno na taką dawkę owoców. Wprowadziłam w domu zasadę – owoce tak, ale najpóźniej do godziny 16.00 i nie więcej niż dwa razy dziennie. Oprócz wielu walorów w postaci witamin i składników mineralnych oraz błonnika, owoce mają jedną niewielką wadę - zawierają cukry proste. Przestrzegając tej prostej zasady, można tylko zyskać.
Jabłka zawierają dużo pektyn (będzie ich jeszcze
więcej, kiedy zostawimy skórkę a nawet ogryzek), witaminy C, wzmacniają serce,
mają działanie moczopędne, odkwaszają organizm. Gruszki są źródłem jodu, boru, wspomagają pracę mózgu i
przeciwdziałają rozwojowi nadciśnienia. W brzoskwiniach
znajdziemy źródło beta-karotenu i błonnika. A jarmuż to niecenione źródło
przeciwutleniaczy, witaminy m. in. C i K, wapnia i żelaza.
Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie
kochać polskich warzyw i owoców" (www.poranapomidora.com), finansowanej
ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Składniki:
- 2 garści umytych i porwanych garści jarmużu
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 1 nektarynka lub brzoskwinia
1 łyżeczka miodu - 300-350 ml wody
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych.
- Kroimy na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki razem miksujemy, podajemy od razu.
- Smacznego!
Witam! Ja jakoś mam problem z jarmużem...wiem jaki jest zdrowy, staram się...łączę go w smoothie z rożnymi owocami, ale jego smak zawsze "przebija" : ( Ostatnio u koleżanki jadłam chipsy jarmużowe ( jarmuż, trochę dobrej oliwy i soli, 15 min w 150 st. i naprawdę mi smakowały!) Pozdrawiam serdecznie : )
OdpowiedzUsuńA szpinak lubisz? Bo mój mąż właśnie to samo mówi o szpinaku, a jarmuż zmiksowany wypije :) Ja lubię i szpinak i jarmuż w takiej formie i ten "zielony" posmak w ogóle mi nie przeszkadza. A jarmuż mam i dziękuję za przepis, zrobię jeszcze dziś! Pozdrawiam!
UsuńOj, to ja akurat szpinak lubię i na ciepło...z czosnkiem, serkiem ricotta i...rodzynkami i w smoothie. Miłego! : )
UsuńTo ja tak samo!
UsuńKoktajl pyszny. Dalam banany i jablka. Dzieciom bardzo smakowal.
OdpowiedzUsuńMarta
Można również dać miąższ (co za słowo!) z pomarańczy :) Możliwości sto! Baaardzo lubię :)
Usuń