Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny)
Tych lodów nie miałam w planie. Powstały jako efekt uboczny królujących nam niemiłościwie upałów oraz cudem ocalonego kremu lemon curd. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale niestety czasochłonne i można powiedzieć, że składa się z trzech etapów:)
Etap pierwszy to przygotowanie kremu lemon curd. Ja miałam resztkę i pomyślałam, że lody z dodatkiem tego kremu byłyby super. Jeśli nie macie lemon curd to trzeba zrobić albo kupić w Tesco :) Na specjalnej półce (takie produkty "fajniejsze" z czarną etykietą - gorzkie czekolady, dżemy, dobre musli) można doszukać się właśnie kremu cytrynowego prosto z Anglii. Niestety, jest dość drogi, niewielki słoiczek (ok. 300 g, a więc mniej więcej tyle ile potrzeba do lodów) kosztuje 12 zł. Dla porównania koszt wytworzenia własnego to ok. 6-7 zł za ok. 600 g.
Etap drugi to przygotowanie śmietanowej mikstury, a trzeci etap to mrożenie, czyli nic innego jak czekanie. Ale przyznaję, że warto. Jeśli tylko macie trochę czasu, to efekty takiej zabawy są naprawdę pyszne i to już chyba ostatni dzwonek, bo upały (na szczęście) mają się ku końcowi.
Ostatni dzwonek na lody, ale za to pierwszy w szkole :) Obiecałam córce pierwszy dziecięcy puchar w Sopelku z tej okazji. Zapowiedziała lody w kształcie spaghetti :) Druga klasa nie boli tak jak pierwsza (ani dziecka, ani mamy), ale za to odprowadzamy jutro Franka po raz pierwszy do przedszkola i liczymy na to, że po żłobku jest doświadczonym zawodnikiem jak żołnierz po poligonie i żadnej łezki mały twardziel nie uroni :)
Składniki:
- 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 200 g śmietany kremówki (36 %)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 250 g kremu lemon curd + ok. 50 g dodatkowo
Przygotowanie:
- Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- Pianę z mleka skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, delikatnie mieszając szpatułką.
- Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy lemon curd i delikatnie łączymy.
- Do pojemnika nakładamy naprzemiennie trochę warstwy śmietankowej, trochę cytrynowej (np. po 2-3 łyżki).
- Na wierzch wykładamy za pomocą łyżeczki wąskie strużki pozostałego kremu lemon curd. Całość lekko mieszamy łyżką.
- Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem pojemnik wyciągamy i odstawiamy na 15-20 minut.
- Smacznego!
składniki:
Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 100 g masy krówkowej i delikatnie łączymy.
Do pojemniczków (lub małych jednorazowych kubeczków) nakładamy:
- 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 200 g śmietany kremówki (36 %)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g masy krówkowej
- ok. 50 g posiekanych migdałów smażonych solonych
Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy
puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania
dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Pianę z mleka
skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, delikatnie mieszając
szpatułką.
Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 100 g masy krówkowej i delikatnie łączymy.
Do pojemniczków (lub małych jednorazowych kubeczków) nakładamy:
- masę lodową waniliową
- masę lodową krówkową
- posiekane migdały
- kajmak (masę krówkową)
- masę lodową waniliową
Dla pewności (jeśli masa wydaje się nam zbyt rzadka i mogłaby się
wzajemnie przemieszać) można po nałożeniu każdej warstwy, pojemnik(i)
włożyć na kilka minut do zamrażarki. Po nałożeniu ostatniej warstwy, do
każdego pojemnika wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy w
zamrażarce na kilka godzin.
składniki:
Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 100 g masy krówkowej i delikatnie łączymy.
Do pojemniczków (lub małych jednorazowych kubeczków) nakładamy:
- 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 200 g śmietany kremówki (36 %)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g masy krówkowej
- ok. 50 g posiekanych migdałów smażonych solonych
Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy
puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania
dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Pianę z mleka
skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, delikatnie mieszając
szpatułką.
Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 100 g masy krówkowej i delikatnie łączymy.
Do pojemniczków (lub małych jednorazowych kubeczków) nakładamy:
- masę lodową waniliową
- masę lodową krówkową
- posiekane migdały
- kajmak (masę krówkową)
- masę lodową waniliową
Dla pewności (jeśli masa wydaje się nam zbyt rzadka i mogłaby się
wzajemnie przemieszać) można po nałożeniu każdej warstwy, pojemnik(i)
włożyć na kilka minut do zamrażarki. Po nałożeniu ostatniej warstwy, do
każdego pojemnika wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy w
zamrażarce na kilka godzin.
Ta cytryna dodaje idealnego smaku. dzięki !`
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam lemon curd. Aż mnie skręca z ciekawości jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńPani Bistro ja nie w temacie, ale pozwoliłam sobie skomentować;) Chodzi mi o suszone pomidory;) Zwykle suszę w suszarce do grzybów w połówkach i potem zalewam w słoiczki olejem razem z czosnkiem;) Tym razem chciałabym zrobić coś na kształt przyprawy z suszonymi ziołami, ale głowię się jak to zrobić żeby było dobrze. Chodzi mi o coś takiego: http://www.smakinatury.eu/materialy/prod/big/606_1.jpg . Najpierw ususzyć na wiór pomidory i potem je posiekać? Bardzo proszę o radę:)
OdpowiedzUsuńMimo najszczerszych chęci - nie wiem, nie znam się.... nigdy nie suszyłam pomidorów, a te z obrazka wyglądają bardzo apetycznie :) I sama chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej na temat ich suszenia :) Pozdrawiam erdecznie!
UsuńJeśli chodzi o samo suszenie to prosta sprawa-kupić pomidory lima,umyć, wyciąć zielone gniazdko, przekroić na pół i suszyć w suszarce albo piekarniku. Ja wolę suszarkę ;) potem zalać ciepłym olejem tak żeby nie byl za gorący. Można włożyć do słoików czosnek lub zioła. Prościzna:) spróbuje trochę zasuszyc na wiór i posiekać i zobaczę co wyjdzie po prostu :)
UsuńJeszcze lepsze byłyby suszone na słońcu, AE ja niestety nie mam takich możliwości :)
UsuńJa niestety też nie i radzę sobie jak mogę ;)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru moge dodac syrop daktylowy?
OdpowiedzUsuńZle wpisalam. Komentarz powinien byc do lemon curd.
UsuńNiestety, nie mam pojęcia jak zachowa się syrop daktylowy w połączeniu z jajkami, czy konsystencja pozostanie odpowiednia. Na pewno zmieni się kolor lemon curd na ciemniejszy (syrop daktylowy jest brunatny), na smaku może ten krem skorzystać, ale nie mam najmniejszego pojęcia czy lemon curd będzie tak samo gęsty. Nigdy tak nie próbowałam :)
Usuń