Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków



Mój kulinarny faworyt z Portugalii. W pierwszej chwili myślałam, że jest w niej ryż. Wyczuwałam jakieś małe ziarenka, które nie przypominały co prawda w smaku ryżu... okazało się jednak, że to tarte ziemniaki :) Tradycyjna zapiekanka Bacalhau à Brás przygotowywana jest z suszonego dorsza, który w Portugalii jest bardzo popularny, a przyrządzany jest na wiele sposobów.
Ogromne płaty tej suszonej ryby można spotkać w wielu sklepach, na straganach, poukładane w stosy. Pomysł na takie potraktowanie ryby, czyli suszenie w soli, mieli portugalscy marynarze, kórzy pływając przez wiele miesięcy po morzach i oceanach, musieli w jakiś sposób zabezpieczyć szybko psującą się żywność.

Takiego dorsza można było spokojnie kupić i przewieźć do Polski. Nie odważyłam się jednak. wybrałam chorizo :) Natomiast zapiekankę przygotowałam zaraz po powrocie z filetów ze swieżego dorsza. Tylko trochę za mocno przypiekłam ją z góry, powinna być jedynie delikatnie zezłocona.  Niemniej, polecam taką wersję zapiekanki rybnej :)


składniki:
  • 1 średni filet z dorsza (świeży lub mrożony)
  • 2 cebule
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1,5 szklanki mleka (do podgotowania ryby)
  • 200 ml śmietany 30 lub 36%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • tarty żółty ser do posypania zapiekanki
  • kilka oliwek


Filety dorsza myjemy i gotujemy przez ok. 10 min. w mleku.  Jeżeli ryba jest mrożona, wcześniej ją rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Natomiast jeśli uda się komuś zdobyć dorsza suszonego w soli, należy go namoczyć na kilka godzin (najlepiej na całą noc), a następnie kilka razy przepłukać. Gotujemy tak samo jak świeżego i mrożonego w mleku.

Ziemniaki obieramy, gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ugotowane ścieramy je do większej miski na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorsza rozdrabniamy w palcach, przy okazji sprawdzając czy ryba jest całkowicie pozbawiona ości. 

Do powyższych składników dodajemy śmietanę i przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.  Z wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. 

Zapiekankę podajemy gorącą, choć równie dobrze smakuje też na zimno.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Nie jadłem jeszcze zapiekanki z ziemniakami i rybą ale ta wygląda bardzo obiecująco :) A czy koniecznie musi być dorsz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze jak najbardziej można dać inną rybę. W końcu dorsz, którego dałam i tak niewiele miął wspólnego z tym dorszem, który powinien znaleźć się w tej zapiekance, czyli z dorszem solonym :)

      Usuń
  2. poprosze o porcje ...pyszne danie !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi o tej potrawie. Dziękuje :) robiłam ja dantejskie pory raz i dawno temu ale teraz, gdy córce muszę jakoś przemycać rybę, to danie wydaje się idealne ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miało być „dawno temu” a nie „dantejskie” hahaha

      Usuń
    2. Ale fajnie wyszło :) U mnie to w sumie mi najbardziej smakowała, ale ja bardzo lubię tego typu potrawy, a dzieci wolą mięsko ;)

      Usuń
  4. Trochę nie kumam co trzeba zrobić z tymi ziemiakami. "Ziemniaki obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ugotowane ścieramy je..." To najpiere trzeba je ugotować czy tarkujemy surowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, uciekło mi jedno słowo. Gotujemy, studzimy i ugotowane ścieramy na tarce :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger