Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym
Zaczęły się wakacje. Hania odtransportowana na kilka dni do dziadków, w końcu trzeba te dwa miesiące jakoś załatać. Trochę półkolonii, trochę naszego urlopu. Ani się nie obejrzymy i będzie wrzesień.
Namawiam do korzystania z dostępnych sezonowych warzyw i owoców. Zamiast czerwonej papryki z Hiszpanii, jedzmy polską sezonową tzw. białą czy jak kto woli „igołomska” (pod tą nazwą znana jest w Małopolsce). Biała papryka jest warzywem, które zawiera mało kalorii i wiele właściwości prozdrowotnych, witamin i innych składników odżywczych.
Idealnie nadaje się do faszerowania. Jej delikatny smak nie dominuje, a podkreśla smak farszu. A farsz postanowiłam zrobić podobny jak do gołąbków, zamiast ryżu dodałam kaszy jęczmiennej pęczak. Przy stole zasiedli tym razem mężczyźni, czyli ojciec z synem J
Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Namawiam do korzystania z dostępnych sezonowych warzyw i owoców. Zamiast czerwonej papryki z Hiszpanii, jedzmy polską sezonową tzw. białą czy jak kto woli „igołomska” (pod tą nazwą znana jest w Małopolsce). Biała papryka jest warzywem, które zawiera mało kalorii i wiele właściwości prozdrowotnych, witamin i innych składników odżywczych.
Idealnie nadaje się do faszerowania. Jej delikatny smak nie dominuje, a podkreśla smak farszu. A farsz postanowiłam zrobić podobny jak do gołąbków, zamiast ryżu dodałam kaszy jęczmiennej pęczak. Przy stole zasiedli tym razem mężczyźni, czyli ojciec z synem J
Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
faszerowana papryka:
- 5 białych papryk
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 100 g kaszy jęczmienna pęczak – suchej, przed gotowaniem
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Papryki przecinamy na połówki, usuwamy gniazda
nasienne i dokładnie myjemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Kaszę jęczmienną gotujemy w 250 ml osolonej wody ok.
15 minut. Kasza powinna napęcznieć, a woda zupełnie wsiąknąć. Można dodać do
kaszy łyżeczkę masła.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty
kolor na maśle, w trakcie smażenia wciskamy ząbek czosnku i podsmażamy razem
przez chwilę.
W dużej misce łączymy kaszę jęczmienną pęczak, mielone
mięso i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki papryki
i wkładamy na ok. 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W trakcie
zapiekania można na dno naczynia wlać niewielką ilość wody. Dzięki temu
upieczone papryki i farsz nie będą suche.
Gorące wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym
żółtym serem i serwujemy z sosem pomidorowym.
sos:
- 4-5 dojrzałych pomidorów (np. malinówek)
- ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki śmietany
- papryka słodka
- suszona bazylia
- sól, pieprz
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w
kostkę. Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony
ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, ew.
przecier i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną
(najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do
smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą
blendera. Podajemy gorący do faszerowanej papryki.
Smacznego!
Takie obiadki na taaakie upały są jedynym słusznym rozwiązaniem :)
OdpowiedzUsuń