Tydzien grecki w Lidlu - konkurs!
Kolejny raz Lidl wprowadza na swoje półki produkty z kuchni greckiej. Nie ukrywam, że zawsze z niecierpliwością czekam co będzie nowego w kolejnym tygodniu. Bardzo też lubię śledzić stronę internetową Lidla, gdzie w bardzo przejrzysty sposób można przejrzeć wszystkie nadchodzące kampanie. Kiedy wypatrzę coś ciekawego to nie stoję o 8 rano pod sklepem, choć Lidla mam po drodze do pracy, tylko mam od tego człowieka. Jest nim mój mąż :)
W tej ofercie najbardziej czekam na ser Halloumi, który będzie można kupić za 9,99 zł (opakowanie 225 g). To bardzo dobra cena tego pysznego i często drogiego sera. Najlepszy ser Halloumi jest z grilla, a że jest maj, słońce za oknem - to nie można tego przegapić! Druga rzecz to oliwki, które uwielbiam. Zawsze kupowałam zielone bez pestek, ale tym razem stawiam na czarne z pestkami. Naczynia ceramiczne, Przepiękne! No muszę je mieć! A jeżeli chcesz je mieć również Ty bez ruszania się z domu, czytaj dalej, tam czeka na Ciebie konkurs :)
Oto jeszcze niektóre z greckich smakołyków:
- liście winorośli nadziewane ryżem (5,99 zł)
- pierożki z serem Feta (9,99 zł)
- ser Feta (6,66 zł)
- ser kozi (12,99 zł)
- Mousaka(11,99 zł)
- Bifteki(14,99 zł) – zrazy wieprzowe z nadzieniem z sera twarogowego.
- BIO-grecką oliwę (14,99 zł)
- oliwę z oliwek Kalamata (14,44 zł)
- baklawa (14,99 zł)
- chałwy (7,77 zł)
******************************************
KONKURS
DO WYGRANIA: 3 zestawy. A w każdym: oliwki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów).
TEMAT: produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :)
Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. Dla ułatwienia większość produktów wypisałam wyżej, można również spojrzeć na aktualną gazetkę. Mogą to być na przykład pierogi ruskie z fetą, krem do tortu na bazie chałwy itp. Czekam na Wasze pomysły!
Czas trwania konkursu: 18 – 22 maja 2015 r.
- pozostaw komentarz w poście - odpowiedź na zadanie konkursowe
- zapoznaj się z REGULAMINEM
oraz
- pozostaw w komentarzu swój adresu mailowy. Jeśli z pewnych względów nie chciałbyś tego robić, prześlij proszę na moją skrzynkę (bistro.mama@hotmail.com) swój adres mailowy oraz nick, którym podpisałaś/eś swój komentarz pod tym postem.
Sponsorem nagród jest LIDL :)
Roladki z indyka z fetą i suszonymi pomidorami.
OdpowiedzUsuńSkładniki, 4 porcje:
4 plastry piersi indyka
1 kostka sera feta
1/2 słoika suszonych pomidorów 300 g
2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla
4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
Mięso z indyka rozbić tak jak na kotlety. Jedną stronę posypać solą i pieprzem, a drugą przyprawą ziołową do grilla. Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego boku). Pomidorki osączyć z zalewy. Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z solą i pieprzem była u góry. Na każdej porcji mięsa ułożyć słupek fety i suszone pomidorkami (około 3 pomidorki na sztukę ). Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć dwiema wykałaczkami, żeby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu i każdą sztukę polać po wierzchu pozostała oliwą z oliwek. Roladki umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na 35 minut.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPolędwiczki wołowe zapiekane
OdpowiedzUsuń1 polędwiczka wołowa
1/2 paczki mrożonego szpinaku lub cała paczka świeżego
1/2 opakowania sera feta
3 duże cebule
olej, sól, pieprz, czosnek, bulion wołowy
Polędwice pokroić w plastry , lekko rozbić nadgarstkiem, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem.
Cebule pokroić w piórka oprószyć cukrem i dodać szczyptę soli- usmażyć na złoto.
Szpinak podsmażyć z czosnkiem, odparować, dodać trochę fety i wymieszać- opcjonalnie jeśli nie będzie zwarty dodać jajko.
W nasmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu ułożyć polędwiczki, na nie cebule i szpinak wszystko oprószyć pokruszoną fetą można pospać z góry ziołami prowansalskimi lub majerankiem. Całość zalać bulionem wołowym tak do 2/3 wysokości mięsa. piec pod przykryciem przez 30-40 min 180'C termoobieg na środkowym ruszcie. na koniec ez nakrycia piec 10 min aż się przyrumieni ser.
Najlepiej podawać z pieczonymi, ziemniaczkami.
6 ziemniaków
zioła prowansalskie
rozmaryn
tymianek cytrynowy
czosnek 2 ząbki
cebula
oliwa z oliwek
ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w cząstki ( jak kroje na 8) - NIE OBIERAĆ! lekko obgotować w garnku. przełożyć do pojemnika żaroodpornego polać oliwą przyprawić ziołami prowansalskimi, roztartym rozmarynem i tymiankiem, czosnek pokroić na ćwiartki i rozrzucić, cebule pokroić na ósemki rozkruszy, wszytko razem dokładnie wymieszać. Piec na 180'C około 30 min aż będą rumiane (co jakiś czas przemieszać) na najwyższym ruszcie na ostatnie 10min podkręcić temp na 200-220'C i podpiec skórkę aż będzie chrupiąca.
Lody chalwowe:
OdpowiedzUsuńwystarczy do swojego ulubionego przepisu wkruszyc chalwe i wymieszac dobrze, moga to tez byc nawet lody smietankowe ze sklepu
moj ulubiony przepis na lody
10 zoltek
1/4 szklanki cukru
1 litr smietany kremowki
chalwa ok 200 gram
Zoltka utrzec z cukrem na biala puszysta mase, Smietanke ubic. Wymieszac razem. Wkruszyc chalwe, ilosc zalezy od upodoban. Mase zamrozic.
Ania M
Pulpety w sosie pomidorowym
OdpowiedzUsuńPULPETY
• 500 g mięsa mielonego ( 250 g piersi z indyka + 250 g łopatki wieprzowej)
• szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej (zblendowanej)
• jajko
• oliwki czarne ( kroimy około 10 sztuk)
• pól pęczka pietruszki
• ząbek czosnku
• 0,5 łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 0,5 łyżeczki czarnuszki
• sól
• pieprz biały
• olej z pestek winogron
• mąka
Mięso łączymy z kaszą, jajkiem, posiekaną pietruszką, przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Następnie dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni.
SOS
• puszka pomidorów
• 2 szklanki pasatty pomidorowej
• 3 cebule
• ząbek czosnku
• oliwki zielone około 20 szt
• oregano
• czubryca
• sól
• pieprz
DODATKOWO
• ruccola
• ser halloumi
Cebule kroimy na pióra i szklimy na patelni. Gdy jest już miękka dodajemy przeciśnięty czosnek, pomidory, pasatte i przyprawy. Dusimy około 10 min i blendujemy. Dodajemy oliwki i pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu 10-15 min. Podajemy z ryżem lub makaronem. Na danie polecam zetrzeć ser halloumi i posypać ruccolą.
mdrabik1@gmail.com
UsuńKurczak faszerowany szpinakiem z fetą
OdpowiedzUsuń4 pojedyncze filety z kurczaka lub 1 kilogram filetu z indyka
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 kostka sera feta
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
1 Łyżka masła
2 Łyżki oliwy z oliwek Kalamata
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej rozmrożony szpinak (około 15 minut).
Kiedy cała woda odparuje wyłączamy szpinak i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzony szpinak Mieszamy z rozkruszoną fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filety z kurczaka bądź indyka myjemy i osuszamy. Filet kroimy wzdłuż ale tak aby nie rozkroić ich do końca. Filet lekko ubijamy tłuczkiem solimy i pieprzymy z obu stron. Na środku filetu kładziemy 2 łyżki farszu i zwijamy filet jak roladę. Jeśli boimy się, że mięso nam się rozpadnie przewiązujemy je sznurkiem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej aż do zarumienienia roladki. Zarumienione roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli chcemy ograniczyć ilość kalorii gotowe roladki gotujemy na parze około 30 minut. Gotowe roladki zostawiamy do przestygnięcia jeśli mają posłużyć nam jako wędlina, jako obiad serwujemy gorące.
Małgorzata K.
OdpowiedzUsuńmalgosia120@gazeta.pl
Drożdżówki z chałwą
Rozczyn:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki letniego mleka
1 łyżka cukru
30 g drożdży
Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Ciasto:
Wcześniej zrobiony rozczyn
500 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
2 i pół łyżki cukru
Szczypta soli
3/4 szklanki mleka
2/3 łyżki roztopionego masła
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić w miseczce, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na ok.1,5 h.
Nadzienie:
200 g chałwy
1 białko
1 łyżka śmietany kremówki
Chałwę rozdrobnić widelcem, wymieszać z białkiem i śmietaną.
Końcówka:
Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz, podzielić na równe części. Rozpłaszczyć, nałożyć łyżką masę i uformować bułeczkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25-30 minut.
Nie ma nic bardziej polskiego niż nasza tradycyjna POMIDORÓWKA.
OdpowiedzUsuńRobimy ją na rożne sposoby ostatnio jednak smakuje nam najbardziej z pokruszonym serem feta, takim prawdziwym kozio-owczym :) a oto przepis na naszą ulubiona zupę.
2 marchewki
1 pietruszki
łodyga selera naciowego
1 szalotka, obrana i opalona nad palnikiem
kawałek pora
2 zielaq angielskie
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
sól
2 puszki krojonych pomidorów
po kilka listków oregano i bazylii, lub po szczypcie suszonych
ser feta
Warzywa obieramy i myjemy. Wkładamy razem z przyprawami do garnka. Zalewamy ok 1,5 l. wody i zagotowujemy. Pyrkoczemy na niewielkim ogniu ok 1,5 godziny. Warzywa z wywaru wyjmujemy.
Dodajemy 2 puszki krojonych pomidorów, leciutko solimy, przyprawiamy listkami bazylii i oregano.
Gotujemy ok 10 minut.
Lekko blendujemy ale tak by część kawałków pomidorów została.
Podajemy zupę w miseczkach, skropiona oliwą i posypaną kawałkami fety.
Pozdrawiam serdecznie.
Marianna zwana Wiewiórą
kuchennawiewiora@onet.eu
Wytrawne muffiny z feta i czarnymi oliwkami.
OdpowiedzUsuń125 rozpuszczone masła
1 szkl mleka
2 jajka
200 g twardej fety
10 czarnych oliwek
5 pimidorków koktajlowych
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmaryn
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Mąkę Przesiewowe do miski dodaj sól, pieprz, rozmaryn, gałkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz jajka z mlekiem i masłem. Pokrój ser feta w drobną kostkę. Oliwki i pomidorki pokrój na połówki. Dodaj do suchych składników mokre oraz feta, oliwki i pomidorki. Foremki natłuść i wypełnij do 3/4 wysokości. Piecz kolo 30 min w 200 st C.
paulina.biernat83@gmail.com
Pozdrawiam
Filet w panierce z sera feta i marchewki
OdpowiedzUsuńSkładniki na 6 porcji:
3 pojedyncze filety z kurczaka ( około 750 g)
100 g sera feta
50 g marchewki (obranej)
jajko
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka PO STAROPOLSKU
szczypta pieprzu świeżo mielonego
3 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser feta rozcieramy łyżką, wbijamy jajko, roztrzepujemy wszystko dokładnie trzepaczką, dodajemy marchewkę, przyprawy i mieszamy dokładnie. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem , każdy filet przekrawamy wzdłuż i delikatnie rozbijamy tłuczkiem(możemy odrobinę posolić pamiętając o tym, że ser feta jest słony a do panierki dodajemy też przyprawy), obtaczamy w mące. Następnie w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
pozdrawiam, AgataB
abrzana@wp.pl
Kiedyś szukając ciekawego pomysłu na pierogi, znalazłem poniższy przepis. Pierogi wyszły obłędne :)
OdpowiedzUsuńPIEROGI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ
(4 porcje)
450g mąki,
ok. 1 szklanki ciepłej wody,
2 solidne pęczki świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego,
4 kawałki suszonych pomidorów marynowanych w oleju,
4 ząbki czosnku,
200g sera typu feta,
2 łyżki oliwy lub oleju,
sól i pieprz,
2 solidne łyżki masła,
kilka gałązek świeżego tymianku
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, łyżkę oliwy lub oleju i mieszając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
W tym czasie szpinak dokładnie umyć, usuwając grube łodygi. Dość drobno pokroić. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, trzeba go wcześniej rozmrozić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju, wrzucić szpinak i dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dusić, aż szpinak zmięknie, a nadmiar wody odparuje. Zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojone pomidory i pokruszoną fetę. Doprawić pieprzem – soli raczej nie trzeba, bo ser nadaje wystarczającej słoności. Całość wymieszać.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego kółka kłaść po łyżeczce farszu i formować pierogi, dokładnie sklejając brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi gotować partiami, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Masło roztopić osobno w małym rondelku, dodać pokrojone w cienkie plasterki pozostałe 2 ząbki czosnku oraz tymianek. Smażyć, aż czosnek lekko się zrumieni, uważając, by nie przypalić masła.
Ugotowane pierogi polać masłem czosnkowo-tymiankowym.
Pozdrawiam
Big Czu :)
Chałwowa Pavlova
OdpowiedzUsuń5 białek
200g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50g poruszonej chałwy waniliowej
Krem:
0,5 litra kremówki 30%
250g serka mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
250g chałwy z orzechami
Dekoracja:
Świeże figi
rodzynki
orzechy
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do sztywnej piany dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. Chałwę pokryszana widelcem, dodać do piany i bardzo ostrożnie, najlepiej rózgą wymieszać.
Pianę wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika formując dowolny kształt.
Pięć w nagrzanym do 180st Celsjusza piekarniku przez 5 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 150st i piec kolejne 90minut
Studzić w uchylony piekarniku.
Krem:
Wersja pierwsza
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serem mascarpone w trzech turach po każdej dokładnie miksujac przez 2-3minuty.
do gotowego kremu dodać poruszone chałwę i wymieszać łyżką. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Wyłożyć na wystudzoną blat bezowy. Posypać orzechami u rodzynkami a na górze ułożyć ćwiartki świeżej figi.
Wersja druga: - pomijamy cukier puder!
Śmietanę zagotować, wrzucić do niej poruszone chałwę i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia chałwy w śmietanę. Jeśli zajdzie taka potrzeba podgrzać całość i wymieszać aż powstanie gładka masa (zależy to od rodzaju i gęstości chałwy). Wystudzić. Schodzić w lodówce przez 12h a najlepiej cały noc. Kolejnego dnia przestudzoną masę ubić mikserem na wysokich obrotach aż krem "zacznie pisać". Schłodzić w lodówce przez 30min i wyłożyć na wystudzoną bezowy blat. Posypać orzechami i rodzynkami oraz udekorować świeżymi figami.
Karolina Dulska
karolina.dulska@poczta.onet.pl
Oczywiście chałwa ma być pokruszona a bezę należy piec ��
UsuńŁazanki z cykorią i serem feta
OdpowiedzUsuń1 kg makaronu typu łazanki
3 cykorie
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula
1 kostka sera feta
Sól, pieprz, suszone oregano
Oliwa z oliwek
Sok z ¼ cytryny
Ser feta kroimy w kostkę. Cykorie kroimy w paski. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz cykorię. Gotujemy makaron w osolonej wodzie następnie odcedzamy. Na półmisek wykładamy makaron następnie wykładamy podsmażoną cykorię oraz ser feta. Posypujemy suszonym oregano i skrapiamy cytryną.
Małgorzata Kwiatkowska
bon.appetit.malgorzaty@o2.pl
Gołąbki w liściach winogronowych z ryżem i oliwkami
OdpowiedzUsuńok. 10 dużych winogronowych liści + kilka do wyłożenia garnka
2 szklanki ugotowanego na wpół miękko wcześniej białego ryżu
2 cebule
2 garści zielonych oliwek
2 małe cukinie
siekana świeża mięta
siekana świeża natka pietruszki
sól, pieprz
1 l bulionu
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
Liście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. natkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cebulą oraz z oliwkami i natką. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około 25 - 30 minut.
gotowe gołąbki polewamy oliwą i sokiem z cytryny.
Małgorzata Kwiatkowska
bon.appetit.malgorzaty@o2.pl
Chłodnik buraczany z oliwkami na jogurcie greckim z przegrzebkami
OdpowiedzUsuń2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki)
ok. 1 szklanki greckiego jogurtu
100 g sera feta
1 ogórek zielony
1 słoiczek zielonych oliwek
kilka rzodkiewek
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny (do zupy i przegrzebek)
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
koperek (do zupy i do przegrzebek)
1 opakowanie - mrożone przegrzebki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i obranymi buraczkami. Zalewamy wrzątkiem, zakwaszamy sokiem z cytryny, aby pozostał ładny kolor. Oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż botwinka będzie miękka (max do 10 minut, nie dłużej bo się rozpadnie).
Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w kostkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
Po ugotowaniu zupy całkowicie ją studzimy.
Jogurt dokładnie mieszamy trzepaczką i wlewamy do zupy. Dodajemy oliwki, drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz warzywa. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dekorujemy serem feta w kostce. Podajemy z przegrzebkami.
Przegrzebki:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Na tym maśle smażymy przegrzebki po 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe. Przegrzebki udekorowałam masłem ziołowym własnej roboty (nie jest to konieczne). Podajemy je do chłodnika. Idealnie pasują z tostami.
Małgorzata Kwiatkowska
bon.appetit.malgorzaty@o2.pl
Kluski leniwe z sosem jogurtowym
OdpowiedzUsuń• 400 g twarogu półtłustego
• 100 g fety
• 50 g szpinaku
• 2 szklanki mąki
• 2 jajka
• czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
SOS
• 150 g jogurtu greckiego
• 10 szt oliwek zielonych ( pokrojonych)
• 1 łyżka majonezu
• ząbek czosnku (przeciśnięty)
• cukier
• pieprz
Umyty szpinak dusimy w małej ilości wody aż będzie miękki, następnie odcedzamy. Łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy zwarte ciasto. Formujemy ciasto w wałki i odcinamy kluseczki, które wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy około 3 minut aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Składniki sosu łączymy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z kluskami.
mdrabik1@gmail.com
Szparagi z serem Halloumi
OdpowiedzUsuńpęczek zielonych szparagów
1 większy ząbek czosnku
pół pęczka pietruszki
oliwa z oliwek
ser Halloumi
Ser Halloumi kroimy w 1,5 cm plastry, rozgrzewamy oliwę na patelni, kładziemy plastry sera, i smażymy ser z dwóch stron aż zacznie być rumiany. Ser odstawiamy na talerzyk.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki ( można wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu). Następnie szparagi oskrobujemy obieraczką do warzyw, tak aby powstały cieniutki i długie paski (główkę odcinamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paseczki szparagów i podsmażamy na małym ogniu, do czasu aż staną się miękkie (ok 5 min). Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i posypujemy obficie drobno posiekaną natką pietruszki. Chwilkę razem dusimy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Danie nakładamy na talerze, a na wierzchu układamy podsmażone kawałki sera Halloumi.
olszewska.ewa@op.pl
SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH
OdpowiedzUsuń3 opakowania jogurtu greckiego (po 400 ml)
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
3 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
puszka brzoskwiń w syropie
ewentualnie herbatniki
Oddzielamy żółtka od białek. Miksujemy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno olej, budynie, proszek do pieczenia i jogurt. A na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy ręcznie.
Można spód wyłożyć herbatnikami, wlać masę z jogurtów a na wierzch położyć kawałki brzoskwiń. Pieczemy około 1 godz w temperaturze 180 stopni.
Pozdrawiam Kamila
camilla.mac@o2.pl
Pierogi z kaszą gryczana serem feta i mięty
OdpowiedzUsuńCiasto pierogowe:
3 szklanki mąki wrocławskiej
250ml gorącej wody
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Dać mu odpocząć przynajmniej 15-20min przed wałkowaniem
Farsz:
Szklanka kaszy gryczana najlepiej nie palnej
250g sera feta
Garść świeżych liści mięty
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki curry
Kaszę ugotować bez soli, odsączyć i ostudzić na sicie.
Do zimnej kaszy wkroczyć set feta, dodać sól pieprz ì curry. Wymieszać. Miętę posiekać, dodać do farszu i delikatnie wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt luźny (polskie odpowiedniki sera feta czasem są zbyt zwarte i nie łączą się dobrze z kaszą) można dodać jedno białko jaj kurzego i wymieszać.
Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby delikatnie podsypywac mąką) na grubość 2mm, szklanką wykrawanie kółka i nakładać po 15 łyżeczki farszu. Zakleić boki.
Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować do wpłynięcia.
Podawać gorące w wersji z dodatkiem pasty oliwek albo z oliwą z oliwek lub z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.
Mój mąż zjada z dodatkiem pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem.
Karolina Dulska
karolina.dulska@poczta.onet.pl
Gazpacho z pomidorów i ogórka z dodatkiem sera feta i oliwek
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 łyżki oleju ( użyłam Kujawskiego z czosnkiem i pomidorami)
1 czerwona cebula drobno posiekana
1 łyżki suszonego oregano
3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
500 g przecieru pomidorowego
1 nieduży świeży ogórek krojony w małą kostkę
1 łyżeczka miodu
20 czarnych oliwek przekrojonych na pół
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
4 duże pomidory
100g sera fet, pokrojonego w kostkę
1 cebula dymka - tylko zielona część drobno posiekana sól i pieprz
Rozgrzać olej w dużym garnku. Dodać cebulę i czosnek, oregano. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i poczekać aż całość się zagotuje (po zagotowaniu zdjąć z palnika). W międzyczasie umyć pomidory, przekroić na ćwiartki i zmiksować w blenderze na gładko razem z miodem. Dodać zmiksowane pomidory do garnka, dorzucić ogórek, paprykę i oliwki oraz dymkę. Całość dokładnie wymieszać. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj schłodzone z dodatkiem sera feta a dla ozdoby udekorować listkami świeżej mięty.
Karolina Dulska
karolina.dulska@poczta.onet.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńKROKIETY Z CIASTA FILO Z NADZIENIEM Z SERA KOZIEGO I SZPINAKU
OdpowiedzUsuń1 duza cebula
1 lyzka oliwy z oliwek plus 3lyzki do smarowania ciasta
2 zabki czosnku
250g swiezego szpinaku
50g prazonych drobno posiekanych orzechow laskowych lub wloskich
Kilka lisci swiezej miety
150g koziego sera
4 arkusze ciasta filo (lub gotowego ciasto francuskiego)
Skorka otarta z jednej cytryny
1 lyzka ziaren sezamu
Wedzona papryka w proszku do posypania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Posiekana cebule zeszklij na oliwie ok 8 minut, dodaj pokrojony czosnek i podsmaz kolejne 2 minuty.
Wrzuc liscie szpinaku na durszlak, zalej go wrzatkiem z czajnika . Odcedz I schlodz.
Pokroj szpinak I dodaj go do cebuli z czosnkiem.
Posiekaj orzechy I miete dorzuc do reszty.
Dorzuc jeszcze pokruszony ser kozi I otarta skorke z cytryny.
Calosc wymieszaj I odstaw na bok.
Poloz jeden arkusz ciasta filo na desce. Zloz na pol posmaruj oliwa . Wyloz ¼ przygotowanego nadzienia. Zaloz boki I zwin jak krokieta. Powtorz z pozostalym ciastem. Wyloz gotowe krokiety na blache do pieczenia. Lekko posmaruj pozostala oliwa. Posyp sezamem. Piecz ok15 minut. Posyp wedzona mielona paprika. Piecz jeszcze 2minuty. SMACZNEGO
lub
MAKARON Z KOZIM SEREM,ORZECHAMI WLOSKIMI I CZERWONYM PIEPRZEM
100G orzechow wloskich
25g niesolonego masla
2 lyzki oliwy z oliwek
3 zabki czosnku
1 lyzka czerwonego pieprzu, grubo zmielony
25g lub duza garsc lisci natki pietruszki
300g makaronu
100g sera koziego
Orzechy podsmaz chwile na patelni bez tluszczu.
Podgrzej maslo z jedna lyzka oliwy .Wrzuc pokrojony czosnek gotuj ok 2minut az lekko zbrazowieje. Dodaj orzechy, czerwony pieprz I polowe natki pietruszki.
W miedzyczasie ugotuj makaron z jedna lyzka oliwy, o minute krocej niz w przepisie.
Odcedz, zostawiajac ¼ szklanki wody z ugotowanego makaronu.
Wymieszaj makaron z orzechowa masa, dodac troche wody z makaronu, dorzuc pokruszony ser kozi I posyp reszta natki pietruszki . Smacznego.
Monika Mizgala
kashebe@gmail.com
Sałatka brokułowa z fetą i jogurtem greckim
OdpowiedzUsuń500g brokułów
100g fety
1 czerwona cebula
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
pieprz
sól
30g ziaren słonecznika
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie - trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały ;)
Odcedzamy je i studzimy, w tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika (rada dla podjadaczy - uważajcie - gorące jak... bardzo gorące!)
Brokuły i słonecznik się studzą, więc zajmujemy się sosem majonezowo - jogurtowym ;) mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilkę ;)
No i cebula.... będziemy płakać ;) trzeba posiekać czerwoną cebulkę, więc siekamy - nie ma że boli/piecze... ;)
Fetę też kroimy - tu będzie lajtowo ;)
Brokuły już się pewnie wystudziły ;) układamy je na dnie miski, posypujemy pokrojoną fetą, na fetę wrzucamy posiekaną cebulkę, polewamy sosem jogurtowym i całość obsypujemy prażonym słonecznikiem ;)
Mirka W.
monetta09@o2.pl
Chałwa
OdpowiedzUsuńkupujemy chałwę i... jemy ;)
nie należy psuć takiej dobroci niepotrzebnymi dodatkami ;)
Mirka W
monetta09@o2.pl
Zapiekane gniazdka pomidorowo - szpinakowe
OdpowiedzUsuń150g makaronu (np. grube wstążki)
250g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 serek topiony śmietankowy - "trójkącik"
3 łyżki fety
1 łyżka śmietany 18%
0,25 szklanki startego żółtego sera
pieprz
0,5 puszki pomidorów
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
bazylia
oregano
0,5 szklanki tartego żółtego sera (do posypania wierzchu)
Wszystko mamy? To do garów ;)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente ;)
Szpinak dusimy z wyciśniętym czosnkiem, serkiem topionym, fetą, pieprzem, dodajemy śmietanę i na końcu żółty ser ;)
Podsmażamy cebulkę na odrobinie oleju, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pomidory i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Dusimy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji - sosik nie może być za rzadki, żeby nam przez makaron nie przeleciał ;)
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy makaron. Makaron polewamy obficie sosem pomidorowym. a na koniec masę szpinakowo - serową ;) jak zapiekanka to na wierzchu musi się znaleźć... tarty żółty ser ;) Naczynie żaroodporne przykrywamy i pakujemy do piekarnika do temp. 180st.C na ok. 20 minut ;)
Mirka W.
monetta09@o2.pl
Moja propozycja to pyszne, zdrowe warzywa zapiekane z makaronem i kozim serem, podane z bazyliową pastą:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
- 4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
- 2 umyte i pokrojone pory ( tylko biała część)
- 3 umyte i pokrojone w paski kolorowe papryki ( czerwona, zielona i biała)
- dowolny ugotowany makaron ( u mnie małe gwiazdki)
- kozi ser
- sól morska, kolorowy pieprz, oregano do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek Kalamata
W woku lub garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek Kalamata. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy por, chwilkę dusimy i dodajemy marchewki i paprykę. Dusimy około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, oregano do smaku i całość dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany ulubiony makaron i całość mieszamy. Warzywa z makaronem przekładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń do zapiekania, na wierzch układamy kilka plastrów koziego sera i całość zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 185 C. Zapiekankę podajemy gorącą z bazyliową pastą:
Listki z jednej doniczki bazylii miksujemy z 3 ząbkami czosnku i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek Kalamata. Solimy do smaku.
Moja druga propozycja to szybki, prosty i smaczny makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szpinakiem i pokruszonym serem kozim. Suszone pomidory idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy
- ugotowany al dente makaron - 200 gram
- świeży szpinak - opakowanie
- suszone pomidory w oleju - 8 sztuk
- czosnek - 3 ząbki
- ser kozi
- sól morska, kolorowy pieprz do smaku.
Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i dodajemy świeży szpinak. Całość krótko dusimy i dodajemy grubo pokrojone suszone pomidory w oleju. Jeszcze raz chwilkę gotujemy i łączymy z makaronem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Na talerzu makaron posypujemy pokruszonym lub drobno pokrojonym serem kozim.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl