Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Granola z jagodami goji



Książkę "SUPERŻYWNOŚĆ. Jedzenie i medycyna przyszłości" otrzymałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Vivante. I nie ukrywam, bardzo byłam ciekawa jej treści, ponieważ ostatni rok był rokiem zmian w mojej głowie, głównie zmian dotyczących nawyków żywieniowych i wartości (bynajmniej nie kalorycznej) spożywanych produktów. 

Kiedy ogłoszono wszem i wobec, że gluten to zło, a większość produktów z półki nabiału robi nam krzywdę, coś we mnie krzyczało, że ja się nie zgadzam! Że ja chcę to jeść! Pod koniec ubiegłego roku przyszedł jednak taki moment, że oprócz moich myśli, zaczęła krzyczeć też waga. Wtedy zaczęło się wszystko zmieniać...

Od listopada ubiegłego roku schudłam 12 kilogramów. Zaczęłam świadomie się odżywiać, przyglądać się etykietom produktów, które lądują w koszyku i czytać książki traktujące kuchnię inaczej niż dotychczas. Do takich książek należy właśnie SUPERŻYWNOŚĆ. Jedzenie i medycyna przyszłości.  Jak wiecie, pojęcie "super food" funkcjonuje od jakiegoś czasu i w polskim języku i jest to jeden z nielicznych przypadków, gdzie wolę wersję anglojęzyczną od polskiej, głównie ze względu źle wyglądającej litery R i Ż obok siebie :)

"Superfoods to produkty nieprzetworzone naturalnego pochodzenia, które zawierają dużo protein, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.Podbija rynek zdrowej żywności, bo wystarczy ich niewielka ilość w codziennej diecie, by szybko zregenerować organizm, wzmocnić organizm, wzmocnić odporność, poprawić stan zdrowia i uniknąć chorób, jak nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory."

Książka ma 375 stron. To już taka całkiem przyzwoita powieść. Tylko nie trzeba jej czytać od początku do końca, żeby poznać głównych bohaterów i ich losy. W książce znajduje się opis 10 najlepszych rodzajów superżywności. Niektóre są mi znane bardziej, używam ich w kuchni (kokos, siemię konopne, jagody goji), niektóre mniej lub w ogóle. Jedne bardzo drogie, trudno dostępne, inne w cenie przystępnej i do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością. Oto wszystkie:
  1. Jagody goi - źródło młodości
  2. Kakaowiec - surowa czekolada
  3. Maka - afrodyzjak z Andów
  4. Produkty pszczele (miód, pierzga, mleczko pszczele, propolis) - pierwsza superżywność
  5. Spirulina - królowa białka
  6. Niebieskozielone algi AFA- pierwotna żywność z jeziora Klamath
  7. Fitoplankton morski - podstawa wszelkiego życia
  8. Aloes - esseńska i egipska tajemnica nieśmiertelności
  9. Siemię konopne - superżywność jutra
  10. Orzechy kokosowe - symbol raju
Pozostałe polecane produkty:
  1. Açaí - starożytny amazoński przeciwutleniacz
  2. Chlorella - zielony pigment naszej wyobraźni
  3. Jagody camu camu - słoneczny król witaminy C
  4. Jagody inkaskie - inkaski superowoc
  5. Bulwa yaconu - prehistoryczny prebiotyczny superowoc
  6. Listownicowce -mineralna pomoc prosto z morza
  7. Noni (morwa indyjska) - polinezyjski superowoc

Dużym plusem, oprócz obszernej wiedzy na temat superproduktów, jest zamieszczenie w książce wielu przepisów z ich wykorzystaniem. Są one często zupełnie "odjechane" i dla osoby, która zaczyna przygodę z superfoods, zupełnie abstrakcyjne. Ale są też takie, które z łatwością można przygotować w domu (np guacamole z dodatkiem spiruliny czy przygotowanie mleka konopnego).

Ja polecam powolne wdrażanie i testowanie, bez terapii wstrząsowych na początek :) Na przykład przygotowanie domowej granoli z dodatkiem jagód goji. 

składniki:
na słoik o pojemności 1 l

  • 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich)
  • ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki pokrojonych w paski suszonych moreli
  • ½ szklanki pokrojonych w paski suszonych daktyli
  • 2 łyżki zarodków pszennych 
  • 2-3 łyżki płynnego miodu 
  • 2-3 łyżki jagód goi 
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Wszystkie suche składniki, oprócz jagód goji,  wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. 
 
Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy jagody goji, mieszamy i całość odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru.
Smacznego!

W książce znajduje się również poświęcony badaniom naukowym, w którym można znaleźć wiele źródeł i odesłań do periodyków oraz obszerną informację na temat składników odżywczych. 


składniki:
na słoik o pojemności 1 l

  • 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich)
  • ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki zarodków pszennych 
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. 
 
Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru.
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2015/03/granola-z-orzechami-i-zurawina.html#sthash.KNWipBGc.dpuf
składniki:
na słoik o pojemności 1 l

  • 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich)
  • ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki zarodków pszennych 
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. 
 
Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru.
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2015/03/granola-z-orzechami-i-zurawina.html#sthash.KNWipBGc.dpuf
składniki:
na słoik o pojemności 1 l

  • 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich)
  • ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki zarodków pszennych 
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. 
 
Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru.
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2015/03/granola-z-orzechami-i-zurawina.html#sthash.KNWipBGc.dpuf
składniki:
na słoik o pojemności 1 l

  • 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich)
  • ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki zarodków pszennych 
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. 
 
Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru.
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2015/03/granola-z-orzechami-i-zurawina.html#sthash.KNWipBGc.dpuf

1 komentarz:

  1. Ostatnio robilam granolę i zajadam z jogurtem na sniadanie a jagódki goiiiiii sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger