Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ekspresowa tarta ze szparagami



Dlaczego maju tak pędzisz? Z roku na rok obiecuję sobie, że jak już przyjdzie, jak zakwitną bzy, to będę się delektować tym widokiem, zapachem. Będę spacerować i wąchać. Zamykać oczy i chłonąć majowy zapach wiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie.

Tymczasem połowa maja za nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę... Zamiast śpiewów ptaków - hałas silników, zamiast kwitnących drzew -  spaliny. Brakuje czasu na wszystko... czy kiedyś ludzie też tak żyli? Mam wrażenie, że jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM...

I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)


Składniki:

  • 1 płat mrożonego ciasta francuskiego

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 250 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrażamy i wykładamy nim formę do tart. Przy prostokątnej formie, ciasto złożyłam na pół i dopiero wtedy przełożyłam na blaszkę. Przy użyciu formy okrągłej, należy albo rogi ciasta obciąć albo zawinąć.

Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki. 

Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno!
Smacznego!

kładniki na jedną dużą tartę:
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g startego parmezanu 
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 dużej cebuli
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • Sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut.

Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy w plastry około 0,5 cm.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na pozostałym maśle, dodajemy pokrojone kawałki szparagów, około 100 ml ciepłej wody i gotujemy przez około 10 minut.

Mieszamy ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem, śmietankę i podgotowanymi kawałkami szparagów.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty.

Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, na wierzchu układamy (delikatnie wciskamy) odłożone główki szparagów. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 stopni na około 40 minut.

Po upieczeniu chwilę przestudzimy i podajemy. Równie pysznie smakuje na zimno.

Smacznego!!
- See more at: http://www.delimamma.pl/2012/06/tarta-ze-szparagami.html#sthash.OZQdLCwT.dpuf 
kładniki na jedną dużą tartę:
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g startego parmezanu 
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 dużej cebuli
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • Sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut.

Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy w plastry około 0,5 cm.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na pozostałym maśle, dodajemy pokrojone kawałki szparagów, około 100 ml ciepłej wody i gotujemy przez około 10 minut.

Mieszamy ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem, śmietankę i podgotowanymi kawałkami szparagów.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty.

Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, na wierzchu układamy (delikatnie wciskamy) odłożone główki szparagów. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 stopni na około 40 minut.

Po upieczeniu chwilę przestudzimy i podajemy. Równie pysznie smakuje na zimno.

Smacznego!!
- See more at: http://www.delimamma.pl/2012/06/tarta-ze-szparagami.html#sthash.OZQdLCwT.dpuf
kładniki na jedną dużą tartę:
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g startego parmezanu 
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 dużej cebuli
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • Sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut.

Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy w plastry około 0,5 cm.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na pozostałym maśle, dodajemy pokrojone kawałki szparagów, około 100 ml ciepłej wody i gotujemy przez około 10 minut.

Mieszamy ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem, śmietankę i podgotowanymi kawałkami szparagów.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty.

Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, na wierzchu układamy (delikatnie wciskamy) odłożone główki szparagów. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 stopni na około 40 minut.

Po upieczeniu chwilę przestudzimy i podajemy. Równie pysznie smakuje na zimno.

Smacznego!!
- See more at: http://www.delimamma.pl/2012/06/tarta-ze-szparagami.html#sthash.OZQdLCwT.dpuf
kładniki na jedną dużą tartę:
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g startego parmezanu 
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 dużej cebuli
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • Sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut.

Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy w plastry około 0,5 cm.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na pozostałym maśle, dodajemy pokrojone kawałki szparagów, około 100 ml ciepłej wody i gotujemy przez około 10 minut.

Mieszamy ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem, śmietankę i podgotowanymi kawałkami szparagów.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty.

Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, na wierzchu układamy (delikatnie wciskamy) odłożone główki szparagów. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 stopni na około 40 minut.

Po upieczeniu chwilę przestudzimy i podajemy. Równie pysznie smakuje na zimno.

Smacznego!!
- See more at: http://www.delimamma.pl/2012/06/tarta-ze-szparagami.html#sthash.OZQdLCwT.dpuf

4 komentarze:

  1. Pyszne !! Mam ciasto kupie szaparagi :) ciasto nie robi sie wilgotne pod spodem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się, ostatnie pięć minut piekę tylko na dolnej grzałce :)

      Usuń
  2. Anonimowy16/5/15

    wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybka ale bardzo smaczna tarta :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger