WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
W końcu wiosna! Mam wrażenie, że pół roku siedzimy w norach, zakutani po usze w koce i doczekać się nie możemy słońca, kwitnących drzew, zielonej trawy, długiego dnia. Lodów w parku na ławce, spacerów. Tego, że można tylko zmienić papcie na buty i wyjść z domu, bo nie trzeba zakładać drugiego swetra, rękawiczek i owijać się cztery razy szalikiem.
Najbardziej mnie cieszą pierwsze wiosenne, słoneczne weekendy. Nie wiadomo co z czasem zrobić, bo wszystko by się chciało. Pojechać za miasto, dzieci na rower wsadzić, na rolki, spotkać się z kimś, a tu jakieś zakupy trzeba zrobić, posprzątać, pranie puścić, na urodziny do koleżanki dziecko zawieść. I ani się człowiek nie obejrzy, a już niedziela wieczór, a jeszcze przed chwilą cieszył się piątkiem i myślał, że tyle czasu wolnego przed nim.
Podobnie mam z całą wiosną i latem. Jeszcze się dobrze nie rozkręciły, a za chwilę będzie wrzesień i dzieci pójdą do szkoły. Czy tylko mi ten ciepłe pory roku tak uciekają? Za chwilę maj. A jak maj to rabarbar, botwinka, szparagi. Truskawki, na które czeka się cały rok (jeju, ależ bym jadła!). Jak już są to włącza mi się jakiś smutek dziwny na myśl o tym, że za chwilę ich nie będzie.
Tymczasem witam wiosnę sałatkami, które dzielnie noszę do pracy na drugie śniadanie. Dziś jedna z tych, które pojawiają się raczej w weekend, ale za to znikają dosyć szybko. Jeżeli tylko lubicie tuńczyka w takim towarzystwie - polecam!
Przepis przygotowałam do wiosennego wydania Green Canoe.
Przepis przygotowałam do wiosennego wydania Green Canoe.
składniki na sałatkę:
na 1-2 porcje
- sałata lodowa lub ulubiona mieszanka sałat
- 100 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 łyżka oliwy
- suszony tymianek i oregano
- 1-2 ugotowane jajka (żółtko powinno być lekko płynne)
Paprykę myjemy i
kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy
paprykę, posypując ją ziołami. Grillujemy z obu stron, aż będzie miękka.
Na talerzu
(półmisku) układamy sałatę, paprykę, odsączone kawałki tuńczyka i ugotowane
jajko, przekrojone na pół. Całość polewamy sosem winegret.
składniki na sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ½ łyżki soku z cytryny
- 120 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
W szklanej misce umieszczamy musztardę, dodajemy miód
i mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny,
nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, pieprz i zaczynamy powoli wąską
strużką dolewać olej. Cały czas mieszamy (nie ubijamy) za pomocą trzepaczki.
Sos powinien być jednolity. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed
podaniem.
Smacznego!
tak! to sałatka dla mnie - wielbicielki tuńczyka z puszki ;p składniki właściwie mam w lodówce, więc widzę ją jako moją kolację :)
OdpowiedzUsuńNa kolację też dobra! Ja z tuńczykiem mam różnie, raz jem bez opamiętania, a później mam pół roku przerwy. Ale tuńczyk w towarzystwie jajka zawsze dobrze smakuje :)
UsuńWspaniała, zdrowa kompozycja. Zdrowe źródła białek i witamin. Wzorcowe danie bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Tak staram się teraz odżywiać właśnie, chćc glutenu do końca nie wykluczyłam.
Usuńaż mam ochotę na tuńczyka !
OdpowiedzUsuńTrzeba uskutecznić na dniach :)
UsuńPyszna sałatka! :) Piękne zdjęcia ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pozdrawiam :)
UsuńPycha! Zrobiłam, nie wiedziałam, że takie do będzie dobre �� polecam w 100%
OdpowiedzUsuńDziękuję!!
Usuń