JAJKO W KOSZULCE NA SZPINAKU I GRZANCE
Przez jakiś czas ten zestaw, który dziś mam na blogu, czyli: grzanka, szpinak i jajko, jadłam niemal w każdy piątek po pracy. Przychodziłam do domu, dla reszty rodziny najczęściej miałam coś z czwartku, a ja mogłam w końcu zjeść szpinak. Jeżeli tylko miałam kawałek podsuszonego chleba, to wybierałam taką wersję zamiast na przykład szpinaku z makaronem. Czasami jajko w koszulce zastępowałam jakiem sadzonym.
Do tych piątkowych małych obiadów pewnie będę często wracać, choćby z tego względu, że poniekąd ten zestaw stał się dla mnie symbolem rozpoczynającego się weekendu. A skoro zaczynamy weekend, to przecież w sobotni czy niedzielny poranek nikt nie każe się nam spieszyć i możemy spokojnie przygotować takie śniadanie.
Ten przepis, jako jeden z dwóch moich, znalazł się w wiosennym magazynie internetowym Green Canoe. Jeżeli jeszcze nie mieliście przyjemności obejrzeć, polecam z całego serca!
składniki:
na jedną porcję
na jedną porcję
- kromka chleba pełnoziarnistego
- ok. 200 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki masła
- ew. plaster sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli)
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
W
rondelku podgrzewamy wodę z dodatkiem octu i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie
świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Następnie na patelni rozgrzewamy
połowę masła i dusimy na nim szpinak, aż zmięknie. Dodajemy zmiażdżony
ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez
chwilkę. Pozostawiamy na najmniejszym ogniu.
Na
drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżeczkę masła i podsmażamy na niej kromkę
chleba na zloty kolor z obu stron.
Woda
z octem w tym czasie powinna już wrzeć. Jajko wybijamy na miseczkę i ostrożnie,
trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody. W razie
potrzeby białko delikatnie zbieramy do środka łyżką, tak aby ładnie się ułożyło
wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek. Każde jajko
gotujemy 3 minuty. Przy 3-minutowym gotowaniu żółtko jest mocno płynne, jeśli
będziemy gotować 1minutę dłużej, sam
środek żółtka będzie pół miękki, a białko dobrze ścięte.
Ciepłą i chrupiącą kromkę chleba układamy na talerzu, na nią dajemy szpinak, ewentualnie plaster gorgonzoli, a na samą górę jajko w koszulce.
Smacznego!
Ciepłą i chrupiącą kromkę chleba układamy na talerzu, na nią dajemy szpinak, ewentualnie plaster gorgonzoli, a na samą górę jajko w koszulce.
Smacznego!
Pycha!! i jajeczko i szpinak ktory uwielbiam..bylo by pyszne na śniadanie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDla mnie to śniadanie, a często i szybki obiad :) bardzo lubię!
UsuńŚniadanie mistrzów ;-)
OdpowiedzUsuńTak! I dosłownie tak było, uczciłam z córką jej sukces, mistrzostwo Polski w tańcach :)
UsuńTo jajeczko jest IDEALNIE ugotowane!
OdpowiedzUsuń