Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Wiosenna sałatka na krakersach


Za nami urodzinowe przyjęcie naszego trzyletniego pirata. Przed urodzinami szukałam pomysłów na urodzinowe menu, słodkie i wytrawne, które będzie różnorodne, kolorowe, bardziej dla dorosłych niż dla dzieci, dla większej ilości osób, bez dań ciepłych i bardziej przekąskowe niż ciężkie.

Po opublikowaniu zdjęcia fragmentu urodzinowego stołu Franka na FB, otrzymałam kilka wiadomości z pytaniem co tam było :) Spisałam więc wszystko co mi tam wyszło w trakcie przygotowań i pomyślałam, że przy okazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. 

I tak, na stole wylądowały przekąski:

SŁODKIE:
- tort czekoladowo-miętowy
- sernik kajmakowy
- ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady
- deserki z granolą i malinami
- kokosanki
- blok czekoladowy

WYTRAWNE:
- sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną
- carpaccio z buraka z fetą i orzechami
- sałatka na krakersach z sardynkami
- tortille pokrojone na kawałki (różne wsady)
- rolada szpinkakowa z łososiem
- ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej
- sery plesniowe/winogrona/bagietka

Większość przepisów jest na blogu, a dziś przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu Cynamonowy pył, wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół.

Rolada szpinakowa z łososiem
Chlebek ziołowy do odrywania
składniki:
na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę) 
  • 36 sztuk krakersów 
  • 2 puszki sardynek lub szprotek w sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g ) 
  • 6 ugotowanych na twardo jajek 
  • 200 g żółtego sera
  • ok. 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do posypania 

Blaszkę do pieczenia, najlepiej dość wysoką, wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejne warstwy:

  1. 12 sztuk krakersów (3x4).
  2. Drobno starty na tarce żółty ser wymieszany z dwoma łyżkami majonezu.
  3. 12 sztuk krakersów.
  4. Szprotki lub sardynki, rozgniecione widelcem, rozprowadzamy na krakersach. 
  5. 12 sztuk krakersów.
  6. Białka ugotowanych jajek oddzielamy od żółtek, ścieramy je na tarce, mieszamy z 2 łyżkami majonezu i rozprowadzamy na krakersach.
  7. Ścieramy żółtka na tarce i rozsypujemy na warstwie białek.
  8. Na wierzch dajemy posiekany szczypiorek.  
Blaszkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki lub wynosimy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Smacznego!


14 komentarzy:

  1. rewelacyjnie rzeczy :) nic tylko siadać i wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to to to :) jak mówi mój trzyletni syn ;)

      Usuń
  2. no poszłabym na takie przyjęcie i żadna dieta by mnie nie zatrzymała BOMBA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie moja dieta też mnie tym razem nie powstrzymała ;)

      Usuń
  3. Wichurka24/3/15

    Justynka, to wszystko wygląda wręcz obłędnie, ja jestem pod ogromnym wrażeniem, czuję się jak w najlepszej, najwytworniejszej restauracji....albo lepiej....na nadchodzące Święta wypróbuję tą sałatkę. Pięknie dziękuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* a sałatka na święta jest akuratna! Również mam zamiar ją zrobić :)

      Usuń
  4. Anonimowy25/3/15

    Pięknie wygląda i z pewnością przepysznie smakuje. W weekend robię sałatkę ;) Najlepszego dla solenizanta :) Pozdrawiam, Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Sałatkę polecam, choć wiele osób ma obawy przed sardynkami czy szprotkami, ale one idealnie się komponują z pozostałymi składnikami i ich smak nie jest dominujący. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. fajna inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy27/3/15

    Pyszności. Najbardziej jednak zainteresował mnie tort czekoladowo miętowy. BARDZO PROSZĘ O PRZEPIS.
    Pozdrawiam. Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy29/12/15

    Cudeńko! Czy krakersy nie staną się zbyt miękkie, kiedy zrobię już jutro wieczorem na czwartkowy Sylwester?;) Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tal, jak najbardziej! Nawet wskazane, ona się wtedy przegryzie, a krakersy faktycznie zmiękną, ale tak ma być :)

      Usuń
  8. Przyznam, że pomysł naprawdę ciekawy. Muszą go wypróbować. Roladka szpinakowa również świetnie się prezentuje. A co do sałatki, to ile max można ją trzymać w lodówce? Nie podmaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że maksymalnie dwa dni. Najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu, jak przejdą smaki, ale nie rozmoknie się jeszcze całkowicie.

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger