Wiosenna sałatka na krakersach
Za nami urodzinowe przyjęcie naszego trzyletniego pirata. Przed urodzinami szukałam pomysłów na urodzinowe menu, słodkie i wytrawne, które będzie różnorodne, kolorowe, bardziej dla dorosłych niż dla dzieci, dla większej ilości osób, bez dań ciepłych i bardziej przekąskowe niż ciężkie.
Po opublikowaniu zdjęcia fragmentu urodzinowego stołu Franka na FB, otrzymałam kilka wiadomości z pytaniem co tam było :) Spisałam więc wszystko co mi tam wyszło w trakcie przygotowań i pomyślałam, że przy okazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości.
I tak, na stole wylądowały przekąski:
SŁODKIE:
- tort czekoladowo-miętowy
- sernik kajmakowy
- ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady
- deserki z granolą i malinami
- kokosanki
- blok czekoladowy
WYTRAWNE:
- sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną
- carpaccio z buraka z fetą i orzechami
- sałatka na krakersach z sardynkami
- tortille pokrojone na kawałki (różne wsady)
- rolada szpinkakowa z łososiem
- ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej
- sery plesniowe/winogrona/bagietka
Większość przepisów jest na blogu, a dziś przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu Cynamonowy pył, wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół.
Rolada szpinakowa z łososiem |
Chlebek ziołowy do odrywania |
na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę)
- 36 sztuk krakersów
- 2 puszki sardynek lub szprotek w sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g )
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 200 g żółtego sera
- ok. 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania
Blaszkę do pieczenia, najlepiej dość wysoką, wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejne warstwy:
- 12 sztuk krakersów (3x4).
- Drobno starty na tarce żółty ser wymieszany z dwoma łyżkami majonezu.
- 12 sztuk krakersów.
- Szprotki lub sardynki, rozgniecione widelcem, rozprowadzamy na krakersach.
- 12 sztuk krakersów.
- Białka ugotowanych jajek oddzielamy od żółtek, ścieramy je na tarce, mieszamy z 2 łyżkami majonezu i rozprowadzamy na krakersach.
- Ścieramy żółtka na tarce i rozsypujemy na warstwie białek.
- Na wierzch dajemy posiekany szczypiorek.
Smacznego!
rewelacyjnie rzeczy :) nic tylko siadać i wcinać:)
OdpowiedzUsuńo to to to :) jak mówi mój trzyletni syn ;)
Usuńno poszłabym na takie przyjęcie i żadna dieta by mnie nie zatrzymała BOMBA
OdpowiedzUsuńWłaśnie moja dieta też mnie tym razem nie powstrzymała ;)
UsuńJustynka, to wszystko wygląda wręcz obłędnie, ja jestem pod ogromnym wrażeniem, czuję się jak w najlepszej, najwytworniejszej restauracji....albo lepiej....na nadchodzące Święta wypróbuję tą sałatkę. Pięknie dziękuję...
OdpowiedzUsuńDziękuję :* a sałatka na święta jest akuratna! Również mam zamiar ją zrobić :)
UsuńPięknie wygląda i z pewnością przepysznie smakuje. W weekend robię sałatkę ;) Najlepszego dla solenizanta :) Pozdrawiam, Basia.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Sałatkę polecam, choć wiele osób ma obawy przed sardynkami czy szprotkami, ale one idealnie się komponują z pozostałymi składnikami i ich smak nie jest dominujący. Pozdrawiam!
Usuńfajna inspiracja!
OdpowiedzUsuńPyszności. Najbardziej jednak zainteresował mnie tort czekoladowo miętowy. BARDZO PROSZĘ O PRZEPIS.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Basia
Cudeńko! Czy krakersy nie staną się zbyt miękkie, kiedy zrobię już jutro wieczorem na czwartkowy Sylwester?;) Ilona
OdpowiedzUsuńTal, jak najbardziej! Nawet wskazane, ona się wtedy przegryzie, a krakersy faktycznie zmiękną, ale tak ma być :)
UsuńPrzyznam, że pomysł naprawdę ciekawy. Muszą go wypróbować. Roladka szpinakowa również świetnie się prezentuje. A co do sałatki, to ile max można ją trzymać w lodówce? Nie podmaka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że maksymalnie dwa dni. Najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu, jak przejdą smaki, ale nie rozmoknie się jeszcze całkowicie.
Usuń