Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Granola z orzechami i żurawiną



Przez jakiś czas jadłam na drugie śniadanie jogurt naturalny z różnymi dodatkami. Najpierw do miseczki przelewałam jogurt, dodawałam pół łyżeczki miodu, dosypywałam trochę płatków owsianych, z innej torebki dodawałam zarodki pszenne, a na koniec dorzucałam suszoną żurawinę i orzechy, czasami dynię.  Jogurt czekał, a ja w tym czasie zamykałam wszystkie woreczki i odstawiałam je na swoje miejsce. 
Aż dnia pewnego przygotowałam domową granolę i odkryłam, że codziennie zaczęłam oszczędzać sobie pracy. Wystarczy do jogurtu dodać dwie łyżki granoli i śniadanie gotowe. Nie trzeba motać się z pięcioma torebkami, w dodatku granola jest chrupiąca a prażone składniki są o niebo lepsze w smaku niż surowe.

Dlaczego warto poświęcić 20 minut w kuchni i przygotować domową granolę? Oto odpowiedź - skład granoli orzechowej jednego z najbardziej znanych producentów w Polsce. Czerwonym kolorem zaznaczyłam to, co w granoli jest zupełnie zbędne. Ktoś może powiedzieć, że czystej żurawiny suszonej też nigdzie nie dostanę, bo w składzie każdej jest cukier... ale do domowej granoli na pewno nikt świadomie nie doda na przykład tłuszczu palmowego, nie wspominając już o syropie glukozowym.

Skład kupionej granoli: Produkty pochodzące ze zbóż 59% (płatki owsiane, mąka jęczmienna, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana), nierafinowany cukier trzcinowy, orzech arachidowy 9,4%, tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, płatki kokosowe, melasa trzcinowa, inulina, sól himalajska, substancja spulchniająca: węglany sodu; cukier, emulgator: lecytyny (z soi); sól, ekstrakt słodu jęczmiennego.


składniki:
na słoik o pojemności 1 l

  • 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich)
  • ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki zarodków pszennych 
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. 
 
Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru.
Smacznego!


12 komentarzy:

  1. cudowna, domowa granola!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu i ja zrobić swoją granolę, bo mnie kuszą ze wszystkich stron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie wczoraj w piekarniku wylądowała kolejna :)

      Usuń
  3. Straszne , we wszystkim spulchniacze, utleniacze, polepszacze...
    Fajnie, że 'trendy' jest zdrowe odżywianie :-) Może świadomość nam się poprawi?
    Pięknej niedzieli BM, dawno Cię u mnie nie było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu... dawno i dziękuję, ze mnie przywołałaś! Jutro mamy urodziny Frania, padam już dziś na twarz :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
  4. Gosia22/3/15

    Najlepsze urodzinowe życzenia dla Frania i wszystkiego dobrego dla całej rodzinki;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie Gosiu, w imieniu własnym i Franka :)

      Usuń
  5. Również jestem wielbicielką domowych wyrobów! Pyszna wersja na śniadanie :>

    OdpowiedzUsuń
  6. robię podobną uwielbiam ja :) najlepsze sniadanko !!!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger