Batoniki 100% bakalii
Oryginalna nazwa tych batoników to "Owocowe salami z fig, suszonych moreli i orzechów", a przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, tj. "Dwaj łakomi Włosi". Składników w nim jest dużo więcej, a na końcu batoniki zawija się w papier ryżowy i kroi jak salami.
Składniki i ich proporcje można dowolnie modyfikować. Jeśli nie lubimy skórki pomarańczowej, nie musimy jej dodawać. Jeśli wolimy pistacje zamiast orzechów - proszę bardzo. Może ktoś tutaj widzi wiórki kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem "na raty".
składniki:
- 10 sztuk suszonych fig
- 20 sztuk suszonych daktyli
- 10 sztuk suszonych moreli
- 10-15 sztuk orzechów brazylijskich (lub włoskich, laskowych czy migdałów)
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Z fig odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie umieszczamy w blenderze i miksujemy na średnich lub dość wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie w miarę jednolita i dość kleista. Do batoników nie trzeba dodawać miodu. Jest wystarczająco słodka, a zmiksowane daktyle i morele są na tyle lepkie, że z masy można uformować dowolne kształt.
Małe foremki lub jedną większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Masę można uformować w rulon i po schłodzeniu kroić jak salami.
Smacznego!
Uwielbiam takie batoniki, sama dość często robię i za każdym razem eksperymentuję z różnym bakaliami. No i w końcu są to zdrowe słodkości ;) Pozdrawiam. Basia
OdpowiedzUsuń100% zdrowia w takich batonikach! ja jak zacznę takie jeść to nie mogę skończyć!
OdpowiedzUsuńo to to :) też mam z tym problem :)
UsuńŚwietny pomysł. Pewnie bardzo słodki, ale zdrowy! :>
OdpowiedzUsuńNie jest tak bardzo słodki, ale najważniejsze, że bez syropu glukozowego i mu podobnych :)
Usuńobłędnie wyglądają :) samo zdrowie
OdpowiedzUsuńZ suszonymi owocami też różnie bywa... żurawina tylko z cukrem, ale zawsze taki batonik lepszy niż dodatkowymi ulepszaczami :)
Usuńchciałabym, chciała
OdpowiedzUsuńJa teraz też....ale mam granolę do pochrupania za to :)
UsuńNazwa "owocowe salami" bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńMnie mniej... :) chociaż ja w sumie samo salami lubię czasami zjeść :)
Usuńchyba się skuszę i skorzystam a pomysłu:)
OdpowiedzUsuńEmi
Polecam, mi bardzo smakowały.
UsuńMmm, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to wygląda na salceson
OdpowiedzUsuńmuszą być cudowne! uwielbiam bakalie i sobie tylko sobie taką bakaliowa kiełbaskę zrobię :)
OdpowiedzUsuńBakaliową kiełbaskę :) uśmiałam się :)
Usuńjaki blender temu podoła?
OdpowiedzUsuń