Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Spaghetti z klopsikami


- Mamo, co będzie dzisiaj na obiad? 
- Klopsiki.
- Huurrrra, klopsiki! słyszałeś Franek? Klopsiki!
- Hulllla, topsiki! Ja lubiem topsiki!

30 minut później...

- Mamo, ale czemu z takim sosem te klopsiki?
- No z pomidorowym, najlepszy taki do klopsików.
- A makaron dlaczego ten ugotowałaś?
- A jaki inny miałam dać?
- To już nie mogłaś zrobić normalnego sosu do spaghetti?

Wiem, że nie zachęcę wielu takim dialogiem do przygotowania na obiad klopsików... Na swoją obronę mam tylko to, że Hania uwielbia spaghetti ponad wszystko, podobnie jak rosół. I tym tylko tłumaczę jej ostrożne podejście do tego obiadu. Na szczęście oboje przekonali się, że dobre klopsiki nie są złe, a dla mnie dobre klopsiki to niestety obsmażone klopsiki, a nie obgotowane pulpety. 

  • ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny)
klopsiki:
na ok. 20 sztuk

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • sól, pieprz do smaku

do obtoczenia:

  • 1/2 szklanki bułki tartej

Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

sos:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki śmietany
  • papryka słodka
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, ew. przecier i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. 

Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy gorącym sosem i dodajemy klopsiki. Klopsiki można również podgrzać razem z sosem pomidorowym w jednym rondlu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger