Sałatka z rukolą i winogronami
Nie ma chyba drugiej potrawy na moim blogu, którą pokazywałabym tak często. Za każdym razem, kiedy przygotowuję tę sałatkę, odkrywam ją na nowo. Nie zmienia się wiele.. tym razem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser.
Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej i wedle upodobania. Do tego ser z pleśnią niebieską. Jeśli ktoś lubi mocniejsze doznania smakowe, może dodać gorgonzolę, ja wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert też nie będzie zły. Żurawina lub rodzynki, zawsze jakaś resztka w szafce się znajdzie.
Standardowo dodaję gruszkę, ale winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :)
Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję w małych słoiczkach :)
proporcje wg uznania
- rukola i baby szpinak (ew. mix sałat)
- ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur)
- suszona żurawina lub rodzynki
- owoc granatu
- orzechy laskowe
- winogrona
Szpinak i rukolę myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Ser kroimy lub rozdrabniamy w palcach na mniejsze cząstki. Winogrona myjemy, jeśli mają pestki, każdy owoc kroimy na pół i wyłuskujemy pesteczki. Bezpestkowe pozostawiamy w całości. Na zielonych liściach układamy: orzechy, żurawinę, pestki owocu granatu, winogrona. Nie mieszamy. Sosem polewamy tuż przed podaniem.
sos:
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 200 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
W szklanej misce umieszczamy musztardę, dodajemy miód i mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, pieprz i zaczynamy powoli wąską strużką dolewać olej. Cały czas mieszamy (nie ubijamy) za pomocą trzepaczki. Sos powinien być jednolity. Przelewamy do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce ok. tygodnia.
Smacznego!
O rajuśku! Z rana, takie smakołyki! Chcę...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
A.
Nie tylko z rana :) Bardzo prosta w przygotowaniu, polecam!
Usuńbardzo smaczny zestaw, taką sałatkę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńUlubiony zestaw, a sałatkę polecam do wypróbowania :)
UsuńOch, z chęcią wrzuciłabym do brzucha:D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i zapewne też tak smakuje.
Jest apetyczna! I idealna do pracy :)
UsuńRobię robię, jutro a najpóźniej w sobotę. Dzięki!!!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :) Pozdrawiam!
Usuńsałatka super. a zdjęcia niczym obrazy. przepiękne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie!
Usuń