Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim


Było pochmurne niedzielne popołudnie. Franek z gorączką, po nieprzespanej nocy, w końcu zasnął przytulony do mnie. Hania z tatą poszli szukać puszek z serduszkiem, a ja uznałam to za dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową, ale nie wiem czy wystarczy dla wszystkich. A jutro poniedziałek, nie lubię jak w poniedziałek nie mam obiadu (najlepiej jak zostaje coś z niedzieli). I do pracy muszę coś zaplanować. I nie minęło kilkanaście minut, sen odpłynął, a ja stałam w kuchni z założonym fartuszkiem i przeszukiwałam szafki i lodówkę.

Tak właśnie powstała tarta na spodzie gryczano-ryżowym. Taka nowość. Uległam modzie? Pewnie trochę tak. Choć bardziej robię to w ramach eksperymentu, odstawienia cukru i mąki pszennej (nie mylić z glutenem, bo tego nie wykluczyłam całkowicie). Spód jest kruchy, nawet bardziej niż na mące pszennej., co pewnie jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już następnym razem. 


spód:

  • 120 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki gryczanej 
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 20 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ew. łyżeczka ulubionych ziół (używam zielonej czubricy)
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy mąkę ryżową, jeśli jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany. 

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st.

wypełnienie:
  • 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietany 12 lub 18%
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • 100 - 150 g sera typu bałkańskiego
  • 1-2 pomidory
Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy miażdżone ząbki czosnku. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy do szpinaku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilkę. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wykładamy szpinak, który zalewamy masą ze śmietany i jajek. Ser typu bałkańskiego kroimy w kostkę i układamy na tarcie, na wierzchu układamy plastry pomidora.  

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut. Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

spód:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 10 g startego żółtego sera
  • sól
  • ew. łyżeczka czarnuszki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. 
Nakłuwamy widelcem i pieczemy  w piekarniku ok. 20 min.  w temperaturze 180 st.

oraz:
  • 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup)
  • 3 jajka
  • 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki
  • sól, pieprz
  • czubrica
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze. 
Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem. 
Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto. 
Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut.
Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego :)))

- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/06/tarta-na-kruchym-ciescie-z-brokuami.html#sthash.CJ2tVp8p.dpuf
spód:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 10 g startego żółtego sera
  • sól
  • ew. łyżeczka czarnuszki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. 
Nakłuwamy widelcem i pieczemy  w piekarniku ok. 20 min.  w temperaturze 180 st.

oraz:
  • 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup)
  • 3 jajka
  • 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki
  • sól, pieprz
  • czubrica
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze. 
Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem. 
Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto. 
Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut.
Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego :)))

- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/06/tarta-na-kruchym-ciescie-z-brokuami.html#sthash.CJ2tVp8p.dpuf

8 komentarzy:

  1. Anonimowy12/1/15

    mmmmmmm...... wygląda smakowicie ;) Jakiej średnicy jest forma do tarty? wydaje mi się że mam dużo większą i boje się że może mi ciasta nie starczyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo gluten nie jest zły :)) a i eksperymenty również :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje, ale może kiedyś będzie tak że będzie można pojechać i zjeść z Twojej ręki O to by było coś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była pyszna, jak na razie jadła ją koleżanka z pokoju przez dwa dni :) I z tego co mi wiadomo, to jej smakowało... :) A na tartę ze szpinakiem zawsze można u mnie liczyć, bo szpinak w moim domu to tylko ja jem :)

      Usuń
  4. Przepyszna tarta:) Właśnie zrobiłam na kolację. Idealnie dobrane smaki.Nawet dzieci, które nie lubią szpinaku poprosiły o dokładkę:) Myślę, że spokojnie może być daniem imprezowym.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger