Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sos winegret /vinaigrette/


Po pierwsze muszę napisać - uwielbiam ten sos! Po drugie - jeszcze bardziej uwielbiam go z dodatkiem miodu. Po trzecie - nie przestaję z nim eksperymentować. Podstawowy winegret przygotowywany jest głównie z oliwy i octu, z dodatkiem musztardy (najlepiej Dijon), a do smaku doprawia się jedynie pieprzem i solą. Ale mnie to nie wystarcza :)

W wersji, którą Wam przedstawiam, jest mała modyfikacja. Dodatek miodu sprawia, że sos jest słodko-kwaśny, łagodny i wyraźny w smaku jednocześnie. Najczęściej używam oleju rzepakowego, czasami mieszam pół na pół olej z oliwą z oliwek. Samej oliwy nie używam, bo nie przepadam za jej charakterystycznym posmakiem. 

Dodaję sok z cytryny, ale lubię również ocet jabłkowy albo ocet balsamiczny. W przypadku tego drugiego sos nabiera ciemniejszej barwy. Można dodać drobno posiekaną cebulkę, najlepiej szalotkę. Albo zmiażdżony ząbek czosnku. Wszelkie zioła (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn....) również mile widziane. 

Wszystko zależy od tego, z jaką kompozycją sos chcemy podać. Na przykład do wersji z czosnkiem wystarczy tylko postrzępiona sałata i orzechy włoskie. wersja z ziołami pasuje mi do zestawów, w których pojawia się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek... 


sos:
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • 200 ml oleju rzepakowego 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
W szklanej misce umieszczamy musztardę, dodajemy miód i mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, pieprz i zaczynamy powoli wąską strużką dolewać olej. Cały czas mieszamy (nie ubijamy) za pomocą trzepaczki. Sos powinien być jednolity. Przelewamy do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce. Nie wiem jak długo może stać, ja przechowuję go około tygodnia. 

Smacznego!

musztarda z miodem 
musztarda z miodem i cytryną

musztarda z miodem, cytryną i olejem 
winegret
gotowy winegret 

10 komentarzy:

  1. Anonimowy25/1/15

    Ja zawsze daję miód :) I wolę ocet, cytryna mnie nie "przekonuje" :) i musza byc wyważone proporcje składników ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zamiennie, raz cytryna, raz ocet - jabłkowy albo balsamico :) Ale ten z cytryną i miodem lubię najbardziej.

      Usuń
  2. ja również jestem miłośniczką winegretu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile można przechowywac taki sos?

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepszy sos do sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super sos winegret do sałatek, ja go również uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos nieziemski, dodałam jeszcze 3 przeciśnięte ząbki czosnku i sos zrobił furorę. Podałam z sałatką z rukoli i pomidorów plus różne dodatki. Okazało się to najlepszym daniem na komuni mojej córki. Rodzina dzwoni z prośbą o przepis.. Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla takich komentarzy, warto... pisać, robić zdjęcia i publikować ♥ Bardzo się cieszę

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger