Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta podwójnie czekoladowa z bezą włoską. Blogerzy z pomysłem.



Niewiele znam osób, które zdecydowanie mówią, że nie lubią czekolady. Czekolada zarówno wzmacnia stan euforii, jak i działa uspokajająco. Jesienią jest idealną pocieszycielką, byleby nie przesadzić z jej ilością. Kiedy jednym z zadań w ramach współpracy z marką Tefal okazało się przygotowanie deseru, nie miałam wątpliwości, że będzie to coś mocno czekoladowego.

Połączenie mascarpone z roztopioną czekoladą jest genialne w swej prostocie. Czasami do tych dwóch podstawowych składników dodaję ekstrakt miętowy, czasami wiśniówkę lub skórkę pomarańczową. Tym razem pozostawiłam czysty smak czekolady. 

W przygotowaniach pomógł mi robot planetarny Tefal Masterchef Gourmet. Przy wykonaniu całego ciasta, wykorzystałam trzy różne końcówki. Hak pomógł wyrobić idealne ciasto, a byłam szczerze ciekawa jak poradzi sobie z zagniataniem, tym bardziej, że masło było bardzo zimne. Mieszadło połączyło mascarpone z czekoladą, a ja z trudem powstrzymywałam się od oblizywania misek. Natomiast trzepaczka ubiła dwa białka do bezy włoskiej, a muszę wspomnieć, że wielką zaletą tej trzepaczki jest to, że potrafi ubić białko nawet z jednego jajka.



ciasto kruche:
  • 260 g mąki 
  • 40 g cukru pudru 
  • 100 g zimnego masła 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 
W misie robota planetarnego umieszczamy wszystkie składniki i hakiem wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy, przenosimy na formę do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. 

krem czekoladowy:
  • 400 g mascarpone 
  • 150 g czekolady mlecznej 
  • 150 g czekolady gorzkiej 
Mascarpone przekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. Krem czekoladowy przekładamy na upieczony i wystudzony spód. 

beza włoska:
  • 2 białka 
  • 100 g cukru 
  • 40 ml wody 
  • szczypta soli 
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli w misie robota. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy cukier, dolewamy wodą, szybko mieszamy i ustawiamy na ogniu i doprowadzamy do bardzo krótkiego wrzenia. Odstawiamy na bok i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop, delikatnie i powoli wlewamy wąską stróżką do białek. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do czasu aż masa będzie zimna. 

Taką pianę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobne wzory na cieście. Bezę opalamy specjalnym palnikiem gazowym lub wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piekarnika, najlepiej z funkcją grill, na kilka minut.

Smacznego!

Cały czas mam przyjemność testować wyciskarkę do soków Tefal Infiny Press. Jestem nią absolutnie zachwycona! Za każdym razem, gdy jej używam mam pełną witamin, super jednolitą konsystencję soku. Za takie soki płaciłam krocie, a teraz mam je na wyciągnięcie ręki we własnym domu. Do przepisów na różne bomby witaminowe będę jeszcze na blogu wracać, dziś tylko mała zajawka koktajlu Pinacolada (kokos, ananas, pomarańcze, cytryna, banan). Jeśli wolicie desery mniej kaloryczne, może taki koktajl będzie dobrym rozwiązaniem?

 A tymczasem jeszcze kawałek tarty czekoladowej... :)

Do przygotowania tarty i koktajlu Pinacolada użyłam:
I jeszcze przypomnienie o konkursie:
  1. Wejdź na stronę Tefal na FB
  2. Znajdź album z deserami, a w tym albumie moje zdjęcie Tarty czekoladowej z bezą włoską. 
  3. Zostaw w komentarzu pod moim zdjęciem przepis na pomysłowy deser. Może nagrody powędrują właśnie do Ciebie? 
  4. Kliknij "Lubię to!" na stronie Tefala na FB pod moim zdjęciem, wtedy pula nagród ma szansę urosnąć o robota planetarnego, patelnie naleśnikową i wyciskarkę do soku. 
  5. Ciągle możesz lajkować i dodawać przepisy w albumie śniadaniowym pod moim omletem z cukinią oraz albumie obiadowym pod zdjęciem z gołąbki, ale nie tylko. Warto zostawić wpis również pod innym zdjęciem.

13 komentarzy:

  1. Jestem zaskoczona, że używałaś do kruchego ciasta haku. Ja zawsze używam mieszadła, bo wydawało mi się, że hak jedynie do drożdżowych. :) A poza tym - wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję następnym razem mieszadła! Mieszadło to dla mnie przede wszystkim do wszystkiego co ucierane, a hak do wyrabiania... Całe życie człowiek się uczy :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Cudne ciacho, zjadłabym teraz! :) a kruche to ja starą metodą ręczną wolę, no ostatnio dorobiłam się słynnego noża do kruchego, to już postęp, może kiedyś dojdę do mieszadeł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei drożdżowe lubię ręcznie wyrabiać, choć nie ukrywam, że często korzystam również z robota :) Ale wyrabianie drożdżowego ma na mnie wpływ relaksujący bardzo :)

      Usuń
  3. Chcę kawałek!! :) cudnie wygląda och i ach :) a teraz zapytam ponownie, bo chyba mój komentarz zaginą wśród wielu czy na str Tefala muszę podawać konkretne przepisy co do mililitra i grama? czy może to być swego rodzaju inspiracja co bym wrzuciła do danej potrawy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie odpowiedziałam, przepraszam!!! Cytuję za regulaminem:
      ZASADY KONKURSU I NAGRODY

      1. Zadaniem Uczestników jest:
      Przejście na Stronę Facebook Tefal, na której w 3 (trzech) albumach w galerii zdjęć będą publikowane Przepisy – każdy album będzie poświęcony poszczególnym posiłkom (śniadaniom, obiadom lub deserom).
      Polubienie Strony Facebook Tefal.
      Wybór najlepszych Przepisów poprzez kliknięcie „Facebook like” pod zdjęciami wybranych dań.
      Zaproponowanie w komentarzu pod zdjęciem pomysłu na danie, które można przygotować przy użyciu danego produktu/produktów marki Tefal wykorzystanego w Przepisie przez Blogera.
      Pełny przepis na danie znajduje się na stronie Blogera, a link do strony Blogera będzie dostępny pod zdjęciem z daniem.
      Uczestnicy mogą proponować różne pomysły na dania pod różnymi zdjęciami i z wykorzystaniem różnych produktów marki Tefal, biorąc tym samym udział w Konkursie w ramach Przepisów wszystkich Blogerów.
      2. Za moment wysłania Zgłoszenia uznaje się dokładny, wyświetlony i zapisany termin opublikowania Zgłoszenia na Stronie Facebook Tefal.
      3. Każdy Uczestnik może przesłać maksymalnie po jednym Zgłoszeniu w ramach każdego z opublikowanych Przepisów."

      Wynika, że nie musi być to bardzo dokładny przepis. Liczy się kreatywność i użycie produktu Tefal w opisie. Powodzenia!!!!

      Usuń
  4. Anonimowy17/12/14

    Mniam,mniam:) U Ciebie zawsze pyszności i co najwazniejsze dostępne dla każdego.

    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, ile przyjemności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm mniam! A ja mam pytanie odnośnie bezy. Czy ona tak pięknie się rumieni podczas zwykłego pieczenia w piekarniku czy jest podpiekana palnikiem już po? Bo wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opalałam ją palnikiem do Crème brûlée :) Ale można również w piekarniku, górna grzałka, wysoka temperatura i krótką chwilę, aż się ładnie zarumieni :)

      Usuń
  7. Poprosze kawałek, jest cudowna:) .... a ja dziś upiekłam Twoje mocno pomarańczowe lebkuchen .... jest boskie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jutro robię powtórkę z lebkuchen :) Pozdrawiam Jolu!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger