Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Mielone z buraczkami i ziemniakami - wydanie niedzielne


"Podróże kształcą, konduktor rzekł". Nawet te służbowe, zwane delegacjami. Kilka tygodni temu, z ludźmi, których pierwszy raz w życiu widziałam na oczy, miałam okazję pojeździć po naszym województwie. Połowę czasu spędzaliśmy w trasie, a że gęby nam się nie zamykały, siłą rzeczy prędzej czy później zeszło na temat jedzenia :)

I tak wracając z kolejnej podróży kolega zaczął fantazjować na temat buraczków. Że on placuszki z nich zrobił, takie jak ziemniaczane tylko z tych buraczków. I że ciepłe były super, ale na drugi dzień już wcale nie smakowały jak buraczkowe. I on z tymi buraczkami chciałby coś więcej... I pyta mnie co sądzę.

Taka zapiekanka: makaron z mięsem na dole, może tortellini albo pierogi z mięsem, na to buraczki, a na to może ziemniaki... Więc myślę i mówię, że makaron do ziemniaków tak średnio, ale... mielone, buraczki, ziemniaki! Zestaw tak popularny w innym wydaniu. No jak nie, jak tak? :) Trochę jak angielskie sheperd's pie ale bardziej jak nasz tradycyjny obiad, tylko taki w wydaniu niedzielnym. Polecam!


mięso mielone:
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej  (lub wieprzowego i wołowego pół na pół)
  • 1 średnia cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody) 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do niej mielone mięso, jajko i bułkę namoczoną w wodzie i smażymy razem, często mieszając. Mięso nie powinno być mocno podsmażone, ale nie powinno być też surowe. Dodajemy starty ząbek czosnku i pozostałe przyprawy do smaku.  Tak podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy z wierzchu. 

buraczki:
  • 3-4 średnie ugotowane czerwone buraczki 
  • 15 g masła 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki śmietany, 18% 
  • 1 płaska łyżka mąki 
Ugotowane i ostudzone buraczki trzemy na tarce o grubych oczkach lub miksujemy w robocie kuchennym przy użyciu odpowiedniej tarczy. Przekładamy do rondelka. Dodajemy masło, sok z cytryny, cukier i sól, podgrzewamy do zagotowania. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do gotujących się buraczków i cały czas mieszając, gotujemy ok. 3 minut. Buraczki rozsmarowujemy na mięsie mielonym. 

ziemniaki:
  • ok. 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz
Obrane ziemniaki, przekrojone na połówki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wodę odcedzamy, dodajemy mleko, masło, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Gnieciemy do uzyskania jednolitego puree. Rozprowadzamy na buraczkach*. 

Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 minut. Jeśli mięso, buraczki i ziemniaki są ciągle gorące, można skrócić czas zapiekania. 

*Poczekałam, aż ziemniaki przestygną i wycisnęłam za pomocą szprycy ozdobne zawijasy. Można również na równo rozprowadzonych ziemniakach ułożyć plastry mozzarelli i zapiec na złoty kolor. 






15 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest :) Jeśli ktoś lubi klasyczne mielone z buraczkami na ciepło i ziemniakami, to jest to zdecydowanie obiad dla niego :)

      Usuń
  2. Anonimowy28/10/14

    Muszę wypróbować w domku :) Uwielbiam potrawy z buraczkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również i mam wrażenie, że buraczki teraz przeżywają drugą młodość :)

      Usuń
  3. Genialne :) muszę koniecznie wypróbować - wygląda przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudny pomysł! zapisuję bo wart wypróbowania :) pozdrawiam wieczornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest prostsze od robienia tradycyjnych mielonych :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Haha no genialny pomysł :D Wygląda tak wytwornie, a o ile mniej pracy niż z lepieniem kotletów :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe...dla mnie buraki,ziemniaki i mielone to najlepsze danie swiata, więc na pewno by mni to twoje danie zasmakowalo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i dla mnie :) Uwielbiam mielone z buraczkami!

      Usuń
  7. ale ekstra, niby takie zwykłe składniki a prezentuje się rewelacyjnie! Chyba już wiem co zrobię w niedzielę na obiad...:)
    Pierwszy raz tu trafiłam a jestem baaardzo pozytywnie zaskoczona, dużo ciekawych przepisów, nawet te proste na zdjęciu prezentują się świetnie. Aż zrobiłam się głodna..:)

    Pozdrawiam,
    Em

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilio, bardzo mi miło! To właśnie taka wersja "na nadzielę" :) Nowy pomysł na stare danie. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Śliczne to to i proste w wykonaniu ;) Zrobię na pewno bo lubię wszystko, co zapiekane, choć buraków jeszcze nigdy nie zapiekałam ;)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger