Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tortille z kurczakiem i guacamole


Ostatni post na blogu opublikowałam ponad tydzień temu. Nie pamiętam kiedy miałam tak długą przerwę... zdjęcia robię dalej, magazynuję wszystko na dysku twardym, obrabiam, ale brakuje mi czasu na pisanie przepisów. Czasu brakuje w ogóle. 


Dziś wyliczyłam, że pierwszym niezaplanowanym popołudniem w nadchodzącym tygodniu będzie dopiero piątek. A do piątku pół na pół, dzielę popołudnia na obowiązki i przyjemności. W poniedziałek spotykam się z koleżanką, a moje dzieci z jej dziećmi, we wtorek pędzę z Hanią na tańce, w środę też koleżanki i Kino Kobiet, a w nim "Smak Curry", w czwartek znowu zajęcia Hani i ani się obejrzę będzie piątek. Wieczorem trzeba zaplanować następny dzień, kto z kim wychodzi, kto kogo odprowadza. Trzeba zabrać pieluchy do żłobka, ubranka na zmianę, coś wyprasować, pozmywać, wykąpać dzieci, siebie, położyć dzieci, chwilę odpocząć, coś pooglądać, poczytać, zrobić listę zakupów, położyć siebie, rano wstać i zacząć wszystko od nowa ;)

I tak czasu zabraknie na blog właśnie, na obiad taki jak u teściowej codziennie. Zupa obowiązkowa, drugie z mięsem koniecznie i kompocik domowy do tego. Zawijam więc w gotowe (tak, tak... gotowe)  tortille kawałki kurczaka w ulubionej panierce... Wrzucam trochę sałaty, pomidorka koktajlowego, czerwoną cebulą i guacamole do tego. Zrobione na ostatnią chwilę, bo awokado jakoś wcześniej nie zostało do niczego innego zagospodarowane. 


guacamole:
inspiracja: Kwestia Smaku
  • 1 dojrzałe awokado
  • ½ limonki 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ ostrej czerwonej papryczki
  • ½ drobno posiekanej średniej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę, posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek oraz wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

kurczaczki:
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mleka
  • ¾ szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych z miodem (gold flakes)
  • ½ szklanki bułki tartej 
  • 2 łyżki startego sera pecorino 
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia
oraz
  • 4 pszenne tortille
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • kilka liści sałaty
Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy każdą na mniejszych kawałki (np. po skosie na 4-5 części). Posypujemy solą i pieprzem, moczymy w jajku rozbełtanym z mlekiem, a następnie panierujemy w mieszance pokruszonych płatków z bułką tartą i sera pecorino. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż będą rumiane z każdej strony. 

Rozkładamy tortille, nakładamy guacamole, następnie układamy sałatę, gorące kawałki kurczaka, pomidorki i cebulę. Zakładamy dolny kawałek i zawijamy całość w rulon. Tortille można wcześniej chwilę podpiec na rozgrzanej patelni i dopiero wtedy zawinąć w nią resztę składników. 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. u nas wczoraj tez królowały tortille :) pyszne te Twoje!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I mnie dopadła taka długa przerwa... Z tym, że ja w tym czasie niestety nie jad łam takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a mi się wydaje, że przy tylu obowiązkach i tak jesteś bardzo aktywna na blogu :)
    tortille baaardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam przepysznie to wygląda! A z tym czasem , to już wszystkie kobietki tak chyba mamy, pracujemy 24 godziny na dobę , praca , dom , obowiązki, dzieci , szkoła , lekcje, pasje ..... :) Ale jest wesoło hihi

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7/4/14

    mniam, ja zawsze robię z sosem powstającym z wymieszania majonezu i ketchupu :) muszę spróbować takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pożałowałaś mięska:-)
    Dawno u Ciebie nie byłam :-( Tłumaczę to również brakiem czasu, ale ... widać niezbyt dobrze się organizuję ,czy co ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś mega pysznego :D

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger