Surówka z kiszonej kapusty i ananasa
Kapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam jej więc cóż to za surówka, a ona mi odpisuje, że kapusta kiszona z ananasem... :) Znalazła przepis tutaj.
Spróbowałam i zachwyt podzieliłam. Idealna surówka do obiadu, słodko-kwaśna z chrupiącym słonecznikiem. Może okazać się hitem na świątecznym stole, bo połączenie składników jest niebanalne. I jak do świąt mi jeszcze myślami daleko, planów żadnych nie mam, tak wiem, że na pewno zrobię żurek owsiany i surówkę tę oto właśnie.
składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki prażonego słonecznika
- 4-5 krążków ananasa
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki cukru
- biały pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (w oryginalnym przepisie cebulę podsmażamy). Słonecznik prażymy na suchej patelni. Ananasa odsączamy i kroimy na kawałki. Kapustę płuczemy i odciskamy z nadmiaru wody. Siekamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, słonecznik i ananasa. Dodajemy 3 łyżki oleju i mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem i białym pieprzem.
Smacznego!
Ciekawe, co na to moja babcia :D
OdpowiedzUsuńto samo myślałam :) co starsze pokolenie na takie połączenie... :)
UsuńNie jadłam jeszcze z ananasem, ciekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuńpolecam bez dwóch zdań! :)
UsuńTakiej surówki jeszcze nie jadałam, wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Brzmi oryginalnie...kapusta i ananas, bardzo mnie to połączenie zaciekawiło :)
OdpowiedzUsuńmusze przyznać, że jak dla mnie to abstrakcja - łaczyć słodkiego ananasa z kapustą, ale w sumie dawno nie eksperymentowałam ;)
OdpowiedzUsuńps. przepiekna zastawa :)