Białe kiełbaski pieczone z ziemniakami
Jedno z dań, które przywędrowało za mną z Wielkiej Brytanii. Przygotowuję je jednak od niedawna, a dokładniej mówiąc, od kiedy odkryłam małe białe kiełbaski. Na wyspach bardzo popularne są niewielkie sausages i przez długi okres nie umiałam znaleźć ich polskiego zamiennika, który do tego dania pasowałby najbardziej.
Białe kiełbaski, oprócz tego, że pieczone smakują rewelacyjnie, idealnie komponują się z rozmarynem. I to właśnie rozmaryn nadaje charakter tej potrawie. Jeśli chcemy, żeby pomidorki popękały bardziej, można je dodać kilka minut wcześniej. Do całości proponuję sos czosnkowy, ale delikatny, na jednym ząbku czosnku w zupełności wystarczy.
To jedno z prostszych dań obiadowych. I jedno z moich ulubionych. Nie wymaga dużo pracy, wystarczy jedynie co kilkanaście minut otwierać drzwi piekarnika i dorzucać kolejne składniki. Sprzątania po obiedzie też nie ma zbyt wiele :)
składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 10-12 białych kiełbasek (najlepiej cienkich)
- 10 średnich pieczarek
- 2 małe czerwone cebule
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub drobno posiekanego świeżego)
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Ziemniaki zostawiamy w skórkach. Szorujemy gąbką, a następnie kroimy wzdłuż w ćwiartki (na kształt łódek). Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany lub suszony rozmaryn, a następnie wkładamy ćwiartki ziemniaków i potrząsamy miseczką, aż wszystkie będą równomiernie pokryte oliwą i rozmarynem. Ziemniaki obsypujemy solą i mielonym pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ćwiartki ziemniaków przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie przewracamy ziemniaczki, aby były równomiernie przypieczone.
Następne składniki dodajemy w następującej kolejności:
- po 30 minutach pieczenia ziemniaków dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz białe kiełbaski,
- po kolejnych 10 minutach dodajemy umyte, oczyszczone i przekrojone na pół pieczarki,
- na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy pomidorki koktajlowe.
Wyznacznikiem, ile minut zostało do końca pieczenia, są ziemniaki. Powinny być miękkie, a skórka przyrumieniona. Podobnie przyrumieniona powinna być kiełbaska.
Przed podaniem dodajemy rukolę. Idealnym dodatkiem do tego dania jest sos czosnkowy (pół na pół: jogurt naturalny i majonez, 1 ząbek czosnku, świeży koperek, sól).
Smacznego!
Z tym sprzątaniem, to bardzo dobra wiadomość :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda. Skusze się zapewne:)
OdpowiedzUsuńAleż jestem głodna:D
OdpowiedzUsuńMniam;)
OdpowiedzUsuńKochana:),powiedz gdzie kupiłaś te kiełbaski?,My z zmężem jedliśmy takie w irlandii,i baaardzo za ich smakiem tesknimy
OdpowiedzUsuńNie wiem czy te będą identyczne, ale kupiłam je w Lidlu :)
Usuńpowiem więcej Mąż właśnie pojechał do lidla hahahaha.... oby były ,bo inaczej mi sie dostanie:P
Usuńmam nadzieję, że znalazł i że Wam smakowało :)
UsuńZnalazł,i upiekł jak te z irlandii:) ,niestety są zupełnie inne... gdybvyście widzieli tego biedaka jak małe rozczarowane dziecko:P.Ale kielbaski z lidla tez byly smaczne:)
Usuńhahaha :) wierzę... bo ja pamiętam też smak tych kiełbasek z Anglii, w Polsce takich nie ma, choć polskie wędliny to rarytas przy wszystkich angielskich. Te małe białe z Polski jednak najbardziej mi do tego dania pasują :)
Usuńdziekuje:) napewno sprawdze
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam, polecam. Żonce, synowi i oczywiście mnie bardzo smakowało! Sos dodał wyrazistości potrawie. Ps: nie dałem pieczarek.
OdpowiedzUsuń