Błyskawiczne ciasto z owocami
To ciasto jest trochę takie mało współczesne. Przy obecnej modzie na łączenie przeróżnych składników, przy wymyślaniu pięknych, złożonych i obcobrzmiących nazw dla potraw, ciasto odstaje mocno od roku 2013. Ma jednak nad obecnymi frykasami trochę przewagi. Zabiera nas w podróż w czasie, na wakacje do babci. Jakieś 20 lat wstecz. Do kuchni, gdzie w honorowym miejscu stał prodiż. I to w nim babcia takie właśnie ciasto piekła. Ukręcone na szybko, z owocami z sadu.
Ciasto na pewno wiele z Was zna pod nazwą "olejowe" lub "ciasto pod każde owoce". Nie może się nie udać :) Na cieście ułożyłam śliwki węgierki (skórką do dołu), a w środek każdej śliwki i w każde inne wolne miejsce, dołożyłam zamrożone wydrylowane wiśnie. Takie ciacho na niedzielę :)
Przepis pochodzi od osoby, która wymieniła go na nasz poczęstunek podczas V Festiwalu Opolskich Smaków.
składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- dowolne owoce (u mnie: śliwki i mrożone drylowane wiśnie)
Jajka z cukrem ubijamy, dodajemy olej i mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie łączymy, wlewamy do foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (u mnie tortownica o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego!
Cudne ciasto.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i na pewno przepyszne:)
Takie lubię najbardziej :> Śliczny efekt :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasto ze śliwkami,przypomina mi mój dom rodzinny, mamę która odeszła dwadzieścia lat temu ;-((
OdpowiedzUsuńMirella,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pożółkłe kartki
OdpowiedzUsuńa myślisz, że w dzisiejszych czasach można gdzieś kupić prodiż?
OdpowiedzUsuńW tesco widziałam niedawno.
UsuńAaa! A ja właśnie po wizycie dziadków mam śliwków jak mrówków ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przecudnie ! z chęcią bym zrobiła ale nie mam talentu do pieczenia ciast ;(
OdpowiedzUsuńW sumie takie połączenie pradawnych receptur i nowoczesnej kuchni :)
OdpowiedzUsuńświetne proste ciasto, bardzo takie lubię!
OdpowiedzUsuńwypróbowałam przepis i polecam - faktycznie mega proste i szybkie, w sam raz dla zapracowanej mamy ;)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis, ale dotąd robiłam z surowymi jabłkami. Wypróbuję ze śliwkami !
OdpowiedzUsuńMoje wlasnie w piekarniku. Mam nadzieje ze bedzie rownie piekne jak na obrazku. Ja mam z truskawkami.
OdpowiedzUsuńNormalne zwykle ciasto. Najlepsze na świecie bo własne i bez ulepszaczy. A im prostsze tym zdrowsze. Dzięki za przepis tego mi brakowało bo na działce owoców w bród i tylko prodiż jest do pieczenia��
OdpowiedzUsuńZazdroszczę prodiża jak nie wiem co! :)
Usuń