Lody truskawkowo-jogurtowe
Dziś bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne lody. Szybko się topią i należy je zjeść od razu po przygotowaniu. Jeśli cokolwiek nam zostanie możemy zamrozić, a przed kolejnym podaniem wystarczy wyjąć pojemnik z zamrażarki na ok. 10 minut przed nałożeniem lodów do pucharków.
Lody rozpływają się w ustach i mają bardzo intensywny truskawkowy smak. Jednak, żeby je sporządzić musimy spełnić dwa warunki: w zamrażarce powinniśmy znaleźć pół kilograma mrożonych truskawek (lub innych owoców, np. jagód, wiśni) oraz powinniśmy mieć pewność, że nasz blender poradzi sobie z zamarzniętymi i twardymi jak kamień owocami (idealny jest tutaj thermomix lub speedcook). W przeciwnym wypadku, te lody mogą okazać się bardzo kosztowne, jeśli nie daj Boże, przyszłoby nam do wymiany noży w blenderze... ;) Tak, czy owak, zapewniam, że smaczne!
składniki:
- 500 g mrożonych truskawek
- 50 g cukru pudru
- 100 g jogurtu naturalnego
Do blendera wkładamy zamrożone truskawki oraz cukier puder. Miksujemy na wysokich obrotach ok. pół minuty. Dodajemy jogurt i mieszamy na niższych obrotach przez kolejne pół minuty.
Lody podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
kochana, Twoje lody są perfekcyjne pod każdym względem. kolor, konsystencja, smaki, składniki.. a zapewne i zapach!
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne lody - tylko miksowałam maliny z bananami (wszystko mrożone) - mimo wyjęcia składników 15 minut wcześniej dopiero thermomix dał radę owocom ;)
OdpowiedzUsuńmniam :) i jakie proste :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowe to jedne z moich ulubionych lodów, Twoje wyglądają tak pysznie , że mam ochotę polizać monitor:-)
OdpowiedzUsuńZapisuje i koniecznie wypróbuje :))
OdpowiedzUsuńWidzę, że niezła lodziara z Ciebie. Kręcisz i kręcisz te lody! ;)
OdpowiedzUsuń