Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Grönsakskaka będzie na V Festiwalu Opolskich Smaków!


Jako blogerka opolska brałam udział już w kilku fantastycznych opolskich imprezach kulinarnych. W najbliższą sobotę przed nami kolejne wyzwanie. Największe z dotychczasowych. Najbardziej nagłośnione. Co roku przyciągające do Opola kilka tysięcy osób. Urząd Miasta dał nam wielki kredyt zaufania. Zaprosił do współpracy opolskich blogerów kulinarnych, oddając nam praktycznie cały sobotni program i nazywając ten dzień festiwalu "blogerskim", nomen omen - w Dniu Blogera, który właśnie przypada 31 sierpnia. 

Każdy nas: Adam, Natalia, Deli, Karolina, Kasia, Gosia, Krysia, Tomek i ja czujemy, że to dla nas wielkie wyróżnienie, niemała odpowiedzialność, ale i pozytywna energia, która łączy i daje pozytywnego kopa do dalszych działań. Każdy bloger zaprezentuje kuchnię kraju, która sam sobie wybrał :) I tak na przykład będzie można skosztować rosyjskiej solanki, meksykańskiego kurczaka mole, hiszpańskiej zupy krewetkowej z polską papryką, francuskiej tarty cytrynowej, tureckiego kazandibi, żydowskiego kawioru, litewskiego pasztetu ze szczupaka czy szwedzkich köttbullar, czyli klopsików popularnych dzięki Ikei :)

Jeśli będziecie tam z nami, pamiętajcie, że walutą wymienną będzie PRZEPIS! Wasz rodzinny, tradycyjny, świąteczny, od mamy, od babci, od sąsiada, na ciasto, na chleb, na zupę, na jajecznicę! Wydrukowany lub napisany odręcznie. Nie zapomnijcie! Z tych przepisów być może powstanie fantastyczna pamiątka, może uda się wydrukować opolską książkę kucharską... ale na razie jeszcze cicho sza! Żeby nie zapeszać :)

Swoje stoisko obok blogerów będzie miała Miejska Biblioteka Publiczna. Tam będzie równie atrakcyjnie! O akcji "Zaserwuj historię, połknij książkę" więcej możecie poczytać TUTAJ!

Nie zabraknie również atrakcji dla dzieci. Ja zapraszam na mini-warsztaty dla milusińskich "Owoc ma moc!" o godz. 14.30. Natomiast o 16.10 na czekoladowe warsztaty dzieci zabierze Aurora :)

Szczegółowy program Festiwalu znajdziecie <TUTAJ>


składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 150 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki tartej bułki 
  • 2 ząbki czosnku
  • mielony pieprz, sól
  • trochę bułki tartej do lekkiego obtoczenia przed smażeniem
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki i marchewkę. Po ugotowaniu, marchewkę odstawiamy, a ziemniaki gnieciemy i odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym garnku gotujemy różyczki brokuła (można je lekko rozgotować). Marchewkę trzemy na tarce, a brokuły lekko rozgniatamy widelcem. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, starty żółty ser, sól i pieprz. Mieszamy wszytko dokładnie. Placuszki formujemy jak kotleciki i smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu. 


Smacznego!



I na koniec dwa słowa o naszych sponsorach i partnerach, bez których nie mielibyśmy szans stanąć w sobotę na Opolskim Rynku :)

domEXPO to nie tylko nowoczesne centrum wystawienniczo-handlowe, to nowatorska idea będąca odpowiedzią na dynamiczne przemiany rynku i potrzeby klientów. Skupienie w łączącym tradycję z nowoczesnością eleganckim wnętrzu przedstawicieli branży budowlanej i wnętrzarskiej pozwoli każdemu obejrzeć i wybrać właściwy produkt, oszczędzając czas, korzystając z inspiracji i fachowej porady. Wystawcy prezentują u nas ofertę w specjalnych boksach, showroomach, a cała ekspozycja zintegrowana jest z portalem internetowym, co maksymalnie ułatwia wyszukanie produktu, sprawdzenie go i złożenie zamówienia. domEXPO to również architekci, designerzy i wszyscy specjaliści gotowi doradzić na każdym etapie budowy i aranżacji wymarzonego wnętrza, a każdy produkt powiązany jest z fachową, certyfikowaną przez domEXPO usługą tak, aby odwiedzając jedno miejsce przygotować swój dom pod klucz!


DOMBIANCODom Bianco Sp. z o.o. jest od 1990 roku niezależnym przedsiębiorstwem reprezentującym na polskim rynku wybranych, renomowanych producentów urządzeń AGD do zabudowy Smeg, okapów Faber, a także zlewozmywaków ceramicznych Villeroy&Boch oraz Duravit . Dzięki urządzeniom doskonałym zarówno pod względem wzornictwa, jak i cech użytkowych, staramy się współtworzyć piękne i praktyczne kuchnie, stanowiące serce każdego domu. Wyjątkowa stylistyka naszych urządzeń daje nieograniczone możliwości realizacji oryginalnych pomysłów.

Firma Smeg od ponad 60 lat oferuje urządzenia zarówno do zabudowy jak i wolnostojące. Gama urządzeń obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni: piekarniki, płyty grzewcze, kuchnie, okapy, chłodziarki, zmywarki, pralki oraz zlewozmywaki i baterie. Dzięki współpracy z architektami światowej sławy, nawet zwykły piekarnik czy płyta grzewcza, przeradza się w prawdziwe dzieło sztuki. Produkty Smeg odzwierciedlają styl "Made in Italy" - połączenie najwyższej jakości materiałów, zaawansowanych technologicznie rozwiązań i niepowtarzalnego wzornictwa.



Do smacznego! Do zobaczenia! 

23 komentarze:

  1. Uwielbiam takie medaliony! Dzisiaj robiłam bardzo podobne! Zamiast ziemniaków - kasza jaglana i cieciorka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie wyglądają, aż się głodna zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Juppi, jak dobrze, że należę do zacnego grona Opolskiej Blogosfery :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudnie było z Tobą wczoraj stać ramię w ramię ♥

      Usuń
  4. Jakie wspaniałe :) W sumie to jak grube, bardzo grube placuszki, a takie lubię najbardziej. Dziś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam tylko dodać, że nie ma w przepisie marchewki i bułki tartej (proporcji), co trochę utrudnia zrobienie ich.

      Usuń
    2. Już dodaję! Wszystko przez to, że testowałam jeszcze wczoraj dwie kolejne wersje (jeszcze z cebulą!). Jedna z nich to pieczona w piecu bez dodatku bułki :)I tak późna wieczorowa pora sprawiła, że się wszystko pokićkało ;)

      Usuń
    3. Rozumiem, zdarza się! Dziękuję za poprawkę :)

      Usuń
  5. zapowiada się pyszna impreza!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie, trzymam mocno kciuki za powodzenie imprezy i za pogodę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zauważyłam, ze gdzie blogerzy, tam pogoda jest :*

      Usuń
  7. ja już od wtorku przebieram nóżkami z niecierpliwością ;)
    mam przygotowanych ponad 20 przepisów ;) mam nadzieję, że załapię się na Twoje smakołyki ;)
    aha - zapisz od razu moje dzieci na warsztaty ;) tak po ciuchutku ;)
    buźka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzisiaj przeczytałam :) ale Patrycja zadbała o wszystko :)

      Usuń
  8. powodzenia:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dlaczego jestem tak daleko od Opola !!!
    BM, z niecierpliwością czekam na obszerną relację. Te przeapetycznie wyglądające placuszki zaserwuję mojej rodzinie na niedzielnym spotkaniu !
    Całusy i pięknego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  10. swietne :) uwielbiam ziemniaczane kotleciki a te byly by zdecydowanie bogatsze smakowo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można w sumie do nich dodać wszystko z warzyw, więcej marchewki, selera, kalarepkę :0

      Usuń
  11. Były super pyszne, moje dziewczyny zajadały równo :) zrobię je niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na potrzeby Festiwalu upiekłam je w blaszce i pokroiłam. I dałam do środka trochę oscypka :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger