Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie holenderskim


Lata temu, w mojej pierwszej pracy, zamawialiśmy pizzę do biura. Każdy według własnego gustu i uznania. Ja byłam wierna jednej, bez wyjątku. Z sosem holenderskim i brokułami. Dziś już nawet nie pamiętam z  której pizzerii. Zapomniałam później o niej na kilka lat. Aż pewnego dnia mama koleżanki Hani, przyniosła mi do spróbowania kawałek pizzy domowego wypieku. Z sosem holenderskim kurczakiem i szpinakiem. Jadłam, jak gdybym tydzień nie widziała obiadu. Taka pizza ciągle przede mną. Zamiast pizzy zrobiłam tartę i powiem Wam, że ho ho, była zacna! Na wieczornej Żarłostacji zniknęła migiem :)
ciasto kruche:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól
  • ew. łyżeczka czarnuszki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st.

sos holenderski: 
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
Masło topimy w garnuszku. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powolutku dodajemy gorące masło. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez.

oraz: 
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • ew. jedna pierś pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka
  • sól, pieprz
Szpinak blanszujemy, dodajemy masło i przeciśnięty czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy sos holenderski, na sosie rozkładamy małe gniazdka szpinaku i pomidorki koktajlowe i ew. kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego!

         

                             W wersji z kurczakiem, przed wieczorną Żarłostacją w Opolu. 


26 komentarzy:

  1. ale mi narobiłaś smaku!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielu składników nie trzeba w sumie :)

      Usuń
  2. Jejku, ale pyszności! Nie dziwi mnie zupełnie, że tarta zniknęła migusiem, bo ja także rzuciłabym się na nią z zapałem:-)).
    Miłej niedzieli!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, że ja w tej chwili też... nie jadłam kolacji, zjadłam kawałek ciasta i teraz chętnie zjadłabym coś wytrawnego... ale wytrzymam, za późno już na podjadanie :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda, uwielbiam takie tarty. Piękno i smak w prostocie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak! nie potrzeba wielu wyszukanych składników:)

      Usuń
  4. przepis na sos holenderski kradnę :) zazwyczaj u mnie beszamel, ale chętnie spróbuję czegoś nowego do tarty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jeszcze polecam śmietana + jajko + żółty ser :) też dobre :)

      Usuń
  5. u nas dzisiaj też smacznie, zielepuchy balkonowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ja tego balkonu... Tobie... zazdraszczam :)

      Usuń
  6. U Ciebie zawsze tam pysznie i pięknie! Zazdroszcze dzieciakom takie przepysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh, żeby jeszcze dzieciaki chciały to jeść :)

      Usuń
  7. Anonimowy1/7/13

    Czy dużym błędem będzie użycie mrożonego szpinaku????izka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można użyć mrożonego, tylko nie wiedziałam jaka będzie jego gramatura mniej więcej, to nie pisałam ;)

      Usuń
  8. Wcale się nie dziwię, że zniknęła w mig! Tez bym pojadła, bo brzmi zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja znowu to samo, chociaż już nudne zapewne: chcemmmmmmmmm zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo my koniecznie musimy się umówić!!!

      Usuń
  10. Anonimowy3/3/14

    wyglada przepyszynie!mam pytanko,w ktorym momencie dodajemy ser zolty,na wierzch czy do srodka,poniewaz nie jest to sprecyzowane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, gapa ze mnie :) Żółty ser ścieramy na tarce i zagniatamy z ciastem, dzięki temu jest chrupkie i aromatyczne :)

      Usuń
  11. Anonimowy4/3/14

    Iwa:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy5/3/14

    kochana bistro mamo,dziekuje za odp.,przepraszam,ze jestem taka upierdliwa;)ale tego serka to nie mialo byc czasem 100 g,10 wydaje sie szczypta,pozdrawiam serdecznie:)iwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ze 100 g! Taką upierdliwość lubię, bo to konstruktywna upierdliwość, a ja czasami napiszę na szybko, nie zdążę przeczytać i lecę dalej :)

      Usuń
  13. Anonimowy5/3/14

    przepyszna to malo powiedziane!moj 2-letni synek niejadek zjadl cale ciasto dookola tarty mowiac przy tym mniam,mniam:),dodam,ze jest chory i od 3 dni chcial pic tylko mleczko!rewelacyjna tarta:)iwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem krótko! Jestem przeszczęśliwa :) I bardzo się cieszę, że smakowała!!! Pozdrowienia serdeczne!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger