Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Kruche ciasto z bezą truskawkową



Ciasto kruche z owocami i bezą nie jest żadną nowością. Dla mnie jednak było. A mianowicie zaskoczyło mnie pomysł, żeby zmieszać owoce z bezą jeszcze przed upieczeniem. Skoro tak radzi książka z roku 1962 r. to trzeba jej słuchać.




Ta sama książka radzi też ile cukru dodać do ciasta.I uwierzcie, albo kiedyś jadano naprawdę słodkie ciasta,
albo zmieniła się zawartość cukru w cukrze. Instynktownie zmniejszyłam jego ilość. Gdybym tego nie zrobiła, z tego pysznego ciasta powstałby turecki ulepek. Proporcje podane tutaj uwzględniają zmiany. W trakcie zagniatania dodałam sporo więcej mąki. Przepis pochodzi z książki Jana Czernikowskiego
 Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy" 


ciasto:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka śmietany

Z mąki, masła, żółtek, cukru i śmietany zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 2-3 cm i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (o rozmiarach 21 x 26 cm). Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 st., aż będzie miało jasnozłoty kolor.

beza:
  • 4 białka
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250 g truskawek
  • 50 g płatków migdałowych
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier puder i ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (duże na cztery części, małe na dwie), wsypujemy do ubitej piany i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Pianę z truskawkami nakładamy na upieczony i lekko przestudzony placek, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze ok. 25-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!





36 komentarzy:

  1. Pełen old-school jak to mawiają :-)
    Ale fajnie ak czasami wrócić do takich dawnych przepiów i pożółkłych kartek i coś z nich wyczarować. Apetyczne ciacho.

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oldschoolowe ciasto, tak jest! Do tego z kompotem rabarbarowym :) czego chcieć więcej? Pozdrawiam również!

      Usuń
  2. Już się śliniłam na to ciasto na FB :) Teraz pozostało mi skoczyć jutro po truskawki i można działać. Mam nadzieje, że mimo tych dzisiejszych ulew zdobędę gdzieś truskawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem czy znalazłaś :) Ja jutro ruszam po kolejną partię, do śmietany :)

      Usuń
    2. jestem w szoku, bo zebrałam pełną miseczkę na mojej własnej działce, która nota bene stała dziś cała w wodzie po wczorajszych ulewach :D Tylko czasu brakło na pieczenie. Może jutro się uda.

      Usuń
  3. sos truskawkowy podbija stawkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, a zrobiony przez przypadek, bo kilka truskawek zostało.

      Usuń
  4. aaaaa! ale bosko.
    i ten sos... wow, szalejesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos przypadkowy, ale nie powiem, wkomponował się idealnie :)

      Usuń
  5. Anonimowy10/6/13

    bardzo podobny przepis króluje u nas w domu
    ale owoce jakie miesza się z bezą to... czerwone porzeczki
    poniewaz są kwaśne ilość cukru jest jak najbardziej uzasadniona ;)
    radzę spróbować ;)
    pozdrawiam
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, z czerwonymi porzeczkami to musi rewelacyjnie smakować! W przepisie podane były truskawki i proporcje pod nie, ale zgadzam się, że do porzeczek większa ilość cukru będzie pasować idealnie!

      Usuń
  6. Rzeczywiście, bezy z owocami nie mieszałam. Najczęściej robię szarlotkę, na ciasto beza. Ale na pewno wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak samo do tej pory robiłam :) Chyba bałam się, ze jak zmieszam z owocami to: opadnie? nie upiecze się? sama nie wiem :)

      Usuń
  7. kruche ciasto, truskawki, beza- marzenie!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. BARDZO mi się to ciasto podoba :) Zapisane!
    Miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wzajemnie miłego :) Muszę przyznać, że mój zaczął się bardzo pozytywnie, niech więc tak trwa!

      Usuń
  9. bardzo smakowite zdjęcia! ślinka cieknie! ciasto zapisuje do wypróbowania, bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro urodziny mojego brata, właśnie piekę to ciasto na prezent! :)
    Akurat znalazłam w lodówce truskawki, takie w sumie zapomniane albo raczej przegapione :)
    Mam nadzieję, że zrobi furorę, pytanie jak ja utrzymam męża z dala od blachy do jutra?? :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero przy robieniu bezy zauważyłam brak płatków migdałowych (pewnie mąż wyjadacz podkradł do owsianki!) ale cóż, wrocławianki są zaradne, były wiórki kokosowe, dodałam, wyszła mi kokosanka z truskawkami i powiem wam, pachnie bosko!

      Usuń
    2. O, i to jest pomysł na inną wersję tego ciasta. Kokos bardzo do truskawek pasuje. Dziękuję Ci za dzisiejsze słowa!!!

      Usuń
  11. Koniecznie muszę wypróbować ! A może by dodać rabarbar... ? :-)
    Pozdrawiam, Kulinarne przygody Gatity

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pychota nominowałam twój blog, więcej na stronie :http://pysznosc.blogspot.com/2013/06/11-pytan-nominacja-ostaam-nominowana.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smaka narobiłaś! A kupiłam właśnie truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. excellenydish.blogspot.com12/6/13

    Wspaniałe ciasto i fantastyczny przepis. chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oddałabym teraz wiele za jeden kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy10/7/13

    nie ma co chwalic przpisu dopoki sie go samemu nie wyprobuje, mnie ciasto nie wyszlo, ale zdjecia ladne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz proszę co konkretnie nie wyszło, spód? beza? Nie publikuję przepisów, które mi nie wychodzą, bo byłoby pomyłką dzielenie się nimi na blogu, nie taka jego idea jest.

      Usuń
  17. Mocno zastanawiam się nad tym ciastem. Bo zrobiłam je z truskawkami i wyszło boskie. Ale teraz w zamrażalce mam mnóstwo musów/przecierów z owoców (maliny, brzoskwinie) i tak sie zastanawiam jakby np wyłożyć beze na ciasto i pózniej delikatnie łyżka miejscowo wmieszać taki mus. Wiem wiem kombinuje ale szukam pysznego zastosowania zawartosci zamrażalki a pamiętam że to ciasto było boskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, myślę, że śmiało! Coś czuję, że będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze :) Pozdrawiam Mamo pracująca :)

      Usuń

  18. ciasto prezentuje się bardzo pysznie - serdeczności :)))

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger