Kruche ciasto z bezą truskawkową
Ciasto kruche z owocami i bezą nie jest żadną nowością. Dla mnie jednak było. A mianowicie zaskoczyło mnie pomysł, żeby zmieszać owoce z bezą jeszcze przed upieczeniem. Skoro tak radzi książka z roku 1962 r. to trzeba jej słuchać.
Ta sama książka radzi też ile cukru dodać do ciasta.I uwierzcie, albo kiedyś jadano naprawdę słodkie ciasta,
albo zmieniła się zawartość cukru w cukrze. Instynktownie zmniejszyłam jego ilość. Gdybym tego nie zrobiła, z tego pysznego ciasta powstałby turecki ulepek. Proporcje podane tutaj uwzględniają zmiany. W trakcie zagniatania dodałam sporo więcej mąki. Przepis pochodzi z książki Jana Czernikowskiego
Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy"
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka śmietany
Z mąki, masła, żółtek, cukru i śmietany zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 2-3 cm i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (o rozmiarach 21 x 26 cm). Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 st., aż będzie miało jasnozłoty kolor.
beza:
- 4 białka
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g truskawek
- 50 g płatków migdałowych
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier puder i ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (duże na cztery części, małe na dwie), wsypujemy do ubitej piany i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Pianę z truskawkami nakładamy na upieczony i lekko przestudzony placek, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze ok. 25-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego!
Pełen old-school jak to mawiają :-)
OdpowiedzUsuńAle fajnie ak czasami wrócić do takich dawnych przepiów i pożółkłych kartek i coś z nich wyczarować. Apetyczne ciacho.
Serdeczne pozdrowienia,
E.
Oldschoolowe ciasto, tak jest! Do tego z kompotem rabarbarowym :) czego chcieć więcej? Pozdrawiam również!
UsuńJuż się śliniłam na to ciasto na FB :) Teraz pozostało mi skoczyć jutro po truskawki i można działać. Mam nadzieje, że mimo tych dzisiejszych ulew zdobędę gdzieś truskawki.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy znalazłaś :) Ja jutro ruszam po kolejną partię, do śmietany :)
Usuńjestem w szoku, bo zebrałam pełną miseczkę na mojej własnej działce, która nota bene stała dziś cała w wodzie po wczorajszych ulewach :D Tylko czasu brakło na pieczenie. Może jutro się uda.
Usuńsos truskawkowy podbija stawkę :)
OdpowiedzUsuńO tak, a zrobiony przez przypadek, bo kilka truskawek zostało.
Usuńaaaaa! ale bosko.
OdpowiedzUsuńi ten sos... wow, szalejesz!
sos przypadkowy, ale nie powiem, wkomponował się idealnie :)
Usuńbardzo podobny przepis króluje u nas w domu
OdpowiedzUsuńale owoce jakie miesza się z bezą to... czerwone porzeczki
poniewaz są kwaśne ilość cukru jest jak najbardziej uzasadniona ;)
radzę spróbować ;)
pozdrawiam
N.
O, z czerwonymi porzeczkami to musi rewelacyjnie smakować! W przepisie podane były truskawki i proporcje pod nie, ale zgadzam się, że do porzeczek większa ilość cukru będzie pasować idealnie!
UsuńRzeczywiście, bezy z owocami nie mieszałam. Najczęściej robię szarlotkę, na ciasto beza. Ale na pewno wypróbuję !
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak samo do tej pory robiłam :) Chyba bałam się, ze jak zmieszam z owocami to: opadnie? nie upiecze się? sama nie wiem :)
Usuńkruche ciasto, truskawki, beza- marzenie!:D
OdpowiedzUsuńtak, to jest trio idealne :)
UsuńBARDZO mi się to ciasto podoba :) Zapisane!
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia!
I wzajemnie miłego :) Muszę przyznać, że mój zaczął się bardzo pozytywnie, niech więc tak trwa!
Usuńbardzo smakowite zdjęcia! ślinka cieknie! ciasto zapisuje do wypróbowania, bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest pyszne :)
UsuńJutro urodziny mojego brata, właśnie piekę to ciasto na prezent! :)
OdpowiedzUsuńAkurat znalazłam w lodówce truskawki, takie w sumie zapomniane albo raczej przegapione :)
Mam nadzieję, że zrobi furorę, pytanie jak ja utrzymam męża z dala od blachy do jutra?? :)
Pozdrawiam!
Dopiero przy robieniu bezy zauważyłam brak płatków migdałowych (pewnie mąż wyjadacz podkradł do owsianki!) ale cóż, wrocławianki są zaradne, były wiórki kokosowe, dodałam, wyszła mi kokosanka z truskawkami i powiem wam, pachnie bosko!
UsuńO, i to jest pomysł na inną wersję tego ciasta. Kokos bardzo do truskawek pasuje. Dziękuję Ci za dzisiejsze słowa!!!
UsuńKoniecznie muszę wypróbować ! A może by dodać rabarbar... ? :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kulinarne przygody Gatity
Rabarbar jak najbardziej wskazany!
Usuńooo mniaaaam!
OdpowiedzUsuńooo tak :)
UsuńAle pychota nominowałam twój blog, więcej na stronie :http://pysznosc.blogspot.com/2013/06/11-pytan-nominacja-ostaam-nominowana.html
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie!!!
UsuńAle smaka narobiłaś! A kupiłam właśnie truskawki :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i fantastyczny przepis. chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńoddałabym teraz wiele za jeden kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńnie ma co chwalic przpisu dopoki sie go samemu nie wyprobuje, mnie ciasto nie wyszlo, ale zdjecia ladne.
OdpowiedzUsuńNapisz proszę co konkretnie nie wyszło, spód? beza? Nie publikuję przepisów, które mi nie wychodzą, bo byłoby pomyłką dzielenie się nimi na blogu, nie taka jego idea jest.
UsuńMocno zastanawiam się nad tym ciastem. Bo zrobiłam je z truskawkami i wyszło boskie. Ale teraz w zamrażalce mam mnóstwo musów/przecierów z owoców (maliny, brzoskwinie) i tak sie zastanawiam jakby np wyłożyć beze na ciasto i pózniej delikatnie łyżka miejscowo wmieszać taki mus. Wiem wiem kombinuje ale szukam pysznego zastosowania zawartosci zamrażalki a pamiętam że to ciasto było boskie.
OdpowiedzUsuńSylwia, myślę, że śmiało! Coś czuję, że będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze :) Pozdrawiam Mamo pracująca :)
Usuń
OdpowiedzUsuńciasto prezentuje się bardzo pysznie - serdeczności :)))