Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Masło orzechowo - sezamowe

Najprawdopodobniej gdyby nie przygoda w Wielkiej Brytanii i rok wspólnego mieszkania pod jednym dachem z rodziną nietypową, bo ojcem Szkotem i matką pochodzącą z Trynidadu i Tobago, nie poznałabym  niektórych smaków. 
Albo ich przedziwnych połączeń. Jednym z takich odkryć były poranne tosty z pastą sezamową i dżemem z gujawy. Ten dżem z gujawy idealnie pasował też do popularnych bułeczek cross buns z plasterkiem cheddara. 

Dżem z gujawy przywozili z Trynidadu rodzice gospodyni. Przywozili też świeże mango, którego smak pamiętam do dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. 

Sezamowa pasta miała coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia. I zamiast dżemu z gujawy zajadam codziennie z dżemem morelowym z najlepszym polskim chlebem na świecie :)



  • 150 g orzeszków ziemnych solonych (lub niesolonych + sól morska wg uznania)
  • 100 g ziaren sezamu
  • 6-10 łyżek oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Powinny się lekko zrumienić. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Orzeszki, jeśli nie są prażone, mieszamy z solą morską i łyżką oleju. Wykładamy na blachę i wstawiamy na ok. 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Mieszamy je w tym razie przynajmniej raz. Odstawiamy do wystygnięcia.

W blenderze miksujemy orzechy, sezam, miód, stopniowo dolewając olej. Pasta powinna być gęsta, ale oleista. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca na pewno, a może i trochę dlużej. 

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Mmmm pysznie, znałam tylko wersję kanapki z masłem orzechowym z dżemem wiśniowym, ale to brzmi równie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadam z każdym dżemem, ale najbardziej podchodzi mi z morelowym właśnie.

      Usuń
  2. Dlatego warto zwiedzać, podróżować i poznawać inne kultury :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste a jaki smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracy przy tym niewiele, to fakt. Smak - wiadomo i starcza na długo :)

      Usuń
  4. Połączenie masła orzechowego i tahiny, innymi słowy. Zdecydowanie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fistaszek + Sezam, nie może nie smakować :)

      Usuń
  5. świetne połączenie:

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, na pewno spróbujemy!
    Dziękuję za miłę słowa u mnie:)
    karina

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy25/5/13

    pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale świetne połączenie! Sezam mam, teraz tylko kupić orzeszki i do dzieła:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło boskie! robiłam wczoraj i mąż stwierdził, że lepszego igdy w życiu nie jadł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robię z samych orzeszków, ale bez oliwy, czy oleju... kiedyś dodawałam, ale po paru dniach się nieładnie oddziela od samej masy orzechowej... Polecam wypróbować, wystarczy dłużej mielić i konsystencja jest wtedy bardzo dobra ; ) Muszę wypróbować z sezamem! na pewno będzie pyszne ; ))

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger