Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka z grillowaną gruszką

Chwila wytchnienia 
po ostatnich obiadowych kalorycznych propozycjach. 

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, 
zgrillowałam więc gruszkę na dobry początek. 

Czy ktoś jeszcze pamięta, że dwa tygodnie naciągaliśmy czapki na uszy 
i otrzepywali buty zaśnieżone buty przed wejściem do domu? 
Za chwilę będziemy narzekać, że temperatury za wysokie... 
Choć ludzie, a przede wszystkim dzieci przeróżnie ubrani jeszcze.
Trudno się odnaleźć przy takich skokach temperatur.
Dziś jeszcze dziewczynkę w wełnianej czapce widziałam. 
25 stopni ponoć było. 
A wczoraj reprymendę dostałam, że za wcześnie na balerinki...  
Nie u dziecka, u mnie ;) 
Franek dziś rączki lekko opalił. Filtr pora kupić :)

Tylko dziwnie przy tych temperaturach wysokich
łyse drzewa wyglądają. 


składniki:
proporcje wg uznania
  • mix sałat
  • ser camembert lub lazur
  • gruszka
  • posiekane orzechy laskowe 
  • rodzynki
Sałaty myjemy i suszymy. Ser rozdrabniamy w palcach (lazur) lub kroimy w kostkę lub kroimy w plastry (camembert). Gruszkę razem ze skórką kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy. Orzechy siekamy nożem. Składniki układamy warstwami: sałata, gruszka, ser, orzechy i rodzynki. Polewamy sosem i podajemy z ulubionymi grzankami.

sos:
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
W słoiczku mieszamy musztardę z sokiem cytryny lub octem winnym. Pod koniec dodajemy olej oraz oliwę z oliwek i całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Smacznego!




20 komentarzy:

  1. Jeśli na balerinki za wcześnie, to co ja robiłam wczoraj w krótkim rękawku :P
    Heh - każdy sam wie, co dla niego odpowiednie :)) NA pewno jest to odpowiednia pogoda na ten czas :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rękawek oczywiście też był krótki :))) Szkoda, że dziś tego słońca trochę mniej...

      Usuń
  2. ciekawe jak smakuje? nie jadlam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grillowana gruszka jest jeszcze słodsza niż surowa, lekko skarmelizowana. Do tego sałata, ser, bakalie, winegret. No nie ma tu składnika, który mogłabym pominąć :) Polecam naprawdę!

      Usuń
  3. O matko Justyna aleś mi teraz narobiła smaka..wyciągam grila elektrycznego w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grillowałam na patelni grillowej :) Ale jak masz elektrycznego to już full wypas :)))

      Usuń
  4. O to na pewno. Jeśli widziała Cię moja teściowa, to na pewno mi o tym zamelduje, że już widziała kobietę w sandałach :)))) Wczoraj było pięknie! Dzisiaj sandałów chyba nie masz na sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam :) tyle powiem

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste, a takie pyszne, prawda? Uwielbiam połączenie gruszki, sera i orzechów :)
    Sezon grillowy chyba rzeczywiście czas zacząć.
    I dodać chciałam, że u mnie już też na stopach balerinki - wiosna w końcu! ;)

    Pozdrowienia ślę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! pracy niewiele, a radość dla kubków smakowych ogromna :)

      Usuń
  7. oj, zdecydowanie coś dla mnie, ostatnio jestem na diecie, a że nie jem rzeczy kalorycznych, taka sałatka świetnie by mi zastąpiła obiad.
    pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, ale Ty na diecie?? Muszę się nad sobą zastanowić :) Ale ja na diecie nie umiem jakoś ;)

      Usuń
  8. pięknie, lekko i smacznie...czyli idealnie

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo klimatyczne fotki

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie. Do tego pieczone mięsko, czerwone wino i tylko się delektować. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealna sałatka jak dla mnie...:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Salatka idealna, pomysł z grillowana gruszka az jestem zaskoczony :) pomysł na obiad spadł mi z nieba na jutro - mam nowiutki grill elektryczny wiec jest z czego zrobic :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger