Placuszki ziemniaczane przekładane szpinakiem
Placki ziemniaczane.
Nie muszą być nudne.
Nie muszą być jak guma.
Nie muszą być wielkie jak patelnia.
Nie muszą być posypane cukrem.
Nie muszą być podane z gulaszem.
Choć nie ukrywam, że takie też lubię.
Mogą być małe.
Chrupiące, dzięki dodatkowi tartej bułki.
Podane z różnymi dodatkami.
Dziś pierwsza propozycja.
Szpinak, feta i suszone pomidory.
szpinak:
- 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego)
- 150 g fety
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- ew. śmietana
Szpinak, jeśli jest mrożony, wkładamy do rondelka, wlewamy troszkę wody i podgrzewamy do momentu, aż woda odparuje. Świeży szpinak myjemy i dalej postępujemy tak samo. Dodajemy do szpinaku łyżkę masła i jeszcze chwilę dusimy, w międzyczasie dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Suszone pomidory dość drobno kroimy, dodajemy do szpinaku, zdejmujemy z ognia i mieszamy z rozdrobnioną fetą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub robi to za nas robot kuchenny. Do utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem do połączenia wszystkich składników. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie). Gorące placki przekładamy szpinakiem.
Smacznego!
kto by się takim oparł?;)
OdpowiedzUsuńja się nie opierałam ani chwili :)
UsuńZdecydowanie nie muszą być nudne! Twoja propozycja bardzo, bardzo mi się podoba, bo uwielbiam szpinak i fetę :) W zestawieniu z ziemniaczanymi plackami musiały świetnie smakować.
OdpowiedzUsuńTo propozycja podpatrzona w jednej z opolskich restauracji. Razem smakuje rewelacyjnie.
UsuńWow! Super! Wszystko mam w domu, chyba juz wiem co dzis na obiad! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńU nas były jakiś czas temu, a wczoraj placki ziemniaczane przełożyłam camembertem i rucolą, też było dobre :)
UsuńCzy z camembertem i rukolą nie były za suche? Ze szpinakiem i feta musiały być pyszne:)
UsuńNie było tak źle, bo nie dałam dużo rukoli i dużo sera. Ale zdjęć nie zrobiłam, a to oznacza, ze nie zachwyciły mnie jakoś specjalnie :) Te ze szpinakiem o niebo lepsze :)
UsuńO mniam! Wyglądają pysznie. Ale wszystko, co ma szpinak, wygląda dla mnie pysznie. :)
OdpowiedzUsuńheh, podpisuję się pod tym, bo też uwielbiam szpinak :)
UsuńMniam! Koniecznie muszę spróbować! Uwielbiam szpinak i placki ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńmniammm
OdpowiedzUsuńTo lubię!
OdpowiedzUsuńZjadłabym:) wszystkieeeee:) teraz... już..
OdpowiedzUsuńwspaniałe, kolejne placki będą takie!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńo dzizas.... szpinak ;-) uwielbiam ;-)
OdpowiedzUsuńplacuszki wyglądają cudnie ;-)
Zapraszamy kiedyś na degustację :) Bo ja nie mam z kim degustować tego szpinaku :)
UsuńOK ;) przyjdę i zrobimy gniazdka szpinakowe ;-)
UsuńTo jest plan :))) To kiedy?? :)
UsuńJak skołujesz bistro tacie obiad zastępczy ;-)
UsuńOhoho! Jakie pyszności! Ostatnio robiłam z Twojego przepisu naleśniki gryczane ze szpinakiem- pycha!
OdpowiedzUsuńAndźka, cieszę się :) Ja jestem szpinakożercą i w sumie to dodawałabym szpinak do wszystkiego :)))
UsuńJa też:)
UsuńZiemnaiczane i to ze szpinakiem!?. Cudo:D.
OdpowiedzUsuńPodpatrzone w restauracji, zrobione w domu :)
Usuńuwielbiam placki ziemniaczane, a szpinak... nie wiem, bo nie pamiętam czy w ogóle go jadłam. Ale w takim wydaniu na pewno bym wciągnęła =P
OdpowiedzUsuńW sumie dobry pomysł na łączenie czegoś nieznanego czy nawet nielubianego z czymś uwielbianym.
Świetny pomysł, tez często kombinuję z plackami :-)
OdpowiedzUsuńJa nie tak często, ale jak już robię to zawsze coś wykombinuję ;)
UsuńKurcze, ja uwielbiam placki ziemniaczane i szpinak, a tu takie rozkoszne połączenie...chcę takie!
OdpowiedzUsuńW weekend robiłam wielkie jak patelnia ;) z gulaszem - były pycha. Takie malutkie też lubimy, a ze szpinakiem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń