Shortbread z zieloną czubricą
Shortbread to tradycyjne szkockie ciastka,
bardzo kruche, z niemałą zawartością masła.
Zwykle słodkie,
dla odmiany proponuję ich wersję wytrawną.
Z moją ulubioną zieloną czubricą,
którą poznałam dzięki Ani, mamie Antosi :)
Czubrica to przyprawa z rodowodem bułgarskim.
Jej głównym składnikiem jest cząber,
ale znajdziemy w niej również m.in. czosnek,
tymianek i pietruszkę.
Do wypieku tych szkockich ciastek w wersji słonej
można wykorzystać inne ulubione dodatki i zioła.
Idealnie będzie się komponował parmezan,
zgnieciony ząbek czosnku, kminek, świeże zioła z ogrodu...
Ten przepis znajdziecie również na Mamabu
bardzo kruche, z niemałą zawartością masła.
Zwykle słodkie,
dla odmiany proponuję ich wersję wytrawną.
Z moją ulubioną zieloną czubricą,
którą poznałam dzięki Ani, mamie Antosi :)
Czubrica to przyprawa z rodowodem bułgarskim.
Jej głównym składnikiem jest cząber,
ale znajdziemy w niej również m.in. czosnek,
tymianek i pietruszkę.
Do wypieku tych szkockich ciastek w wersji słonej
można wykorzystać inne ulubione dodatki i zioła.
Idealnie będzie się komponował parmezan,
zgnieciony ząbek czosnku, kminek, świeże zioła z ogrodu...
Ten przepis znajdziecie również na Mamabu
- 125 g mąki
- 110 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki zielonej czubricy
- jajko do posmarowania
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i czubricę. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i przekładamy na mąkę. Siekamy nożem, a po chwili zaczynamy łączyć mąkę z ciastem rękami. Ciasto będzie się na początku bardzo sypkie, ale właśnie takie właśnie ma być. Zagniatamy kulę, lekko rozpłaszczamy ją ręką z góry i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Blachę (może to być spód tortownicy lub forma do pizzy) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek przekładamy ciasto i palcami, lekko ugniatając, rozprowadzamy tak, aby średnica placka miała ok. 18-20 cm. Można pomóc sobie wałkiem, należy jednak wtedy posypać lekko ciasto mąką, żeby nie przyklejało się do wałka. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem i jeszcze przed pieczeniem kroimy na 8 lub 10 kawałków. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Smacznego!
Lubię wyrażenie "z niemałą ilością masła" :D
OdpowiedzUsuńhaha, nooo... skleroza gwarantowana :)
UsuńWygląda ciekawie. Nie jadłam nigdy, ani w wersji słodkiej, ani tej wytrawnej:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to taki typ ciasta, który rozpływa się w ustach :)
UsuńTeż uwielbiam czubrycę :) Zwłaszcza w towarzystwie pomidora ;)
OdpowiedzUsuńTa przyprawa to moje absolutne odkrycie, daję do wielu dań. Bardzo lubię z mięsem :)
UsuńNie robiłam jeszcze shortbreadów. Błąd! ;)
OdpowiedzUsuńBłąd! do szybkiego naprawienia :)
UsuńMasło :)
OdpowiedzUsuńUwieeelbiam wszystko co maślane, również w wersji wytrawnej! I przepadam za czubricą ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRobiłam tylko słodką wersję shortbread:-) a tu proszę słona wersja zapowiada się bardzo ciekawie i smacznie:-)
OdpowiedzUsuńJa chyba nawet wolę wersję słoną :)
UsuńJa również znam tylko słodką wersję shortbread... Twoja słona wersja wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się taka oryginalna wersja podoba :)
OdpowiedzUsuńWitam, jaką ilośc cukru dodać do tego ciasta? W składnikach nie ma, a w wykonaniu jest:)
OdpowiedzUsuńW tym cieście nie ma cukru, z rozpędu wpisałam w wykonaniu :) edytuję to oczywiście i dziękuję za czujność :)
Usuń