Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Precelki z masłem orzechowym




Krótki przepis, bo do zjedzenia też niewiele,
ale za to...

...połączenie smaków uważam za wyjątkowe
i cieszę się, że tak niewiele z tymi precelkami pracy.

Słono-słodkie i szybko znikające.
Takie na jeden kęs.
Trudno się im oprzeć.
I można się uzależnić :)


Na ok. 20 sztuk:
  • ok. 40 precelków
  • 120 g masła orzechowego (ok. 6 łyżek)
  • 70 g miękkiego masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • sól morska gruboziarnista
Maso orzechowe ucieramy razem z miękkim masłem. Przekładamy masą precelki.
Obie czekolady topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (na niższej mocy). 
Przełożone precelki do połowy zamaczamy w roztopionej czekoladzie i odkładamy do wystygnięcia na deskę wyłożoną folią aluminiową. Możemy (jeśli lubimy) posypać kilkoma ziarnami soli gruboziarnistej.

Smacznego!

Inspiracja: klik klik



27 komentarzy:

  1. Ale pyszności. Zjadłabym wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że ciężko poprzestać na jednym, a nawet na trzech :)

      Usuń
  2. Jej, ale pomysłowość! Dla mnie super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie, masło uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bistro Mamo,
    z przyjemnością bym spróbowała takiego słodko-słonego precelka. Bardzo lubię takie małe przekąski na raz do buzi :)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na raz, ale na jednym nie można poprzestać :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. AAaaa tyle dobroci naraz :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietne! Mnie też pasują takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ich nie da się nie lubić :) Choć wiem, wiem... niektórzy krzywią się na hasło "masło orzechowe", a co dopiero z dodatkiem czekolady i soli :)

      Usuń
  8. Anonimowy19/2/13

    robiłam kiedyś brownie z masłem orzechowym i słonymi paluszkami i ten smak jest genialny!!! :) podejrzewam , że te precelkowe łakocie smakuja podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To brownie też robiłam kiedyś, jeszcze w czasach przedblogowych :) Chyba pora je powórzyć i uwiecznić na zdjęciach, bo jest tego warte! Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. takie proste, a jakoś nigdy nie pomyślałam o połączeniu tych składników, które i tak zawsze mam w kuchennej szafce ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też te składniki zawsze są :) Mąż je precelki, ja i Hania lubimy masło orzechowe, a czekolada zawsze jakaś też się znajdzie :)

      Usuń
  10. Nie chciałabys adoptować jeszcze jednego dziecka?? Jakby co- jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałabym radę :))) Tak mi się przynajmniej wydaje :)

      Usuń
  11. Teraz już wiem, że jutro zrobię masło orzechowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, bo zawsze można zrobić swoje, a orzeszki w domu mam. Za to na tak małe precle nie porwałabym się :) Uznajmy zatem powyższą wersję za ekspresową i dla leniwych :)

      Usuń
  12. muszę powiedzieć ze to bardzo zachęcające, już czuję smak słodko-słony pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słono-słodki smak jest rewelacyjny :) Zwłaszcza na końcu te kryształki soli po słodkiej czekoladzie.

      Usuń
  13. słono-słodkie KOCHAM!
    Genialne w swojej prostocie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Och to moje smaki:-) i w dodatku na jeden gryz, idealne:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ślicznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger