Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pizza z pomidorkami koktajlowymi



Oczywiście nie tylko z pomidorkami, 
choć one grają tutaj najważniejszą dekoracyjną rolę. 

Pozostałe dodatki 
- wg uznania i wg własnej lodówki, 
jak na sobotę przystało. 

Dziś przecież Dzień Pizzy :) 

Zachęcam więc do porządków w lodówce 
i do zrobienia domowej pizzy. 
Przepis na ciasto mam ponoć rewelacyjny, 
zapraszam więc do przetestowania :)




ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 350 g mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto.

dodatki:

  • 2 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ew. 1 łyżeczka zielonego pesto
  • oregano, bazylia
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 8-10 średnich pieczarek
  • 10 plasterków salami
  • 2-3 plastry ananasa
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • ew. kilka liści śweżego szpinaku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy. Krążki ananasa kroimy na mniejsze kawałki.

W miseczce mieszamy przecier pomidorowy, koncentrat i pesto, dodajemy bazylię i oregano, ew. przyprawiamy wg uznania. Sos rozprowadzamy równo na podrośniętym cieście. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubszych oczkach i rozprowadzamy na bazie pomidorowej. Na serze układamy pieczarki, salami i ananasa. Całość posypujemy oregano, bazylią i papryką.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. i przed włożeniem pizzy zmniejszamy do 220 st. Pieczemy ok. 20- 25 minut w dolnej części piekarnika, w połowie czasu pieczenia na pizzy układamy pomidorki. Po upieczeniu dekorujemy kilkoma listkami świeżego szpinaku. 

Smacznego :)





16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wczoraj robiłam pizzę:) Zdziwiłam się, że tak długo ją pieczesz, ja max 15 min. A od wczoraj mam kamień do pizzy i robi się w 5 minut;)Dobrze wiedzieć,że dziś dzień pizzy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba zależy od piekarnika. U mnie 15 minut to na pewno za krótko, ale masz rację, że w niektórych piekarnikach 25 min. to może być za długo. Zależy też od grubości ciasta. Moje jest z tych grubszych, bo takie lubię, ale cienkie na pewno piecze się krócej. Edytuję czas pieczenia na 20-25 min :) Ja mam blachę do pizzy z dziurkami i bardzo jestem z niej zadowolona, ale o kamieniu marzę!

      Usuń
    2. Polecam, bułeczki pyszne i chrupiące z kamienia:) Wcześniej tez korzystałam z takiej blachy:)

      Usuń
  3. To mi się chyba coś poprzestawiało, bo u mnie wczoraj pizzowo było :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież to nie ma żadnego znaczenia. Grunt, żeby była smaczna i gorąca:)

      Usuń
  4. Ale apetyczna!Mniam!Zapraszam Cię na mojego nowego kulinarnego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że założyłaś. Powodzenia na blogu, ale przede wszystkim powodzenia za tydzień!

      Usuń
  5. Mnie choroba zmogła więc się wyłamałam i pizzy nie upiekłam, ale Twoja wygląda tak jak lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też dziś pizzy nie było. Ta jest sprzed kilku tygodni :) Nie publikowałam jej wcześniej, a dziś pomyślałam, że idealny dzień na to, żeby zaistniała na blogu :) Pozdrawiam i życzę zdrowia!

      Usuń
  6. Wygląda tak delikatnie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowita i urokliwa:))) zapewne pięknie pachnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ananasa na pizzie nie zdzierżę, bo za tym rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy21/3/16

    Czy można zamrozić surowy spód na pizzę czy trzeba go jednak trochę podpiec? Chociaż świeży zawsze najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można zamrozić :) Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. A poźniej powoli, w temperaturze pokojowej - rozmrażać :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger