Torcik truskawkowo-śmietankowy na spodzie z nutellą
Przepis na to ciasto w wersji z malinami
jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów
na moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej,
przyszła pora na wersję truskawkową.
To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,
owoce można dowolnie zmieniać.
Może tylko należy unikać tych,
przy których galaretce ciężko stężeć ;)
Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją.
Dla wszystkich Babć i Dziadków :)
Pięknego święta!
na tortownicę o średnicy 22 cm
warstwa I - nutella z sucharkami
- 1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
- 300 g nutelli
warstwa II - śmietankowa
- 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
- 500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny (moczę kilka minut w zimnej wodzie (1-2 łyżki), a później dodaje 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam, żelatyna rozpuszcza się wtedy idealnie)
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.
warstwa III - truskawkowa
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów"). Przed podaniem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego :)
Wersje, o których pisałam powyżej (wystarczy kliknąć w obrazek).
Od malinowej zaczynała się moja przygoda z blogowaniem :)
Wygląda przecudnie! Nawet nie będę się domyślać jak smakuje.. :D
OdpowiedzUsuńTutaj wszystkie smaki łączą się idealnie :) Uwielbiam to ciasto :)
UsuńNa spodzie sucharki? Nie herbatniki?
UsuńTak, sucharki. Inaczej smakują niż herbatniki, są bardziej "chrupkie".
UsuńBardzo mnie zaciekawił ten przepis! Wygląda naprawdę smakowicie. Troszkę się boje ciast z galaretką, ale w końcu trzeba podjąć wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiło mnie z jakich względów się boisz? Zdrowotnych czy technicznych? :) Jeśli z tych drugich, to naprawdę nie ma czego :)
UsuńSmakuje przepysznie! Miałam wielki zaszczyt i szczęście uświetnić Sylwestrową imprezę kawałkiem tego Jusiowego ciasta - Ty jesteś mistrzynią świata!
OdpowiedzUsuńOj Kasia, maleńki kawałek się Wam dostał :) Następnym razem umówimy się na więcej :)
UsuńWygląda cudownie ;d
OdpowiedzUsuńSmakuje tak samo :)
UsuńWspaniale wygląda!! W sam raz na przyszłotygodniowe urodziny mojego męża, zrobię na pewno!!!
OdpowiedzUsuńp.s. Bułeczki wyszły rewelacyjne, a teraz muszę je robić codziennie;-))
UsuńCieszę się, że bułeczki udane :) A co do ciasta, to było ono już niejednokrotnie tortem, nawet z tej okazji nazwę zmieniłam na "torcik" :) Pozdrawiam i najlepszego dla męża :)
UsuńŚwietny przepis- i przepięknie wygląda:) fajne połączenie kolorystyczne i smakowe:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) kolory egipskiej flagi :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPolecam sprawdzić ;) ciasto jest naprawdę pyszne!
UsuńDo babci mi hen hen daleko, ale na taki torcik się połakomię mimo wszystko ;)
OdpowiedzUsuńZawiera w małym stopniu czekoladę, więc śmialo mogę Ci polecić :)
Usuńkobieto! ja sie odchudzam !:D
OdpowiedzUsuńUps, przepraszam :)))) Jak skończysz dietę, to polecam :)
UsuńWygląda zniewalająco! Jeśli tort na urodziny, to taki! Aż nabrałam ochoty na truskawki! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się! Na urodzinowy nadaje się idealnie!
UsuńBoski!
OdpowiedzUsuńPrzepis obłędny!
OdpowiedzUsuńA ja chyba musze iść sie przespać bo czytajac przepis utknęłam na zdaniu:
"300 g nutelliSucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. "
i zaczęłam sie zastanawiac, jak i dlaczego mam w pracy miksować sucharki....:)
Popłakałam się ze śmiechu :))) jeden enter, a ubaw nie z tej ziemi :)
UsuńNaprawdę poszłam sie przespac, wiesz:)
UsuńBistro Mamo,
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto!
Do tego masz cudnej urody talerzyki oraz paterę. Wszystko komponuje się idealnie.
Z pozdrowieniami,
E.
Dziękuję! Nie zwróciłam na to uwagi, bo oczywiście wszystko z innej parafii ;)
UsuńApetyczne niezwykle. A co to za sucharki?
OdpowiedzUsuńMamuty :) najbardziej popularne chyba :)
UsuńBoże, nie mogę nawet patrzeć, takie dobre (musi to być).
OdpowiedzUsuńJest, uwierz mi, jest :)))
UsuńZnam to ciasto, ja je robię z wiśniami i jest naprawde pyszne:)
OdpowiedzUsuńO właśnie, jeszcze wiśnie... myślałam o cytrynowej warstwie, ale wiśnie chyba będą pierwsze :)
Usuńpysznie się prezentuje, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńbędę wyglądać :)
UsuńWygląda cudnie :) Te warstwy są piękne - jakoś tak mi latem zapachniało...
OdpowiedzUsuńbo tak właśnie ma pachnieć to ciasto... w zimowe dni :)
UsuńAch, takie proste, a jakże efektowne ;) jaka szkoda, że teraz truskawek świezych brak :(
OdpowiedzUsuńW tym przypadku mrożone świetnie dają radę :)
UsuńCiasto na 100% do zrobienia :D. A z innej beczki, to gdzie można zdobyć tak cudnej urody paterę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) Nie wiem... dostałam od koleżanek w prezencie. Szukałabym np. w TK MAXX, Villa Italia ma podobne patery, a ta jest jakaś bezimienna, bo nie ma żadnej pieczątki, nazwy firmy. I bardzo ją lubię :)
UsuńOjejku, dziękuję za szybką odpowiedź :* Do TK MAXX mam daleko "jakniewiemco"
OdpowiedzUsuń:) No, nic tak czy tak tort, z paterą czy bez niej, będzie zrobiony :) Miłego dnia.
a jakie to serki????
OdpowiedzUsuńNp. biały serek President w opakowaniu 500g.
Usuńwitam , kasia z tej strony ekranu :) chciałabym sie też zapytać jakie dodałaś dokładnie serki :)
OdpowiedzUsuńsuper ten torcik") np na walentynki :)
hej :) używam serka President najczęściej:
Usuńhttp://a.pl/zdjecie-574020/president-serek-naturalny-400g-Product2
Jakiej wielkości tortownicy użyłaś do tego torciku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Lucysia S.
Te proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 22-24 cm.
UsuńBardzo go lubię :) a Twój ma idealne warstwy.
OdpowiedzUsuńPychaaa...wczoraj podałam je na 8 urodziny Amelki..
OdpowiedzUsuń18 uśmiechniętych buziek pałaszujących tort...i duma Amelki,bo tez brała udział w przygotowaniu..czego chcieć więcej..dziękuję Ola...p.s. już się nie mogę doczekać na coś nowego wiosennego..i pysznego
Cieszę się bardzo :) Na wiosnę coś się pomyśli :)
UsuńTorcik jest piekny, idealny... Szkoda tylko że mój ukochany nie może jeść śmietany...
OdpowiedzUsuńO jakie sucharki chodzi w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Magdalena
Używam zawsze sucharków MAMUT
UsuńPozdrawiam :)
A jeśli jednak tarta bułka zamiast sucharków to ile jej trzeba by użyć? pzdr kasia
OdpowiedzUsuńSucharków w opakowaniu jest 290 g. Myślę, że 150 g bułki tartej będzie ok. Jeśli z bułką też będzie dobre, to daj proszę znać :) Pozdrawiam!
UsuńWitam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda zniewalająco:) Mam jedynie obawy co do spodu z sucharków i Nutelli :( czy nie lepszy byłby biszkopt...:( boję się spróbować:( a chciałam go zrobić mężowi na urodzin, które wypadają w święta:( więc więcej osób podda go (mnie) swojej ocenie:(
Pozdrawiam :) eFa:)
Efa - w tym torciku cała magia to właśnie spód z nutelli. Spróbuj, bo myślę, że naprawdę warto. Nie znam osoby, która skrytykowała to ciasto :) Na biszkopcie też oczywiście można, ale to już nie ten efekt. Wszyscy, którzy jedzą to ciasto po raz pierwszy zastanawiają się z czego zrobiony jest spód. On smakuje niesamowicie w połączeniu z masą serową i truskawkową. Namawiam Cię, żebyś spróbowała :) Sucharki Mamut niebieskie i prawdziwa Nutella, waga jak w przepisie. Tortownica najlepiej o średnicy ok. 22 cm :)Uwierz, że nie ma opcji, żeby nie wyszło :))) A w razie jakichkolwiek pytań pisz i pytaj :)
UsuńPozdrawiam!
Witam.Mam pytanie.Czy tortownice nalezy czyms najpierw wysmarowac czy klasc mase sucharkowa bezposrednio?Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSylwia
To zależy czy możesz i chcesz później kroić bezpośrednio na spodzie od tortownicy. Jeśli masz teflonową to lepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Ja tak robię :) Pozdrawiam i wesołych świąt życzę!
OdpowiedzUsuńMam ..."zwykla" tortownice.Myslalam, zeby od razu pokroic na spodzie.Nie jest gladki wiec chyba mozna.Zaraz chcialam sie zabrac do tego ciasta tylko wlasnie nie wiem czy moze troche maslem posmarowac?Ogolnie mam dwie lewe rece do ciast a chcialam jutro zablysnac wiec dla mnie nawet taki nieby nie problem to problem.Dziekuje za tak szybka odpowiedz i rowniez zycze wesolych, radosnych Swiat!
OdpowiedzUsuńSylwia
W takim razie nie musisz niczym smarować:) Powodzenia i daj proszę znać czy się udało :)
OdpowiedzUsuńBistro Mama dzieki wielkie!Udalo sie!Jak ja nie lubie robic ciast to te wyszlo idealnie.Latwe, szybkie i bez pieczenia, no rewelacja!Bede wracac do tego przepisu tym bardziej w lato.I teraz to co mowili ci co jedli, a wiec... ze bardzo dobre ale.. ze moze nastepnym razem na innym spodzie.Te mi sie wydaje bardziej odpowiednie na dzieciece urodziny i ja tez mysle, ze zrobie je znow i nie raz ale na spodzie jakims biszkoptowym czy cos takiego.A tak to super, masa truskawkowa z serowa no rewelacja!Idealne bedzie na lato.Dziekuje jeszcze raz za ten przepis zwlaszcza dla mnie co ma opory przed ciastami.Dla mnie cos wspanialego bo szybko, latwo i pyszne.To juz "az" drugie moje ciasto co wiem, ze zawsze sie uda.Dzieki, dzieki.Jestes kochana!Bardzo serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSylwia.
Baaaaaaaaaaaardzo się cieszę, że ciasto się udało! Widzisz, ja byłam przekonana, że ten spód z nutelli to największe czary mary w tym cieście :) Ale masz przetestowane i następnym razem zrobisz na biszkopcie :) Ja chyba też skorzystam z tego pomysłu :) Pozdrawiam :)))
UsuńNo moze ja ten spod nie zrobilam tak dobrze jak Ty, w koncu Ty masz reke do tego a ja nie.Dlatego wyszlo Tobie super.Musze przegladnac Twoje przepisy bo jeszcze nie patrzylam a moze masz tam cos ciekawego, latwego do zrobienia.. jesli chodzi o slodkosci.Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPowiedz mi jak nakładasz ten mus że Ci nie spływa po bokach na masę śmietankową?:)
OdpowiedzUsuńWszystko robię w zamkniętej tortownicy. Na spód tortownicy wykładam papier do pieczenia (lub nie, ja daję, bo nie chcę później kroić bezpośrednio nożem po spodzie). Na papier daję masę z nutelli i sucharków, odstawiam aż zastygnie. Później daję masę serową i również odstawiam aż zastygnie.Ona tak szczelnie wypełnia tortownicę, że masa truskawkowa nie ma jak spłynąć. Na masę serową wykładam mus z truskawek i galaretki i wkładam całość do lodówki. Dopiero jak dobrze zastygnie (najlepiej na drugi dzień). Wtedy nożem oddzielam torcik od boku tortownicy i odpinam obręcz.
UsuńJak długo zastygają kolejne masy? Pytam, bo zastanawiam się czy rozłożyć robienie ciasta na dwa dni: wieczór i poranek czy może jednak uda się zrobić to w jeden wieczór?
UsuńPozdrawiam ;-)
Nutella z sucharkami zastyga szybko, serowa ok.2 godzin i galaretka tyle samo. Najlepiej, jak masz możliwość, zrobić spód i masę serową wieczorem a rano masę owocową.
UsuńNo. Wiedziałam że znajdę u Ciebie to czego szukam. Robię dziś :)
OdpowiedzUsuńPs. Spóźnione, ale bardzo serdeczne życzenia urodzinowe :)
OdpowiedzUsuńCudowny deserek :D ten zrobiłam jako pierwszy jakieś 2 tygodnie temu, dzisiaj pokusiłam się tylko o zmianę z truskawkowej góry na malinową. Cudo pod każdym względem, zachęca zwłaszcza prostota wykonania. Polecam na masę Turek Świeży naturalny, w takim 450g opakowaniu, super pasuje ;)
OdpowiedzUsuńWitam, czy papier ze spodu tortownicy łatwo odchodzi od całosci ciasta. Chciałabym na drugi dzień przełozyc całe ciasto na patere, obłozyc masą smietanową i przykleic biszkopty ladyfingers dookoła i udekorowac jako tort i obawiam się czy bede dała rade przełozyc całe ciasto bez papieru na patere. Dziekuje za odpowiedz Agnieszka
OdpowiedzUsuńNiestety, od papieru ciężko to ten spód odkleić. Jeśli będziesz robić na małej tortownicy, to może uda się po kawałku papieru wyszarpać spod ciasta. U mnie na pierwszym zdjęciu nawet widać, ze jest papier, bo na papierze łatwiej się przenosi, ale nigdy nie próbowałam usunąć go w całości ;)
Usuńjesli chodzi o truskawki , to moga byc mrozone?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak! Trochę je rozmroź, ale nie do końca, zmiksuj takie zimne i połącz z galaretką, nie będziesz musiała długo czekać na zastygnięcie.
Usuńco w sytuacji, gdy mam tylko wieksza srednice tortownicy?
OdpowiedzUsuńProponuję zwiększyć proporcje o połowę, czyli zrobić z 1,5 porcji.
UsuńTorcik przepyszny, wczoraj robiłam :) mam tylko jedną uwagę dla laików takich jak ja :) napisałaś żeby żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i tak zrobiłam, zrobiły się jednak grudki w masie serowej i nie stężała. Okazuje się, że są różne rodzaje żelatyny, ja akurat kupiłam taka którą rozpuszcza się w zimnej wodzie i nie spojrzałam na instrukcje na opakowaniu i rozpuściłam we wrzątku stąd te grudki i konsystencja. Może zaznacz to w przepisie na II warstwę przy opisie żelatyny. Torcik mimo, że trochę ciapciaty wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńWiesz, ze nawet nie wiedziałam, że są różne żelatyny tzn. różne sposoby ich namaczania, Obiecuję, że przepis uzupełnię o tę uwagę :)
UsuńPyszota...
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wszystkim smakował- każdy chciał przepis :) rewelacyjne połączenie smaków :) tylko spód mi taki mokry wyszedł, a kuzynka jak robiła to taki twardszy był, wg mnie lepszy.. ale i tak rewelacja!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował! Na pocieszenie dodam, ze mi raz wychodzi lepiej, raz gorzej. A spód tym lepszy, im mniej nutelli, a więcej sucharków. Tylko musi być dobrze wymieszane :)
UsuńRobiłam juz ten serniczek 2 razy. Jest bardzo fajny, świeży, delikatny. No i wygląda super :-) Moim zdaniem warstwa serowa powinna być słodsza - jeśli używa się zwykłego, niesłodzonego twarogu to powinno się dać więcej cukru (tak zrobiłam za 2 razem i było super). No i nie wiem czemu aż tyle żelatyny? Robiłam serniki z o wiele mniejszą ilością i się trzymały :-) Spód też wyszedł mi za każdym razem trochę inny - jak jest za mało sucharków (w przepisie są sztuki a wielkość chyba zależy od producenta....) a za dużo nutelli to się maże i nie trzyma sera.
OdpowiedzUsuńCzy masa serowa po dodaniu żelatyny powinna być bardzo płynna czy nie?
OdpowiedzUsuńMoja nie była bardzo płynna, ale nie była też bardzo gęsta.... Jak gęsta śmietana, tak mogłabym porównać. Mam nadzieję, ze się udało :)
UsuńProszę o pomoc, co mam zrobić żeby boki torciku były takie idealne? moje zawsze są ubrudzone i nie wyglądają zbyt estetycznie...
OdpowiedzUsuńJa za każdym razem przecieram nóż ręcznikiem papierowym, żeby nie zostawały na nożu resztki spodu z nutellą :)
Usuńtyle juz ochow i achow zostalo powiedziane ja powiem - MISTRZOSTWO SWIATA - !!!, jest moj,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne a wygląd obłędny ☆★♥
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.tym torcikiem zachwyciłam się u koleżanki i postanowi łam zrobić sama... Chciałabym zrobić z agarem ale nie wiem czy żelastynę można nim zastąpić w tej samej ilości?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie pomogę niestety, nigdy nie używałam agaru, a nie chciałabym wprowadzić w błąd :(
Usuńzrobiłam w sobotę ten torcik z malinami i zaniosłam na imprezę. Goście zachwyceni, nikt nie odgadł co to za warstwa na spodzie - jest obłędny. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńKurcze...czy masa z truskawkami dlugo gestnieje? jestem straszna w wypiekach:P, uzyłam mrozonych truskawek i 2 galaretek truskawkowych rozpuszczonych w 50 ml wody ...
OdpowiedzUsuńtzn w 500 ml wody
UsuńPowinna spokojnie stężeć. Normalnie jedną galaretkę rozpuszcza się w 500 ml, a tutaj dwie w takiej ilości + truskawki. Ok. 2-3 godzin, czasami ciut dłużej, ale stężeje, spokojnie :) Proszę dać znać czy wyszło :)
Usuńwłaśnie jestem na etapie robienia... i napotkałam pewien problem.. mianowicie jak rozpuściłam żelatynę w kubku było ok ale jak ją dodałam do masy serowo- śmietankowej to zrobiły mi się gluty ... i co z tym zrobić?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że teraz już nic ; ( ewentualnie zmiksować na wysokich obrotach.
Usuńa czy to normalne czy może za mało wody do żelatyny dodałam? ile tej wody powinno być?
UsuńJa od niedawna robię tak, że żelatynę moczę kilka minut w zimnej wodzie (1-2 łyżki), a później dodaje 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam, żelatyna rozpuszcza się wtedy idealnie. Dopiszę to do tego przepisu, może ktoś skorzysta, bo kilka lat temu jak dodawałam ten przepis to jeszcze tak na czuja rozpuszczałam.
UsuńMimo wszystko ciasto przepyszne... mam nadzieję że przy następnej próbie lepiej mi pójdzie z żelatyną :)P.S. dziękuję za szybkie odpowiedzi :)
UsuńProszę próbowac, w końcu wyjdzie, a ten sposób jest naprawdę sprawdzony. Łatwiejsza w użyciu jest żelatyna w listkach, ale nie jest ją łatwo dostać, niestety.
Usuńczy bistro mama ma pomysł czym zastąpić nutellę? Coś bez czekolady i kakao...
OdpowiedzUsuńZaryzykowałabym (ale nie robiłam tak i nie wiem co z tego może wyjść), ale jak się uda to może być super połączenie: sucharki taka sama ilość i masy kajmakowa utarta z 2-3 łyżkami masła i do tego masło orzechowe.
UsuńWitam jaka dużą tortownicę pani miała ??
OdpowiedzUsuń22 cm :)
Usuń22 cm :)
UsuńWitam! Czy do masy można użyć serka mascarpone? Torcik wygląda obłędnie. Pozdrawiam Magdalena
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mascarpone, ale myślę, że się sprawdzi.
UsuńŚliczny! .. Na pierwsze urodziny synka chyba sprawdzi się hmm?
OdpowiedzUsuńNie wiem jak synkowi, ale dorosłym na pewno będzie smakował :)
UsuńA co byś poleciła na pierwsze urodziny że swoich ciast? Syn je wszystko.. A pewnie tortu skosztuje i tak symbolicznie.
OdpowiedzUsuńMyślałam o czymś delikatniejszym - biszkopt, owoce i bita śmietana. Ale jeśli synek wszystko je, to jak najbardziej! Bo ciasto jest przepyszne ♥
UsuńMam pytanie czy serek naturalny president to może być zastąpiony twarogiem naturalnym z tej samej firmy?
OdpowiedzUsuńTak, tylko musi być dobrze zmielony lub zmiksowany.
UsuńDzien dobry! Piekny blog :) Zrobilam to ciasto w kwadratowej foremce o boku 28 cm (uzywajac przelicznika foremek), ale pomylilam sie w gornej warstwie i nie wiem czy mam ja sciagnac teraz czy zostawic. Na 950 g owocow (zmiksowane truskawki, wisnie i maliny) dalam 3 galaretki rozpuszczone w 450 ml wody. Mialy byc 4 galaretki :(. Owocowa wartswa zaczyna tezec, ale nie wiem czy stezeje wystarczajaco, by dalo sie to kroic. Zaryzykowac i zostawic czy sprobowac sciagnac warstwe i zaczac robic ja od nowa? Prosze o pomoc, bo to ciasto na jutro, eh. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń