Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne



To bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka szczelnie owinięte na Święta, drugie konsumujemy na bieżąco.

Ciasto można upiec nawet 6 tygodni wcześniej, a wskazane przynajmniej 3 tygodnie przed Świętami. Choć uwierzcie, jest dobre już na drugi dzień. Jednak leżakowanie ciasta i podlewanie go co kilka dni alkoholem, sprawia, że ciasto na święta jest idealnie dojrzałe. 
Ten przepis pochodzi z książki "Nigella Świątecznie"'. Ten, z którego robiłam w latach wcześniejszych, można znaleźć TUTAJ. Oba przepisy dobre i sprawdzone. Oba ciasta mocno bakaliowe, wilgotne, korzenne i alkoholowe. Wybór należy do Was :)

Na tortownicę o średnicy 23-24 cm
  • 700 g rodzynek
  • 300 g koryntek
  • 100 g wiśni kandyzowanych
  • 150 g posiekanych pekanów (lub innych orzechów)
  • 400 ml burbonu lub brandy
  • 300 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki melasy (dałam miód)
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej (ominęłam)
  • 300 g mąki
  • 150 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Dzień wcześniej - wsypujemy suszone owoce do rondla i zalewamy alkoholem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, a po wystudzeniu przykrywamy i odstawiamy na noc.

Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 st. i przygotowujemy tortownicę (to bardzo ważne, bo ciasto długo się piecze i papieru musi być dużo). Boki wykładamy podwójną warstwą papieru , a dno potrójną warstwą. 

Masło ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy ze skórką otartą z cytryny. Wbijamy jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ucierając. Dodajemy melasę lub miód. 

Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Do ciasta dodajemy na zmianę porcje namoczonych owoców na zmianę z porcjami suchych składników, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekane pekany. Przekładamy masę do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 150 st. przez ok. 3 godziny (po 2,5 godz. zaczynamy sprawdzać patyczkiem).

Po upieczeniu ciasto skrapiamy kilkoma łyżeczkami burbona lub brandy (lub innego alkoholu). Owijamy  ciasto w tortownicy podwójnie aluminiową folią. Ciasto będzie wolniej stygło, a zatrzymana para nie dopuści do wysychania z wierzchu. 

Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmujemy je z formy i ponownie owijamy folią. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku przez co najmniej 3 tygodnie, skrapiając co kilka dni lub raz w tygodniu alkoholem.

Smacznego!



19 komentarzy:

  1. Ja w weekend planuje stollen. :) Uwielbiam tego typu ciasta, więc już sie nie mogę doczekać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka razy już się przymierzałam do stollen. Może w końcu w tym roku? :)

      Usuń
  2. Anonimowy3/12/12

    Kokardka jest cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaak! Też się rozczuliłam :). Jest mega słodka :)

      Usuń
    2. szkocka krata do angielskiego ciasta :)

      Usuń
  3. Mmmmm..czuje jego zapach, patrzac na Twoje zdjecia!
    Ja to ciasto pierwszy raz zrobilam w zeszlym roku:-) wszystkim bardzo smakowalo:-)
    W tym roku oprocz piernikow planuje zrobic jeszcze to oraz "waniliowy zagajnik" rowniez ze swiatecznej Nigelli ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MiMi a masz foremkę do zagajnika? Też mam na to ciasto ochotę :)

      Usuń
  4. już święta, wszyscy już pieką.
    ale pyszne ciasto :]

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie prezentuje się fenomenalnie... Bakalie w świątecznych ciastach to podstawa, no i im więcej tym lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już się cieszę na czwartek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Christmas Fruit Cake robiłam w zeszłym roku na święta, było... po prostu obłędne! Ta ilość bakalii w połączeniu z korzennymi przyprawami nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak!!! Do tego ta nuta whisky lub brandy :)

      Usuń
  8. Anonimowy20/11/13

    czy z wodka o prostszym aromacie niz whisky, brandy, koniak moze byc to ciasto? ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wiśniówką polecam :) Z czystą nie próbowałam :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger