Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne
To bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka szczelnie owinięte na Święta, drugie konsumujemy na bieżąco.
Ciasto można upiec nawet 6 tygodni wcześniej, a wskazane przynajmniej 3 tygodnie przed Świętami. Choć uwierzcie, jest dobre już na drugi dzień. Jednak leżakowanie ciasta i podlewanie go co kilka dni alkoholem, sprawia, że ciasto na święta jest idealnie dojrzałe.
Ten przepis pochodzi z książki "Nigella Świątecznie"'. Ten, z którego robiłam w latach wcześniejszych, można znaleźć TUTAJ. Oba przepisy dobre i sprawdzone. Oba ciasta mocno bakaliowe, wilgotne, korzenne i alkoholowe. Wybór należy do Was :)
Na tortownicę o średnicy 23-24 cm
- 700 g rodzynek
- 300 g koryntek
- 100 g wiśni kandyzowanych
- 150 g posiekanych pekanów (lub innych orzechów)
- 400 ml burbonu lub brandy
- 300 g masła
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki melasy (dałam miód)
- 1 łyżeczka esencji migdałowej (ominęłam)
- 300 g mąki
- 150 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Dzień wcześniej - wsypujemy suszone owoce do rondla i zalewamy alkoholem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, a po wystudzeniu przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 st. i przygotowujemy tortownicę (to bardzo ważne, bo ciasto długo się piecze i papieru musi być dużo). Boki wykładamy podwójną warstwą papieru , a dno potrójną warstwą.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy ze skórką otartą z cytryny. Wbijamy jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ucierając. Dodajemy melasę lub miód.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Do ciasta dodajemy na zmianę porcje namoczonych owoców na zmianę z porcjami suchych składników, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekane pekany. Przekładamy masę do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 150 st. przez ok. 3 godziny (po 2,5 godz. zaczynamy sprawdzać patyczkiem).
Po upieczeniu ciasto skrapiamy kilkoma łyżeczkami burbona lub brandy (lub innego alkoholu). Owijamy ciasto w tortownicy podwójnie aluminiową folią. Ciasto będzie wolniej stygło, a zatrzymana para nie dopuści do wysychania z wierzchu.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmujemy je z formy i ponownie owijamy folią. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku przez co najmniej 3 tygodnie, skrapiając co kilka dni lub raz w tygodniu alkoholem.
Smacznego!
Ja w weekend planuje stollen. :) Uwielbiam tego typu ciasta, więc już sie nie mogę doczekać!
OdpowiedzUsuńKilka razy już się przymierzałam do stollen. Może w końcu w tym roku? :)
UsuńKokardka jest cudowna :)
OdpowiedzUsuńTaaaak! Też się rozczuliłam :). Jest mega słodka :)
Usuńszkocka krata do angielskiego ciasta :)
UsuńMmmmm..czuje jego zapach, patrzac na Twoje zdjecia!
OdpowiedzUsuńJa to ciasto pierwszy raz zrobilam w zeszlym roku:-) wszystkim bardzo smakowalo:-)
W tym roku oprocz piernikow planuje zrobic jeszcze to oraz "waniliowy zagajnik" rowniez ze swiatecznej Nigelli ;-)
MiMi a masz foremkę do zagajnika? Też mam na to ciasto ochotę :)
Usuńjuż święta, wszyscy już pieką.
OdpowiedzUsuńale pyszne ciasto :]
postanowiłam piec cały grudzień :)
UsuńO jakie mniam!!
OdpowiedzUsuńdziękuję ♥
Usuńfaktycznie prezentuje się fenomenalnie... Bakalie w świątecznych ciastach to podstawa, no i im więcej tym lepiej ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta z bakaliami :)
UsuńJuż się cieszę na czwartek :D
OdpowiedzUsuńja też :)))))
UsuńChristmas Fruit Cake robiłam w zeszłym roku na święta, było... po prostu obłędne! Ta ilość bakalii w połączeniu z korzennymi przyprawami nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!!! Do tego ta nuta whisky lub brandy :)
Usuńczy z wodka o prostszym aromacie niz whisky, brandy, koniak moze byc to ciasto? ania
OdpowiedzUsuńZ wiśniówką polecam :) Z czystą nie próbowałam :)
Usuń