Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Śledzie w miodzie z grzybami i orzechami. Galeria Sylwestrowych Propozycji.


Co roku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić. Łączą w sobie wszystkie tradycyjne świąteczne składniki i smaki, które bardzo lubię. 

Przepis, autorstwa Marcina Kręglickiego, znalazłam w przedświątecznych Wysokich Obcasach, poprzedzony fantastyczną opowieścią jego siostry o mężczyznach jej życia w kuchni. 

Śledzie to również idealna przekąska na Sylwestra. I choć nie planuję nic specjalnego, szampan Piccolo na pewno będzie i śledzi też nie zabraknie :)

  • 6 płatów śledziowych
  • 2 średnie cebule
  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 80 g orzechów laskowych
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Śledzie moczymy*, osuszamy, kroimy w 1 cm paski. Orzechy rozsypujemy na blaszce i prażyć w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C, aż skórka popęka i ściemnieje. Wyjmujemy, studzimy i ocieramy skórkę z orzechów. Nie zrobiłam tego, dodałam posiekane orzechy ze skórką,  Cebule kroimy w piórka i szklimy na maśle. Grzyby wyjmujemy, kroimy w paseczki lub kostkę, dodajemy na patelnię do cebuli. Chwilę smażymy razem, dodajemy miód i doprawiamy pieprzem. W misce układamy naprzemiennie śledzie i miodową cebulę z grzybami. Przed podaniem łączymy z orzechami.

*Śledzie moczyłam według zaleceń przyjaciółki i własnej intuicji. Wyszło idealnie: w sumie 4 godziny moczenia. Co godzinę wymiana wody. Ostatnie dwa razy moczyłam w mleku.



Mała galeria przekąsek, pieczywa i sałatek na Sylwestra. 
Może ktoś znajdzie coś dla siebie?
Wystarczy kliknąć na zdjęcie :) 
Smacznego!


16 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentują. Na pewno warte spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super wyglądają. Bardzo trafne połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo świąteczne i bardzo mi smakowały :)

      Usuń
  3. ileż podałaś pysznych propozycji! mniam.
    a co do śledzi.. w miodzie.. rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) U mnie Sylwester skromny w tym roku, pozostaje polecać innym :)

      Usuń
  4. Powiem Ci szczerze Kochana, że przez Ciebie o Sylwestrze myślę głównie pod względem kulinarnym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora, przyznam Ci się, że ja o Sylwestrze to nigdy inaczej nie myślałam :)

      Usuń
  5. Ale uczta ;-)
    My też siedzimy w domu w Sylwestra, więc będzie okazja pokombinować z przepisami bistro mamy ;-) i nie tylko ;-)
    PS. Miałam Ci podać przepis na śledzie, ale mama go gdzieś posiała :-( trzeba więcej kontaktów uruchomić... ale do kolejnej Wigilii powinnam zdążyć ;-)
    Buźka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekam cierpliwie :) będzie nowy przepis na przyszły rok. Buziaki dla Was!

      Usuń
  6. O matko...ale czad.
    Normalnie zaszczelę się przez Was wszystkie:) Tzn Was-z-klanu-kulinarnego;-)
    No to na Sylwestra będa tez edzie;-)
    (Moja teściowa twierdzi, że mój mąż był tak genialny, ze już w wieku 9 miesięcy wciągał sledzie domagając się ich werbalnie "EDZIE";-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, coś w tym musi być, bo mój 9-miesięczny Franek wcinał... karpia w tym roku. Oczywiście musiałam mu dobrze rozmemłać i posprawdzać czy ości nie ma. Ale też będę to wspominać długo :) Tylko werbalnie mu coś nie szło, bo było tylko "yyyy, yyyy, yyyy" :) ;)

      Usuń
  7. Oj to może być przebój nocy sylwestrowej! lubię śledzie w różnych smakach a takich jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą Ci smakowały tak samo jak mi :)

      Usuń
  8. Cieszę się, że smakują! Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy2/1/13

    zaskakujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger