Sernik kajmakowy z migdałami
Ale ten jeden kawałek potrzebuje naszego czasu i pełnej celebracji.
Z tym sernikiem to wcale nie jest trudne.
Z tym sernikiem to wcale nie jest trudne.
Przepis znalazłam na blogu Bake&Taste.
Spaliłam jednak ciasteczkowy spód... musiałam na szybko zagniatać kruche ciasto :)
Przepis na masę serową i polewę cytuję, podobnie jak autorka Bake&Taste, za Liską z White Plate
Moja tortownica miała średnicę 23 cm.
Przepis na masę serową i polewę cytuję, podobnie jak autorka Bake&Taste, za Liską z White Plate
Moja tortownica miała średnicę 23 cm.
spód:
lub z ciasteczek Digestive
- 300 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
masa:
- 400 g gotowej masy kajmakowej/krówkowej
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 1 kg g sera (najlepiej "z wiaderka")
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Masło ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, małymi partiami ser i na końcu mąkę. Dobrze razem miksujemy.
Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut w 170 stopniach. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykrywamy wierzch folią aluminiową. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku, powinien się studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy i przygotowujemy polewę.
polewa:
170 g masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki masła i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną polewę nakładamy na wierzch całkowicie ostudzonego sernika.Z wierzchu posypujemy prażonymi płatkami migdałów ( Można uprażyć w temp. 190 st. przez 10 minut, ja prażę na suchej patelni).
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Smacznego !
Wygląda przepięknie!!! Coś sernikowego wisi w powietrzu bo ja wczoraj piekłam podobny tylko na bazie oreo :) Twój zrobię kolejnym razem bo musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńU mnie sernika już dawno nie było:) Jest pyszny. Czekam na przepis z oreo :) Moja Hania się ucieszy, bo jak większość dzieci, jest fanką tych magicznych markiz :)
UsuńAle pyszność. :) Bardzo mi się podoba! A połączenie karmelu i twarogu uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz właśnie w tym serniku spotkałam się z połączeniem twaróg + kajmak. Dobre to :)
UsuńPiękny Ci wyszedł! Piekłam już ten sernik dwa razy, jest obłędny! Jeszcze na pewno nie raz do niego wrócę, cała moja rodzina jest w nim zakochana :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChyba powtórzę na święta!
UsuńPocelebrowałabym :D
OdpowiedzUsuńPocelebrujemy kiedyś razem :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Pięknie się udał.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
dziękuję!
Usuńzjadlabym ten duzy kawalek na talerzu :D - nie chodzi mi o ten trójkącik :D tylko te wielka reszte :D
OdpowiedzUsuń:)))) Często mam podobnie :)
UsuńPiękny do podania na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńTak chyba zrobię :)
Usuńmoje sernikowe żądze są teraz bardzo nienasycone
OdpowiedzUsuńszkoda, że od samego patrzenia się człowiek nie naje.;-))
Czasami to wybawienie, kiedy gości się na co dzień na różnych blogach :)
UsuńAch, rewelacja! Uwielbiam takie serniki!
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny.
Dziękuję :)
Usuńsuper! jak ogladam takie przepisy to mi gorzej na tej diecie...
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię! I po cichu zazdroszczę!
Usuńmói ukochany sernik :) został nawet zamówiony przez rodzinkę na święta
OdpowiedzUsuńchyba mój blog jest jakiś trefny, bo linki nie działają ;)
Kaś, już wszystko działa :) Wkradły mi się przy linkach wpisy "20%", przy testowaniu działało, a po publikacji nie sprawdziłam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńrównież pozdrawiam :)
No to pędzę do garów robić :)))
OdpowiedzUsuńjak sernik popęka to nic się nie stanie?:)
OdpowiedzUsuńanonim ma na imię Magda:) pozdrawiam
Usuńbardzo bardzo dziękuję:) pozdrawiam Świątecznie:)
OdpowiedzUsuńMagda
Na jaką tortownicę to robiłaś? Jaką miała średnicę? :) Jestem w trakcie robienia i właśnie nie wiem jak dużą wziąć ;) Marzena
OdpowiedzUsuńNie wiem czy nie za późno, teraz dopiero zajrzałam na blog. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.
UsuńSernik wyszedł, trochę opadł. Tortownicę faktycznie wzięłam zbliżoną wymiarami do Twojej :) Dodałam masy krówkowej czekoladowej, ale jak dla mnie sernik jest tak słodki że jeden kawałek to stanowczo za dużo :P Faktycznie jest gęsty, "ciężki". Ale będę próbować dalszych Twoich przepisów, bo przepis na ciasto z malinami na spodzie z nutelli to moje ulubione ciasto :D Marzena
UsuńJa mam wyjątkowo słodkie zęby i bardzo lubię słodkie ciasta :) Chociaż jeden z naszych przyjaciół i tak ciągle mówi, że za mało słodkie ciasta piekę, więc sobie wyobraź ;) Ciasto z nutellą też bardzo lubię, ale już dawno nie robiłam :)
UsuńWesołych Świąt!
Juz od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić ten sernik. I tak 23 grudnia przystąpiłam do wykonania. Masa serowa wyszła pyszna. Sernik nie opadł. Jednak spód sernika wyszedł strasznie twardy. Nie wiem co źle zrobiłam bo stosowałam sie do przepisu :( W momencie gdy połączyłam wszytkie skladniki na spód to nie dało się ich zagnieść więc dodałam więcej śmeitany. To pozwoliło na połączenie składników. Zastanawiam się nad zrobieniem jeszcze raz tego sernika, jednak tym razem ze spodem z ciasteczek. Nigdy wcześniej nie robiłam takiego spodu. Czy mogę prosić o wskazówki. pozdrawiam z Poznania :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że spód zrobił się taki twardy, Ciekawa jestem co było przyczyną. To mój sprawdzony przepis od lat na ciasto kruche pod sernik z rosą. Piekłam ten sernik kajmakowy drugi raz (mężowi na imieniny do pracy) i spód zrobiłam ciasteczkowym (za pierwszym razem spaliłam i stąd ten kruchy) i przyznaję, że na ciasteczkowym jest o niebo lepszy i robi się go bardzo prosto.
Usuń* 100 g ciasteczek digestive (ja miałam polskie Złotokłose)
* 30 g masła
Ciasteczka rozdrabniamy na miazgę (najlepiej za pomocą blendera), dodajemy roztopione masło, mieszamy razem i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy ciasteczka z masłem palcami, aby było w miarę równo i pieczemy w 180 st. przez 10 minut. Reszta jak w przepisie :)
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo dziękuję za wskazówki :) Teraz już na pewno wyjdzie wyśmienity :)
UsuńPozdrawiam
Sernik jest obłędny:) Zagościł na świątecznym stole i wszyscy się zakochali.
OdpowiedzUsuńPoza tym cudowny blog.
Pozdrawiam
Ależ mi miło!!! I też bardzo lubię ten sernik :) Za kilka dni pojawi sie na blogu bardzo podobny, tylko z masłem orzechowym, na piernikowym spodzie :)
Usuń