Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie




Talerz takiej sałatki śmiało można zjeść na obiad. 
W lodówce mam zawsze sałatę lodową lub mix sałat. 
Kiedy nie jesteśmy bardzo głodni, ale czujemy, że jednak coś powinniśmy zjeść, bo za chwilę głód jednak da o sobie znać, wtedy najczęściej na stole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. 
Zmienia się zaledwie kilka składników. 
Zawsze są też grzanki lub bruschetty. 
Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. 

Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują na zimno. 



"karaibska" marynata
  • 1 plaster ananasa
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki świeżo zmielonego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • sok i otarta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
Plaster ananasa miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego resztę składników marynaty i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki (lub miksując na niższych obrotach). Marynatą zalewamy piersi kurczaka, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na ok. dwie godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po usmażeniu kroimy w ok. 1,5 cm paski.



sałatka:
  • sałata lodowa lub mix ulubionych sałat
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 brzoskwinie z zalewy (lub jedna świeża)
  • rzodkiewka (można pominąć)
  • garść rodzynek
  • garść orzechów laskowych
Na talerzu rozkładamy porwaną sałatę lodową lub mix sałat. Cząstki pomarańczy całkowicie pozbawiamy białych włókien, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Brzoskwinie i rzodkiewkę (dałam, bo miałam w lodówce, ale można pominąć) kroimy w kostkę lub w paski. Rozkładamy na sałacie. Posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. Na wszystkim rozkładamy pokrojonego w paski kurczaka (jeszcze ciepłego luz zimnego) i tuż przed podaniem skrapiamy sosem vinaigrette z dodatkiem miodu.

sos vinaigrette:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
W słoiczku mieszamy musztardę z miodem, sokiem cytryny lub octem winnym. Pod koniec dodajemy olej i  oliwę z oliwek, całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 



14 komentarzy:

  1. o kurczę! wielkie mniam :]

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem bardzo chętna na takie eksperymenty ale reszta chyba by kręciła nosem... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, że mój mąż nie tknie, a był zachwycony i już pytał o powtórkę :)

      Usuń
  3. Pomysły sałatkowe idealne na sylwestrową domówkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale musiała być pyszna, takie sałatki są najlepsze :)
    Zapraszam do siebie przy okazji :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest właśnie to co lubię, sałata i kawałki kurczaka z lekko ostrą nutą. I jest to jedyna sałatka, którą moje dziecko akceptuje w całości. Serdeczności Super Mamo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super uwielbiam takie sałatki z kurczakiem, dzięki za inspirację bo zazwyczaj zjadam na sposób włoski, a tu po karaibsku, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często szukam sałatek sytych, które zastąpią obiad. Następna na sposób włoski ;)

      Usuń
  7. Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelka!Pewnie smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi ciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy28/1/13

    Zrobiłam dziś na obiadokolację - sukces!:)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to mi daje powód do radości :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Anonimowy1/5/23

    Zrobiłam, jest super smaczna.
    Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger