Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami





Czasami dużo wody musi upłynąć, żeby docenić to co dobre, 
a od czego w dzieciństwie bardzo się uciekało. 
Dokładnie tego samego spodziewałam się po mojej córce, 
a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pyszne
i że jest tam wszystko, co lubi! 

Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. 
Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. 

W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. 
Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. 






 Ciasto: 
tego przepisu, po zmniejszeniu proporcji
na ok. 20-22 drożdżowe pierogi
  • 180 ml mleka 
  • 300 g mąki 
  • 20 g drożdży świeżych 
  • 5 g cukru 
  • 2 żółtka 
  • 40 gram masła 
Z drożdży, niewielkiej ilości mleka  i łyżeczki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mleko doprowadzamy do wrzenia i od razu zalewamy nim mąkę i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem. Kiedy masa przestygnie i jest ciepła (nie gorąca!), dodajemy pozostałe składniki i rozczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

farsz:
najlepiej zrobić dzień wcześniej 
  • 1/3 główki białej kapusty
  • 2 niewielkie cebule
  • 100 g masła
  • 8-10 grzybów suszonych
  • mielony kminek (jesli ktoś lubi)
  • sól
  • pieprz 
Grzyby wkładamy do wody i moczymy przez ok. dwie godziny. Następnie gotujemy przez ok. pół godziny. Ostudzone i osuszone z wody (wody nie wylewamy), bardzo drobno kroimy i smażymy na łyżce masła. 

Kapustę drobno szatkujemy i dusimy na maśle*  Kiedy masło się wytopi, podlewamy wodą, która została nam z gotowania grzybów i dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy też zwykłej wody. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor  na masełku. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy do niej podsmażone grzyby i cebulkę. Doprawiamy mielonym kminkiem, solą i dużą ilością pieprzu. Jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. 

*Ja bardzo lubię maślany posmak, można dać masła zdecydowanie mniej, np. łyżkę, a następnie dusić, podlewając tylko wodą.

oraz:
  • 1 jajko
  • ew. czarnuszka
Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dość spore kółka (u mnie o średnicy 10 cm). Do każdego krążka nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem i ewentualnie posypujemy czarnuszką. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez mniej więcej 25 minut.

Smacznego!




24 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkawe, drożdżowe i z czarnuszką? To muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie! uwielbiam każde pierogi.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra... powiedz tylko KIEDY TY TO WSZYSTKO ROBISZ??? Masz klona? Siostrę bliźniaczkę? A może jakiś zmieniacz czasu? Twoja doba ma dokładnie tyle co moja??? Jakoś wierzyć mi się nie chce ;-)
    aha - powinnaś dodać na stronie głównej - duuużą czcionką - "przed przystąpieniem do czytania zabezpiecz klawiaturę przed śliną" ;-)
    buźka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hania, powiem Ci w tajemnicy: mam urlop wychowawczy :))) I Franiołek ma jeszcze dwie dzienne drzemki :)

      Usuń
    2. aaaa...jak to tajemnica to ciiiiicho sza ;-) żeby nikt nie usłyszał ;-)

      Usuń
  5. Nie jadłam nigdy ze słodką kapustą,ale po przepisie widać że pyszne muszą być
    Czy można je zrobić wcześniej ? bo chętnie bym na wigilię zrobiła tyle że w dzień wigilii to nie dam rady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj część zamroziłam, a dziś specjalnie jednego wyciągnęłam, żeby sprawdzić jaki będzie po rozmrożeniu. Są takie same jak przed mrożeniem. Można więc śmiało zrobić je wcześniej.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. bardzo lubię takie pierożki:) idealne do barszczu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie z barszczykiem część została zjedzona :)

      Usuń
  7. Świetne te poduchy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżowych jeszcze nigdy nie robiłam, ale zapisuje przepis, więc mam nadzieję, że wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ukrywam, że mi się baaardzo spodobały :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy17/12/12

    Wyglądają pysznie i mam zamiar je wypróbować:)

    Tylko zastanawiam się: mrozić upieczone czy surowe?

    Pozdrawiam!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie upieczone :) A rozmrażać w temperaturze pokojowej. Przed podaniem można lekko podgrzać w piekarniku. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Anonimowy17/12/12

      Bardzo dziękuję za odpowiedź i... lecę po kapustę :)
      Ania

      Usuń
  11. Pierogi były OBŁĘDNE!!
    Musze je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, dziękuję! Były świeże z wczoraj, bo tych ze zdjęć dawno już nie ma :)

      Usuń
  12. ja robię bardzo podobne, ale w kształcie bułeczek i nazywamy je knyszami z kapustą
    uwielbiam, właśnie kończę robić farsz i zastanawiam się czy dodać grzybki jak u Ciebie, bo ja zawsze robiłam tylko knysze z samą kapustą

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wyrasta. ;) nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Jest troche twarde. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię je co roku - uwielbiam :-) Bardzo dziekuję za ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę ♥️

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger