Lebkuchen
Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.
Przeczytałam, przygotowałam składniki i dostałam olśnienia:
coś z tym przepisem jest nie tak...
brakuje migdałów! Nie myślałam długo. Miałam, dodałam.
No, teraz mamy prawdziwe Lebkuchen!
- 360 g mąki
- 300 g miodu
- 100 g zmielonych migdałów
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta mielonego kardamonu
Mąkę przesiewamy i mieszamy z migdałami i przyprawami korzennymi. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy powoli miód, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z migdałami i przyprawami korzennymi, szybko wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy ręką i układamy na blaszkach wyłożonych papierem w dość sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 st przez ok. 15 minut.
lukier:
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
uwielbiam! wyślij pare!:D
OdpowiedzUsuńja również :) już nie mam... :(
OdpowiedzUsuńŚliczne! Pysznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Książkę dostanę dopiero pod choinkę, ale przepis, który podałaś mogę wykorzystać już teraz :) Ciasteczka wyglądają baaardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńZ czystym sumieniem polecam :)
Usuńnajlepsze na świecie! :) http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńiLE MNIEJ wiecej tych ciasteczek wychodzi? ;)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam szczerze mówiąc, bo robiłam je w zeszłym roku. Myślę, że mniej więcej 20-30 szt.
Usuń