Spaghetti z ricottą, szpinakiem i łososiem
nad polubieniem szpinaku przez męża, nie przynosi efektu.
A jeszcze łosoś wędzony do tego?
A feee.... krzyczy już, a jeszcze drzwi dobrze nie otworzył.
Więc jem sobie sama i cieszę się, że wszystko dla mnie, na dwa dni mam obiad!
A mąż wtedy spaghetti miesza z pesto, które zawsze pod ręką i udaje, że też zadowolony ;)
na 2 porcje:
- ok. 200 g makaronu spaghetti
- 250 g ricotty
- 100 g świeżego szpinaku (miałam listki "baby")
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Szpinak myjemy, osuszamy i dusimy przez kilka minut na maśle, aż zmięknie. Dodajemy przeciśnięty, posiekany lub zmiażdżony czosnek, Jeszcze chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ricottę i drobno porwane cząstki łososia, mieszamy aż wszystko połączy się ze szpinakiem. Część łososia możemy zostawić do dekoracji.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Z sosem mieszamy tuż przed podaniem lub bezpośrednio na talerzu.
Smacznego!
Szpinak, ser, makaron - klasyka.. aż ślinka cieknie. Mąż na pewno w końcu się przekona. Moja cała rodzina uwielbia szpinak przrządzany z czosnkiem.
OdpowiedzUsuńBez czosnku szpinaku nie jadam :) A mój mąż niby taki czosnkowy, a ze szpinakiem nie zje :)
UsuńUwielbiam to danie :) Jak już zostało powiedziane powyżej, klasyka makaronu. Pycha!
OdpowiedzUsuńTak jest,klasyka. Szybka, prosta i smaczna klasyka :)
UsuńCzęsto jadam ze szpinakiem i łososiem, ale nie próbowałam do tego ricotty. Następnym razem ją dorzucę ;)
OdpowiedzUsuńDajesz śmietanę czy fetę? Bo ja z wszystkim jadam i lubię :)
UsuńUratoealas dziś moje depresyjne myśli o obiedzie. Już się nie mogę doczekać kidy będziemy to jeść;)
OdpowiedzUsuńUratowałaś..znaczy się;)
UsuńWszystko zrozumiałam i swój dzień też uratowałam, bo obiad na dziś jak znalazł. Teraz się paprzę w niebieskiej masie:) Pozdrawiam!
UsuńCóż za wspaniałe jedzenie :) Super! Na pewno spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo robi się raz dwa a smakuje wyśmienicie :)
UsuńOj tam, oj tam, maz sie nie zna :P Taki obiad to wspaniala sprawa: szybki, smaczny, sycacy... Czego chciec wiecej?
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi już nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Nawet zjadłam siedząc po turecku na podłodze, zaraz po tym jak zdjęcie zrobiłam :) Moja chwila.
UsuńJa też mam taki problem z mężem, on nie lubi czerwonego barszczu i gotuję zawsze tylko dla siebie. Cóż, nie każdy jest doskonały ;) Twoje spaghetti jest doskonałe:) Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiągle twierdzę, że gdyby tylko spróbował... z niejednym daniem już tak było :)
Usuńpyszny ten Twój makaron i ślicznie się prezentuje, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńchętnie Ci polecam :)
UsuńUwielbiam takie lekkie dania :0
OdpowiedzUsuńja również!
Usuńwszystkie ulubione smaki :]
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja!
pozdrawiam.
jeszcze nigdy w zyciu takiego nie jadlam, a wyglada oblędnie!
OdpowiedzUsuńna pewno zrobie w domu takie :)
polecam i pozdrawiam!
UsuńHihi, mój Monsieur również nie lubi takiego makaronu ze szpinakiem i łososiem, a ja go uwielbiam i robię i tak! ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię bardzo serdecznie,
E.
to całkiem jak ja :) i robić będę!
Usuńto wyglada absolutnie wspaniale! i ta miseczka jest naprawde piekna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! Miseczka wyprzedażowa z Almi Decor:)
Usuńhttp://smaker.pl/przepisy/ryby-i-owoce-morza/roladki-z-lososia-wedzonego,58757
OdpowiedzUsuńkomentarz kartonika51 mówi wszystko o promowaniu drogich artykułów, które można zastapic tańszymi, ale wcale nie droższymi.
Czy ser ricotta, nie można zastapić białym twarogiem, równie smacznym?, a łososia jakąś inną tańszą a równie dobrą rybą? Jakbym tak karmiła swoją 4osobową rodzinę to już dawno byśmy zbankrutowali, bo oprócz jedzenia są też przecież inne ważniejsze wydatki. nie samym jedzeniem człowiek żyje, a przegladając różne blogi kulinarne czasem mam takie wrażenie, że ich autorzy przede wszystkim się chwalą, kogo na co stać, a nie tylko co umieją zrobić. Bo trudniej jest przecież zrobić coś z niczego.
Nuki
Parafrazując powiedzenie, powiem krótko: "Wolnoć Tomku w swoim garnku".
UsuńProponuję portal cooks.pl
Tam znajdziesz przepisy wg składników, których szczęśliwym posiadaczem jest Twoja lodówka ;)
Zrobiłam. I wyszło genialnie. Nie miałam ricotty, dałam mascarpone. Wszystkim smakowało. Mąż jeszcze mnie tak nie chwalił przy stole.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Kasia M.
Super!!! Z mascarpone jak najbardziej! Chyba jeszcze lepszy sos wyjdzie niż z ricottą. Można też fetę dać, ale już bez łososia, bo za bardzo słone razem wyjdzie :) Pozdrawiam :)
UsuńZainspirowałam się, i zrobiłam bez łososia, lecz ze szpinakiem i fetą :)
OdpowiedzUsuńWypróbowane dzisiaj z dodatkiem suszonych pomidorów i gorgonzoli. Wyszło pysznie!
OdpowiedzUsuńHej, ktoś chyba kradnie Ci przepisy..
OdpowiedzUsuńhttp://zszywka.pl/p/spaghetti-z-ricotta-szpinakiem-i-lo-5029820.html
Pozdrawiam
Faktycznie.... dziękuję za informację, postaram się zainterweniować.
Usuń