Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Spaghetti z ricottą, szpinakiem i łososiem




Mój ulubiony, bardzo prosty obiad.
Który najczęściej zjadam sama, bo moja praca u podstaw 
nad polubieniem szpinaku przez męża, nie przynosi efektu.
A jeszcze łosoś wędzony do tego? 
A feee.... krzyczy już, a jeszcze drzwi dobrze nie otworzył. 
Więc jem sobie sama i cieszę się, że wszystko dla mnie, na dwa dni mam obiad!
A mąż wtedy spaghetti miesza z pesto, które zawsze pod ręką i udaje, że też zadowolony ;)


na 2 porcje:
  • ok. 200 g  makaronu spaghetti 
  • 250 g ricotty
  • 100 g świeżego szpinaku (miałam listki "baby")
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Szpinak myjemy, osuszamy i dusimy przez kilka minut  na maśle, aż zmięknie. Dodajemy przeciśnięty, posiekany lub zmiażdżony czosnek, Jeszcze chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ricottę i drobno porwane cząstki łososia, mieszamy aż wszystko połączy się ze szpinakiem. Część łososia możemy zostawić do dekoracji. 
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Z sosem mieszamy tuż  przed podaniem lub bezpośrednio na talerzu. 

Smacznego!



34 komentarze:

  1. Szpinak, ser, makaron - klasyka.. aż ślinka cieknie. Mąż na pewno w końcu się przekona. Moja cała rodzina uwielbia szpinak przrządzany z czosnkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez czosnku szpinaku nie jadam :) A mój mąż niby taki czosnkowy, a ze szpinakiem nie zje :)

      Usuń
  2. Uwielbiam to danie :) Jak już zostało powiedziane powyżej, klasyka makaronu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest,klasyka. Szybka, prosta i smaczna klasyka :)

      Usuń
  3. Często jadam ze szpinakiem i łososiem, ale nie próbowałam do tego ricotty. Następnym razem ją dorzucę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajesz śmietanę czy fetę? Bo ja z wszystkim jadam i lubię :)

      Usuń
  4. Uratoealas dziś moje depresyjne myśli o obiedzie. Już się nie mogę doczekać kidy będziemy to jeść;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uratowałaś..znaczy się;)

      Usuń
    2. Wszystko zrozumiałam i swój dzień też uratowałam, bo obiad na dziś jak znalazł. Teraz się paprzę w niebieskiej masie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Cóż za wspaniałe jedzenie :) Super! Na pewno spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo robi się raz dwa a smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
  6. Oj tam, oj tam, maz sie nie zna :P Taki obiad to wspaniala sprawa: szybki, smaczny, sycacy... Czego chciec wiecej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mi już nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Nawet zjadłam siedząc po turecku na podłodze, zaraz po tym jak zdjęcie zrobiłam :) Moja chwila.

      Usuń
  7. Ja też mam taki problem z mężem, on nie lubi czerwonego barszczu i gotuję zawsze tylko dla siebie. Cóż, nie każdy jest doskonały ;) Twoje spaghetti jest doskonałe:) Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciągle twierdzę, że gdyby tylko spróbował... z niejednym daniem już tak było :)

      Usuń
  8. pyszny ten Twój makaron i ślicznie się prezentuje, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie lekkie dania :0

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystkie ulubione smaki :]
    pyszna propozycja!
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. jeszcze nigdy w zyciu takiego nie jadlam, a wyglada oblędnie!
    na pewno zrobie w domu takie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hihi, mój Monsieur również nie lubi takiego makaronu ze szpinakiem i łososiem, a ja go uwielbiam i robię i tak! ;-)

    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  13. to wyglada absolutnie wspaniale! i ta miseczka jest naprawde piekna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! Miseczka wyprzedażowa z Almi Decor:)

      Usuń
  14. Anonimowy4/12/12

    http://smaker.pl/przepisy/ryby-i-owoce-morza/roladki-z-lososia-wedzonego,58757
    komentarz kartonika51 mówi wszystko o promowaniu drogich artykułów, które można zastapic tańszymi, ale wcale nie droższymi.
    Czy ser ricotta, nie można zastapić białym twarogiem, równie smacznym?, a łososia jakąś inną tańszą a równie dobrą rybą? Jakbym tak karmiła swoją 4osobową rodzinę to już dawno byśmy zbankrutowali, bo oprócz jedzenia są też przecież inne ważniejsze wydatki. nie samym jedzeniem człowiek żyje, a przegladając różne blogi kulinarne czasem mam takie wrażenie, że ich autorzy przede wszystkim się chwalą, kogo na co stać, a nie tylko co umieją zrobić. Bo trudniej jest przecież zrobić coś z niczego.
    Nuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parafrazując powiedzenie, powiem krótko: "Wolnoć Tomku w swoim garnku".
      Proponuję portal cooks.pl
      Tam znajdziesz przepisy wg składników, których szczęśliwym posiadaczem jest Twoja lodówka ;)

      Usuń
  15. Anonimowy4/1/13

    Zrobiłam. I wyszło genialnie. Nie miałam ricotty, dałam mascarpone. Wszystkim smakowało. Mąż jeszcze mnie tak nie chwalił przy stole.
    Dziękuję:)
    Kasia M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!!! Z mascarpone jak najbardziej! Chyba jeszcze lepszy sos wyjdzie niż z ricottą. Można też fetę dać, ale już bez łososia, bo za bardzo słone razem wyjdzie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Zainspirowałam się, i zrobiłam bez łososia, lecz ze szpinakiem i fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy9/4/14

    Wypróbowane dzisiaj z dodatkiem suszonych pomidorów i gorgonzoli. Wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej, ktoś chyba kradnie Ci przepisy..
    http://zszywka.pl/p/spaghetti-z-ricotta-szpinakiem-i-lo-5029820.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie.... dziękuję za informację, postaram się zainterweniować.

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger