Placuszki ziemniaczane z dynią
Ziemniaczane placki zwykle jadam z dodatkiem śmietany.
I lubię popijać zimnym mlekiem.
Wiem, dziwnie ;)
Mój mąż placki ziemniaczane je ze śmietaną i cukrem, na co ja nie mogę patrzeć.
I nie przeszkadza mu, że w plackach jest cebula, czosnek, sól i pieprz ;)
Tym razem byłam w stanie go zrozumieć.
W plackach była słodkawa dynia, która przełamała ich wytrawność.
Jedliśmy każdy po swojemu i zachwycaliśmy się ich smakiem.
placki:
na ok. 12 sztuk
- 500 g ziemniaków
- 250 g drobno startej dyni
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub robi to za nas robot kuchenny. Do utartej masy dodajemy jajka, mąkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem do połączenia wszystkich składników. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie).
Ja zawsze jadałam jak Ty - ze śmietaną i solą, aż pewnego dnia spróbowałam z samym cukrem i już tylko takie jadam :)
OdpowiedzUsuńJa nie mogę się przekonać, a wiem, że wiele osób je z cukrem. Mi jakoś "zgrzyta" ;) w przenośni i dosłownie :)
UsuńPierwszy raz zrobiłam z dynią. Pewnie powtórzę póki sezon trwa :)
OdpowiedzUsuń:)Tylko ze śmietaną, cukrem, popite kefirem, inna wersja to z gulaszem już bez kefiru.
OdpowiedzUsuńMnie zdziwiło coś innego, cukier do pomidorów.
Przynajmniej świat nie jest nudny :))) Pozdrawiam!
UsuńA mnie zadzwiła bułka tarta do masy. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńWiem, mnie na początku też :) Tak podpowiedziała mi kiedyś koleżanka, sprawdziłam i od tej pory nie robię inaczej. Bułka tarta nadaje plackom chrupkości. Pozdrawiam :)
Usuń:)Trudno mnie czymś zaskoczyć,ale dzisiaj po ponownym przeczytaniu receptury też odkryłem bułkę tartą.
OdpowiedzUsuńOj przetestuję.
Będę czekać na opinię :)
Usuńooo Kochana ja tez popijam zimnym mlekiem !!! I wszyscy ze mnie drwią !! :D jak cudownie że jest pokrewna dusza...ale ja to chyba sie zidentyfikuje z wami oboma bo jadam solo i z cukrem i smietaną :P
OdpowiedzUsuńooo Kochana ja tez popijam zimnym mlekiem !!! I wszyscy ze mnie drwią !! :D jak cudownie że jest pokrewna dusza...ale ja to chyba sie zidentyfikuje z wami oboma bo jadam solo i z cukrem i smietaną :P
OdpowiedzUsuńNooo, czyli nie jestem osamotniona w tym dziwactwie :D
UsuńPrzepis brzmi pysznie.... Zazwyczaj robię według przepisu mojej babci, czyli zamiast dyni daję marchew, tartą na nieco większych oczkach niż ziemniaki, ale dzisiaj Będę robiła na obiad te z dynią:-) a dodatkowo z racji tego że byłam na grzybach to zrobię z sosem grzybowym ( bo tak lubi mój mąż) czy będzie dobre? Opowiem po południu, ale ja osobiście zjem na pewno ze śmietaną i cukrem.... Uwielbiam Pani przepisy:-)
OdpowiedzUsuńBędzie pyszne! ja robię do placków sos z kurkami i to jest jedno z moich ulubionych dań :) Dziękuję serdecznie za tak miłe słowa! Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam i placki wyszły przepyszne!!! Oczywiście porcja podwójna:-) Przepis zaliczam do moich ulubionych:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
UsuńTa dynia to całkiem niezły pomysł, zupełnie jak marchewka :)
OdpowiedzUsuń