Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą
Znajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów,
a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)
Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam.
Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę.
Pizza wyszła taka, że hej!
Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem.
Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 350 g mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki suszonych zmiksowanych grzybów.
sos:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki czerwonego pesto
- 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego oregano
dodatki:
- 350 - 400 g oczyszczonych i umytych grzybów leśnych
(miałam podgrzybki, kurki i opieńki) - 3 czerwone cebule
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
- 50 g żółtego sera
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki masła
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła z brązowym cukrem. Cebule kroimy na ósemki (lub piórka) i podsmażamy 2-3 minuty na maśle z cukrem i octem balsamicznym.
Grzyby kroimy w plasterki, mniejsze kurki zostawiamy w całości. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła i dusimy grzyby ok. 10 minut do miękkości, dodając trochę soli i pieprzu. Odciskamy nadmiar wody i tłuszczu.
Podrośnięte ciasto przekładamy na blachę. Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos, na sosie startą na grubych oczkach mozzarellę i żółty ser. Na to wykładamy karmelizowaną cebulę i i podsmażone grzyby. Posypujemy posiekaną nacią pietruszki (tylko trochę).
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. i przed włożeniem pizzy zmniejszamy do 220 st. Pieczemy ok. 25 minut w dolnej części piekarnika, aż spód będzie chrupiący. Przed podaniem posypujemy pozostałą posiekaną nacią pietruszki.
Cudo :). Musiała być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna :) Jak tylko "trafią mi się" jeszcze świeże grzyby, to zrobię powtórkę :)
Usuńbardzo apetyczna Ci ta pizza wyszła, szkoda że wszystkie grzyby mam już ususzone:)
OdpowiedzUsuńMnie juz też tylko suszone zostały :) Czekają na święta.
Usuńhmm wygląda wspaniale. Uwielbiam grzyby, a najbardziej kurki...
OdpowiedzUsuńZa każdym razem gdy wchodzę na Twojego bloga to robię się głodna =P
Dziękuję, to wielki komplement dla mnie :)
UsuńKurki również uwielbiam!
Zdecydowanie moje smaki :)))
OdpowiedzUsuńmoje również :)
UsuńAle bym taką zjadła :) Aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tymi grzybami w cieście. Ogólnie bardzo polska pizza. Zazwyczaj dodaję do ciasta oregano.
OdpowiedzUsuńO własnie, polska pizza :) ja do tradycyjnej też daję oregano :)
Usuńwyobrażam sobie ten zapach !... aż się rozmarzyłam :):)
OdpowiedzUsuńW domu pachniało pięknie tą pizzą :)
Usuńtaka leśna pizza fajna ;) nigdy nie kładłam na pizzę innych grzybów niż pieczarki.;)
OdpowiedzUsuńi jak te grzyby pachną!
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDwa ostatnie zdjęcia bardzo apetycznie wyglądają! Ja osobiście fanką grzybów na pizzy nie jestem, ale Twojej bym się nie oparła :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie i wyprubuje, chociaz az sie prosi aby zrobic w wersji bianco!
Andrzej
Testowaliśmy dzisiaj na obiadek i muszę niestety przyznać, że... wyszła pyszna. Chyba przestane testować Twoje przepisy bo co zrobię to wchodzi na stałe do naszego menu :) A do tej pory miałam spokój bo pizzę w rodzinie robiła tylko moja mama a dzisiaj Wojtek stwierdził że już nie będzie jeździł na pizzę do teściowej. I po co mi to było???
OdpowiedzUsuńGosia
Ależ się uśmiałam :) Mój też polubił domową pizzę, a ja teraz rzadko robię, bo wiadomo ;) musiałam zgubić parę kilo :)
UsuńPrzepyszny przepis ! 🙂 Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
OdpowiedzUsuńDo kiełbasy polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
Najlepsze grzyby suszone https://grzybysuszone-sklep.pl/ http://astiagrzyby.pl/