Paj z dorszem i warzywami
Po raz pierwszy z takim sposobem podania ryby spotkałam się podczas mojego pobytu u angielskiej rodziny.
Na stole często gościły różnego rodzaju "paje".
Był tradycyjny Shepherd's Pie, był Fish Pie i Seafood Pie.
Fish Pie został podany na pierwszy obiad, powitalny.
Byłam wtedy tak zestresowana i miałam tak ściśnięty żołądek, że nie dałam rady przełknąć ani jednego kęsa. Wszystkie kolejne "paje" w tym angielsko-karaibskim domu przyrządzałam sama, korzystając przy tym z bogatej biblioteki książek kulinarnych.
Gotowanie było jednym z moich najprzyjemniejszych obowiązków.
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 filety dorsza (lub innej ryby)
- 300 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- sól pieprz
- masło do smażenia i wysmarowania naczynia
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno i boki jednym ciastem francuskim. Odkładamy na bok.
Marchew myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości (ale nie za miękko). Po ugotowaniu kroimy w talarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na maśle. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do cebulki, dusimy razem ok. 5-6 minut. W trakcie smażenia solimy i dodajemy pieprzu do smaku. Umytą cukinię kroimy w plastry razem ze skórką i podsmażamy na oliwie lub maśle.
Filety dorsza (lub innej ryby) jeśli mamy pewność, że nie mają ości, smażymy przez chwilę z obu stron na maśle. Ja dla pewności każdy filet kroję na mniejsze kawałki i dokładnie sprawdzam czy nie została żadna ość, i takie kawałki chwilę podsmażam.
Jajko rozbełtujemy w misce widelcem, dodajemy śmietanę i starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozłożonym cieście francuskim układamy warstwami: połowę pieczarek z cebulką, plastry cukinii, rybę, marchew w talarkach, drugą połowę pieczarek z cebulką. Wszystko zalewamy jajkiem ze śmietaną i serem.
Drugi płat ciasta składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy paski o szerokości 2-3 cm i układamy z nich na zapiekance gęstą kratkę. Można posmarować wierzch jajkiem, ja tego nie robię.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut. Na ostatnie 10 minut pozostawiam włączoną tylko dolną grzałkę.
Podajemy z ulubioną zieloną sałatą.
Smacznego!
boski pie :) te zuwielbiam ... za to kocham Uk :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
W ostatnim magazynie "Kuchnia" widziałam "niebiański pie z kurczakiem" Jamiego Olivera. Na pewno kiedyś też go zrobię :) Tęsknie za kuchnią brytyjską, choć opinie ma w sumie nie najlepsze. Mi ona jednak bardzo odpowiadała :) Pozdrawiam.
Usuńwiadomo nie wszytko jest dobre :) jak w kuchni PL .... ale ludzie maja pojecie o kuchni brytyjskiej tylko to co wodza w marketach w zamrazalkach a to jednak nie wszytko :)
Usuńrowniez pozdrawiam
Ale super! Jeszcze nie próbowałam rybki w cieście francuskim, chyba najwyższa pora ;)
OdpowiedzUsuńZawsze to jakaś alternatywa dla zwykłej panierki :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńprawda!
UsuńNazwa "PAJ" ogromnie mi się podoba! A danie wygląda naprawdę p(b)ajkowo! :)
OdpowiedzUsuńMi też podoba się PAJ, a nie jakaś tam zapiekanka ;)
UsuńBardzo lubię tak jeść,jak i robić paje.Ostatnio robiłem cottage pie.Fakt z rybą jeszcze nie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńCottage pie też robiłam i bardzo lubię, rodzina też. Ale zdjęcia wyszły mi niezbyt apetyczne. Poczekam na następny raz, bo cottage pie na pewno powtórzę i postaram się o lepsze zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie!
Usuńare putting the finishing touches to their Christmas campaigns, and with a variety of different ways in which brands can use social media in the run up to the festive season, now
OdpowiedzUsuńis the key time. yesterday i logged in the facebook from blackberry and
then i think i forgot to log out and deleted the facebook app from my phone, but still i remain online on facebook and a mobile icon is visible in front of name.
I have all the paintbrushes, I just don t know how or what to clean in Sims Social on facebook.
Feel free to surf to my blog ... free Social media search