Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Krem z ciasteczkami speculoos


Pewnie od razu zgadniecie, w którym sklepie mój mąż robił zakupy, i który to sklep skusił go świątecznymi ciasteczkami :) Przyniósł je do domu, a mi od razu zapaliła się lampka: gdzie widziałam przepis na COŚ z tymi ciasteczkami??? Oczywiście w "Smakowitych prezentach".
Speculoos to typowe belgijskie ciasteczka z cynamonem. W zeszłym roku próbowałam je zrobić sama, w smaku wyszły bardzo dobre, ale kształtu nie miały jak należy. A nawet w specjalny wałek się zaopatrzyłam do ich wycinania. Autorka "Smakowitych prezentów" podaje na nie przepis, podejrzewam, że spróbuję w tym roku ponownie. 

na 2 średnie słoiczki ( u mnie 3 małe):
  •  150 g ciastek speculoos (ok. 17 sztuk)
  • 60 g miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 90 g białej czekolady 
Włożyć speculoos do piekarnika nagrzanego do 150 st. i zostawić na 10 minut. Zmiksować ciastka na proszek i wsypać do misy razem z pokruszoną czekoladą. Podgrzać mleko z miodem i cukrem i zalać sproszkowane ciastka i czekoladę. Dobrze wymieszać, na ciągliwą, gładką masę i na końcu dodać olej. wlać jeszcze płynny krem do słoików. Zostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce. 

24 komentarze:

  1. Ciasteczkowa pasta. Co za pomysł :) A książkę widziałam już w kilku miejscach... Wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł uważam za genialny, sama na zrobienie takiego kremu bym nie wpadła :)

      Usuń
  2. krem - marzenie :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak :) zjadłam dziś część tego marzenia na śniadanie :)

      Usuń
  3. Genialne! :) Długo szukałam przepisu na taki krem :) Zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł :) Te ciasteczka z Lidla ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z Lidla. Chyba tylko w Lidlu można już spotkać świąteczne słodkości.

      Usuń
  5. Bardzo fajny pomysł, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to wygląda pysznie ! :)
    Chyba zakochałam się w Pani blogu ! :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miłe słowa! Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. tak strasznie chcę mieć tę książkę... krem fantastyczny, ciekawe ile może stać w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkurs ciągle trwa :)
      Nie wiem ile może stać w lodówce, tego nie napisali. Myślę, że tydzień z powodzeniem, a pewnie i dłużej :)

      Usuń
  9. No i mąż jutro musi lecieć do lidla =) w sumie na prezent też fajny pomysł, hmmm nawet mam malutkie słodkie słoiki, wystarczyłoby przyozdobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, na prezent jak najbardziej :) Ja mam w słoiczkach po marchewce i jabłuszkach wiadomych firm :)

      Usuń
  10. Anonimowy24/10/12

    w belgii i holandi taki krem ze speculaas do chleba (przepyyyyszny) jest tak popularny jak nutella, mozna go dostać w większości supermarketów. uwielbiam! niebezpieczny do wyjadania łyżką, baardzo niebezpieczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest niebezpieczny, przekonuję się o tym od kilku dni sama :) Nie wiedziałam, że można taki kupić. W Polsce to pewnie nie takie proste :)

      Usuń
  11. Ojej, to musi być takie dobre...

    OdpowiedzUsuń
  12. Za to właśnie lubię Lidla, że można w nim dostać różne, różniaste innonarodowe specjalności ;) Greckie sezamki stamtąd nie mają sobie równych... Krem wygląda apetyczne, ale że jak to przedmówczyni powiedziała: w Holandii można gotowca dostać w każdym sklepie, pójdę chyba na łatwiznę.. :D No to lecę po zakupy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy24/1/13

    Witam.
    Mieszkam w Holandi i można tu kupić w słoikach gotowy krem z tych ciasteczek:) w dwóch rodzajach. Jest pyszny wyjadam go łyżką:( Żegnaj dieto...
    http://www.lotusbakeries.nl/lotus/view.php?page_id=400

    OdpowiedzUsuń
  14. O popatrz! Ja akurat kilka dni temu sama robiłam Speculoosy, to teraz sobie taki krem z nich przygotuję :-)

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak cynamonowe, to zjem wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger