Gruszki pieczone w kruchym cieście cynamonowym
Zainspirowała mnie Monika.
Widziała takie gruszki z listkiem w jednej z kobiecych gazet.
Wyobraźnia zaczęła działać i już wiedziałam, że zrobię takie wcześniej lub później.
I zrobiłam, wczoraj o 8 rano :)
Po dwóch tygodniach dojrzewania w mojej głowie, doczekały się realizacji w takiej formie.
Zjadłam jedną jeszcze ciepłą na drugie śniadanie.
Z niebieskim lazurem i obsypane włoskimi orzechami.
Ech... pyszne to było!
- 5 miękkich słodkich gruszek
- 300 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Musze Ci powiedzieć, że super są te gruszki. Gruszki z serem pleśniowym to dla mnie świetne połączenie, no i jeszcze to ciasto. Rewelacja. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńW pierwszej chwili miał być sos waniliowy, ale nie miałam. A lazur i orzechy mam w domu zawsze :) I też bardzo lubię zestaw: gruszka + ser + orzechy. Pozdrawiam :)
UsuńJakie cudne, a zdjęcia superanckie :) Ślinka mi cieknie od oglądania jak zwykle zresztą :) Xoxo
OdpowiedzUsuńDziękuję! Nieskromnie przyznam, że zdjęcie drugie od końca też mi się podoba :)
UsuńWspaniałe! I piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ♥
UsuńTotalny odjazd, jak zwykle u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, lubię tak czasami odjechać od kaszek i papek :) pozdrawiam!
UsuńWyszły Ci przepięknie, jestem pod wrażeniem !
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńJakie to ładne :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję!
UsuńPrzepiękne te gruszki, chociaż do niebieskiego sera jakoś nadal nie mogę się przekonać :)
OdpowiedzUsuńSą takie produkty, których się nie lubi i już :) Ja tak mam z anchois na przykład. Nie i koniec :)
UsuńTak przyrządzonej gruszki jeszcze nie próbowałam, pomysł genialny;)
OdpowiedzUsuńGruszka miała być na słodko, z sosem waniliowym, ale "się skończył".
UsuńNa szybko powstała wersja z serem i orzechami :)
Bistro Mamo,
OdpowiedzUsuńczegoś podobnego nigdy jeszcze nie jadłam! Świetny pomysł i doskonałe wykonanie.
Bardzo nieoczywisty, ale z pewnością pyszny deser :)
Serdeczności,
E.
Dziękuję! Gruszkę zjadłam - jak siedziałam - na podłodze :) Gruszkę można oczywiście podać na słodko, z sosem, z lodami, z bitą śmietaną. U mnie trochę zadecydował przypadek, ale nie ukrywam, że wolę właśnie taką wersję "przystawkową" tego deseru :)
Usuń