Ciasto Wiewiórka
Ciasto, które kojarzy mi się z pierwszymi krokami w kuchni.
Ono nie może się nie udać! Jest proste, smaczne i bardzo jesienne.
Cynamonowe, orzechowe i pełne startych jabłek,
które sprawiają, że długo pozostaje świeże.
Przepis z mojego domowego zeszytu.
Zerknijcie do swoich zapisków, na pewno też u Was to ciasto się znajdzie :)
Na tortownicę o średnicy 24 cm
- 4-5 jabłek
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów (lub pół na pół migdałów i orzechów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Orzechy (lub orzechy i migdały) siekamy nożem na mniejsze kawałki.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszając, wsypujemy orzechy i starte jabłka. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni.
polewa:
- 70 g masła
- 70 g cukru pudru
- 3 lyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka wody
Jeszcze wiewiórki nie jadłam, ale przymierzam sie do tego ciasta :) wiem ze są dwie wersje: druga z jabłkami pokrojonymi w kostkę.
OdpowiedzUsuńZgadza się, też o wersji z jabłkami w kostkę słyszałam i pewnie kiedyś zrobię :)
UsuńSzukałam ostatnio przepisu na to ciasto, Twoje wygląda uroczo i bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńteż mam zapisane i bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńślinka mi kapie, smakowite:D
OdpowiedzUsuńCudo. Chyba pora w końcu coś upiec :)
OdpowiedzUsuńMam przepis na to ciacho i często robię, pychotka
OdpowiedzUsuńOj, pożarłabym teraz taka wiewióreczkę! Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńOoo jak pysznie wygląda :) Czekolada wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że to idealne ciasto na jesień. Czyli dokładnie tak jak napisałaś. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
E.
jesień w kuchni, prawdziwą perełkę znalazłaś w zeszycie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące to Tw ciasto!:)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam. Z racji konieczności eliminowania cukru, dałam tylko dwie łyżki cukru trzcinowego, a i tak ciasto wyszło pyszne :) Pewnie to zasługa bardzo słodkich jabłek. Zrezygnowałam też z polewy. Polecam!
OdpowiedzUsuńA czy do ciasta nie dodaje się kakao?
OdpowiedzUsuńJa nie dodawałam, tylko cynamon. Ale pewnie można i chyba to zrobię następnym razem :)
UsuńBardzo podobny przepis mam na placek amerykański, pewnie to to samo. Bo też go bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń