Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta z grillowaną cukinią, figami i camembertem

Wracam do starego przepisu na kruche ciasto .
Ze smalcem. 
Ciasto jest o niebo lepsze niż z samym masłem.
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to bardzo polecam.





spód:
na formę o średnicy 22 cm 
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła (dałam pół na pół ze smalcem)
  • 1 jajko
  • 10 g startego żółtego sera
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnuszki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy  w piekarniku ok. 20 min.  w temperaturze 180 st. 

oraz:
  • 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup)
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 1 świeża figa
  • 80 - 100 g sera camembert 
  • sól, pieprz
  • czubrica
Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy wąskie paski wzdłuż całej cukinii (robię to obieraczką do warzyw), a następnie podsmażamy je z odrobiną oliwy na patelni grillowej. Figę kroimy na plastry lub mniejsze części. Ser na małe trójkąty. 
Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem. 
Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto. 
Na masie układamy grillowaną cukinię, zwiniętą w rulonik (lub ułożoną w inny sposób), cząstki figi i sera. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut.

Tartę podałam z rukolą i pomidorkami koktajlowymi z kilkoma kroplami octu balsamicznego. 

Smacznego :)




8 komentarzy:

  1. ja również do ciasto ostatnio zaczęłam dodawać smalcu, ponieważ nic nie daje takiej kruchości jak on <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytrawne tarty uwielbiam, takiego połączenie jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że mogło być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie kończę ją dzisiaj na kolację, na zimno :) Ciągle dobra :)

      Usuń
  3. Bardzo smaczne połączenie;) Musiała smakować przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a pyszna była faktycznie :)

      Usuń
  4. sylkia21/11/12

    Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga, wiele z potraw i słodkości, które proponujesz trafiają do moich kubków smakowych. Większość biorę w ciemno. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger