Łosoś pieczony w maśle cytrynowo-miętowym
Łosoś w maśle z cytryną to klasyk.
Gdy dodacie do tego kilka listków drobno posiekanej mięty
i łyżeczkę startego imbiru,
pieczona ryba nabiera nowego smaku.
pieczona ryba nabiera nowego smaku.
Warto spróbować :)
- 2 filety łososia
- 50 g masła
- sok z 1/2 cytryny
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 8-10 drobno posiekanych listków mięty
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego imbiru
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Filety łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Masło roztapiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekaną miętę, startą skórkę z cytryny i starty imbir. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Takie masło rozsmarowujemy po obu stronach każdego fileta.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego stroną ze skórą do góry i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie przewracamy łososia na drugą stronę, tak aby skóra była na dole, i pieczemy kolejne 8-10 minut.
Smacznego!
O tak, znakomity klasyk. :) Do takiego łososia nie potrzeba już nic więcej.
OdpowiedzUsuńkocham pieczonego łososia, Twój wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis tym bardziej, ze bardzo lubię łososia:)
OdpowiedzUsuńłosoś! królewska ryba :)
OdpowiedzUsuńW poniedziałek na obiad łosoś murowany ;)
OdpowiedzUsuńooj kusisz:) nasz następny łosoś chyba weźmie przykład z twojego:D
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj na obiadek miałam makaron z łososiem, smażonymi warzywami i sosem curry! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam! A łosoś wart grzechu i swojej ceny, naprawdę :)
OdpowiedzUsuńO tak wart swojej ceny! Chciałabym mieć gdzie kupić takiego świeżutkiego! Pomysł z imbirem bardzo ciekawy, może uda mi się przy kolejnym łososiu wypróbować :)!
OdpowiedzUsuńJestem w tej dobrej sytuacji, że sklep rybny z wieloletnią tradycją mam niedaleko. I na szczęście jest tam dość przyzwoity wybór świeżych ryb. Pozdrawiam!
Usuńbardzo lubię łososia zapiekanego w maśle, chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszna kompozycja smakowa, idealna na jesień :).
OdpowiedzUsuń