Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe (bezglutenowe)




Ciasto jest mocno pomarańczowe, mocno czekoladowe, mocno wilgotne.
Zaskakuje smakiem i zaskakuje wykonaniem.

Do ciasta należy przygotować się dzień wcześniej,
ponieważ całe pomarańcze należy gotować przez dwie godziny, a następnie trzeba je wystudzić.
Na drugi dzień wystarczy pomarańcze zmiksować i połączyć z resztą składników.

Ciasto nie zawiera mąki.


Przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki

  • 2 nieduże pomarańcze lub 1 duża (z cienką skórką), o wadze w sumie ok. 375 g
  • 6 jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g zmielonych migdałów lub orzechów
  • 200 g cukru 
  • 50 g kakao
Dzień wcześniej pomarańcze (w całości) wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą do ich przykrycia. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączamy, odlewamy wodę, pomarańcze odstawiamy do wystudzenia.
Formę keksową lub tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ugotowane pomarańcze (w całości, ze skórą) wkładamy do blendera i miksujemy na lekką pulpę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek. Do blendera dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze, by małe cząstki skórek były widoczne). Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i ozdabiamy w dowolny sposób.

polewa:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody 
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia, a następnie do krótkiego zagotowania. Tężejącą polewę wylewamy na ciasto.

Smacznego :)



13 komentarzy:

  1. Kawałek takiego zdrowego ciasta można zjeść bez obaw. :) Pycha - czekolada i pomarańcze to genialne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mocno czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu pyszności z samego rana! A visual oczywiście udany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. od razu zachciało mi się takiego ciacha:) nie dość, że mocno czekoladowe, to jeszcze obłędzie pomarańczowe! fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. whiness - brak mąki to dobry argument :) zawsze jeszcze można zastąpić cukier biały cukrem trzcinowym, wtedy może zostać bazą diety :)))
    Zjedz Ze Smakiem - dziękuję!
    Aga - tak, ciasto zawiera naprawdę niemałą ilość kakao.
    Kasia - dziękować, dziękować :) I ciasto jest z tych light, naprawdę ;)
    Antenka - są jeszcze migdały, które nie zmielone na mączkę, pozostają chrupkie i są kolejnym zaskakującym smakiem w tym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Albo zamiast cukru dodać fruktozy i ciasto jest idealne nawet dla tych na diecie Montignac... no prawie ;) Ja na diecie nie jestem i ciacho robię bez zmian ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz :) to ważna informacja dla tych co na diecie. Może jak w końcu uskutecznię jakąkolwiek dietę to to ciasto będzie dla mnie ratunkiem :)

      Usuń
  7. pomarańcze są wręcz stworzone dla czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością ma niesamowicie intensywny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, połączenie czekolada + pomarańcze to jest to.
    Intensywnie znaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. fantastyczne połączenie - na pewno wypróbuję to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie kolory!
    pozdrawiam
    tapasdecolores.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger