Roladki drobiowe na dwa sposoby
Roladki z piersi kurczaka na dwa sposoby.
Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce.
Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche.
Drugie, aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach.
Które wolicie na niedzielny obiad?
Mi smakowały obie wersje, ale ciut ciut bardziej te z zielonym środkiem :)
W sumie na ok. 10 sztuk roladek:
(zależy ile zrobimy z jednej piersi, jeśli są większe to 3, z mniejszej piersi zrobimy 2)
- 4 pojedyncze piersi kurczaka (z jednej powinno wyjść 2-3 roladki)
roladki ze śliwką i boczkiem
- 5-6 plastrów wędzonego boczku
- 8-10 sztuk śliwki kalifornijskiej
roladki z masłem pietruszkowym
- 100 g masła
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- ew. wykałaczki do spięcia
Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do miękkiego masła i ucieramy. Dodajemy sól i pieprz. Rozbite piersi solimy i pieprzymy, każdą smarujemy warstwą pietruszkowego masła (nie żałujmy) i dokładnie zawijamy. Możemy spiąć roladkę z boku wykałaczką, da nam to pewność, że nie rozwinie się w trakcie smażenia. Każdą roladkę maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (ja smażę na maśle, inne mi nie smakują), po kilka minut z każdej strony, co jakiś czas obracając, aż uzyskają złoty kolor.
oba sposoby znam - tnz. połączenia smaków.
OdpowiedzUsuńi lubię ;]
stawiałabym na wersję ze śliwką i boczkiem ;)
OdpowiedzUsuńno i dzisiaj będą roladki, tyle, że z pietruszką ;) bo śliwek i boczku akurat nie mam ;) tyle, że przygotowałam z głowy, zblendowałam cały pęczek pietruszki ;) no i dałam chyba trochę mniej masła, bo na oko, myślę, że koło 70-80g, będzie 6 sztuk, zaraz biorę się za smażenie ;)
UsuńIlość masła zależy od naszych upodobań, tak samo ilość pietruszki i to jest w gotowaniu piękne :) A pomysł z blendowaniem pietruszki super! Następnym razem nie będę bawić się w siekanie :) Pozdrawiam!
UsuńŚwietny pomysł na niedzielny obiadek :)
OdpowiedzUsuńTa druga opcja z masłem pietruszkowym bardziej mi odpowiada, ale obie wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że moje dziewczynki nie przepadają za zielonym :( ale wyglądają pysznie :) myślę że można je zrobić jeszcze z pomidorami suszonymi i mozarellą :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRolady mozna zrobic z czym sie lubi najbardziej
OdpowiedzUsuń